ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επέκτασή της στην ελληνική αγορά, την οποία έχει στις προτεραιότητες της, δρομολογεί ο εισηγμένος ισραηλινός όμιλος Fattal, ενώ ετοιμάζει το άνοιγμα των δύο ξενοδοχείων της στο παλιό Esperia της Σταδίου και στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Fattal σκανάρει τη νησιωτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα τη Ρόδο – όπου διαθέτει ήδη ένα ξενοδοχείο –, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο και μάλιστα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά υφιστάμενων μονάδων, χωρίς, ωστόσο, ακόμα να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence για κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Η Ελλάδα είναι ψηλά στη λίστα του ξενοδοχειακού ομίλου, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και θέρετρα σε λειτουργία. Με αυτό το μοντέλο επενδύσεων εισήλθε, εξάλλου, η Fattal στην εγχώρια αγορά το 2019, όταν ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της το Kolymbia Resort στη Ρόδο, δυναμικότητας 114 δωματίων.
Ωστόσο, μετά την αγορά του ξενοδοχείου στη Ρόδο, η Fattal επένδυσε στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων σε υφιστάμενα κτίρια, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με το brand ΝΥΧ, εμπνευσμένο από τη λέξη «νύχτα», έκανε την αρχή πλειοδοτώντας για το εγκαταλελειμμένο Esperia, σε διαγωνισμό του ΕΦΚΑ. Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών λειτουργούσε έως το 2010, οπότε ο ιδιοκτήτης αδυνατούσε να καταβάλει το ενοίκιο, αφού είχε ανοίξει τις πόρτες του τη δεκαετία του 1960 στη συμβολή των Σταδίου και Εδουάρδου Λω. Το 9ώροφο κτίριο μισθώθηκε για 30 συν 10 χρόνια, έναντι 95.830 ευρώ το μήνα και αποτελεί επένδυση 16 εκατομμυρίων. Θα διαθέτει 217 δωμάτια και το άνοιγμα του αναμένεται στις αρχές του προσεχούς Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2023, αναμένεται το άνοιγμα του NYX στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της οδού Τσιμισκή, στη συμβολή με την Κατούνη. Το κτίριο ήταν γνωστό ως Μέγαρο Κιτρικής ήταν ιδιοκτησίας τεχνικής εταιρείας του Άκη Μιχαηλίδη και βγήκε σε πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς, στα τέλη του 2019. Αγοράστηκε έναντι 6 εκατ. ευρώ από τη Fattal που σχεδιάζει επένδυση τουλάχιστον 8,5 εκατομμυρίων στο ημιτελές ακίνητο 4.600 τ.μ.. Στο οκταώροφο κτίριο θα ανεγερθεί το NYX Thessaloniki με 135 δωμάτια. Όπως είχε πει πρόσφατα επί ελληνικού εδάφους, ο Roni Aloni, επικεφαλής της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean του ευρωπαϊκού βραχίονα της Fattal που εδρεύει στην Κύπρο, η Θεσσαλονίκη «ήταν ένας βασικός λόγος για να έρθουμε στην Ελλάδα».
Ποιοι είναι οι Ισραηλινοί της Fattal & τι σχεδιάζουν
Ο όμιλος των 230 ξενοδοχείων σε 111 πόλεις, που ιδρύθηκε το 1998 και διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αποφάσισε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 τη σύσταση μίας κοινοπραξίας με θεσμικούς φορείς, με σκοπό επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ευρώπη. Η Fattal European Partnership II, που συστάθηκε τον Απρίλιο εργάζεται ήδη στον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών σε ξενοδοχεία στην Ευρώπη, μέσω αγοράς και βελτίωσης υφιστάμενων μονάδων ή μέσω δημιουργίας νέων ξενοδοχείων, τα οποία είναι δυνατό και να πουληθούν.
Σύμφωνα με το αντίπαλο δέος της Brown, το joint venture στοχεύει στην άντληση 400 εκατομμυρίων ευρώ, που θα «θρέψουν» το επενδυτικό πλάνο. Τελευταία επένδυση της Fattal είναι η εξαγορά του 72,5% της ισπανικής αλυσίδας 7Minds, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειωτέον ότι ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Fattal συμπεριλαμβάνεται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.
Επενδύσεων συνέχεια για τα ισραηλινά συμφέροντα στην Ελλάδα
Η Fattal ακολουθεί την «πεπατημένη» των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, που επικεντρώνονται σε ακίνητα, τουριστικές υποδομές, αμυντική βιομηχανία και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Οι σημαντικότερες αυτών είναι των Brown Hotels, Frank Group, Fattal Group, Zoia Fund, Ficus Investments, και G4 BZPW σε τουριστικές εγκαταστάσεις.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Ελλάδα αυξήθηκαν το 2021 σε 53 εκατ. ευρώ από 32 εκατομμύρια το 2020. Όπως αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τελ Αβίβ για τις διμερείς σχέσεις, η τάση αγοράς και ανακαίνισης ξενοδοχειακών συγκροτημάτων θα συνεχιστεί, καθώς ο ισραηλινός κατασκευαστικός κλάδος θεωρεί ότι οι υπεραξίες είναι σημαντικές. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευή και αγορά πολυτελών κατοικιών που θα απευθύνονται σε αγοραστές μεγάλων βαλαντίων από το Ισραήλ, την Κίνα και τη βόρεια Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Από την Κρήτη περνά η επιστροφή της Άβαξ στο real estate