• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στη Wall Street περιμένοντας την αυριανή κίνηση της FED – Στο -1,87% ο Nasdaq ενόψει των αποτελεσμάτων των Big Tech

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Πτωτικά έκλεισε η Τρίτη στη Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της FED αλλά και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Η αγορά αναμένει πως η FED θα προχωρήσει την Τετάρτη σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για το πόσο η επιθετική της συμπεριφορά θα προκαλέσει πρόβλημα στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Άλλωστε, το κλίμα στην αγορά την Τρίτη ήταν  ιδιαίτερα αρνητικό μετά και τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναθεώρησε επί τω χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη.  Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% φέτος, προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε ρυθμό 2,9% το 2023. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4% και 0,7% αντίστοιχα, από τις εκείνες του Απριλίου. ΗΠΑ, Κίνα, πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν το Ταμείο σε αυτή την υποβάθμιση το οποί τονίζει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μοιάζουν «ζοφερές και περισσότερο αβέβαιες».

    Όσον αφορά τον παγκόσμιο πληθωρισμό το ΔΝΤ  ανέφερε ότι προβλέπεται τώρα να φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες και το 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος — μια ανοδική αναθεώρηση 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.761,31 μονάδες με απώλειες -0,72%, ο  S&P 500 στις 3.920,89 μονάδες με πτώση -1,16% ενώ ο  Nasdaq στις 11.562,57 μονάδες με βουτιά -1,87%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι 3M  (5%),  McDonald’s (2,58%) και  Coca-Cola (1,35%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Nike (-3,79%),  Salesforce (-4,11%) και κυρίως η Walmart (-7,61%), η οποία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη στο σύνολο του έτους, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που έχει ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Πλέον η Walmart αναμένει τα κέρδη της να υποχωρήσουν κατά 8% με 9% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 11% με 13% στο σύνολο του έτους.

    Η Walmart παρέσυρε και άλλους μεγάλους του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, με την Target να κλείνει στο -3,63% και την την  Kolh’s στο -9,13%. Η Amazon, η οποία προχώρησε σε αύξηση των τιμών συνδρομής του Prime στην Ευρώπη, έκλεισε επίσης με απώλειες 5,23%.

    Η μετοχή της Shopify, η οποία ανακοινώνει μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα τριμήνου, υποχώρησε κατά 14,48% καθώς ανέφερε ότι θα απολύσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

    Η Coinbase κατρακύλησε κατά 21% μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι αντιμετωπίζει έρευνα από τη SEC (Securities and Exchange Commission) για το αν προσέφερε μη εγγεγραμμένους τίτλους σε Αμερικανούς επενδυτές.

    Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των «μεγάλων» της τεχνολογίας, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων τριμήνου. Αμέσως μετά το κλείσιμο της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα από τις Meta, Alphabet και Microsoft, ενώ τις επέμενες ημέρες ακoλουθούν Apple, Amazon και Intel .

    Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη 4.61% σημείωσε η μετοχή της General Electric, καθώς ανακοίνωσε ισχυρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ