ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί με το 1/3 των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα. Παρόλα αυτά την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 100% ο αριθμός των εταιρειών που ελέγχονται.
Αν είχε τον απαιτούμενο αριθμό σε στελεχιακό δυναμικό θα «έτρεχαν» πιο γρήγορα υποθέσεις που χρονίζουν στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, Ιωάννης Λιανός έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία προσλήψεις και αυξημένες μισθολογικές αποδοχές προκειμένου να προσελκύσει προσωπικό με τα αντίστοιχα προσόντα.
Ελκυστικό πακέτο αποδοχών
Πρόσφατα μετά από πιέσεις πέρασε μια ρύθμιση και οι αμοιβές των νέων εργαζόμενων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εξισώθηκαν με τις αμοιβές των εργαζομένων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά ενώ επιπλέον έχουν βελτιωθεί οι μισθολογικές απολαβές των προϊσταμένων. Είναι δηλαδή υψηλότερες απ’ ότι στον δημόσιο τομέα αλλά έχουν μεγάλη απόσταση από τις μισθολογικές απολαβές στον ιδιωτικό τομέα.
«Οι μισθοί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πολύ χαμηλοί σε σχέση με αυτά που βγάζει κάποιος νέος δικηγόρος ή οικονομολόγος στον ιδιωτικό τομέα» λέει στο mononews.gr ο κ. Λιανός και συμπληρώνει οι μισθοί δεν είναι ανταγωνιστικοί για να προσελκύσει στελέχη με προσόντα. «Χρειάζεται πολύ δουλειά και πολύ γνώση για ανθρώπους που μπορούν να καταλαβαίνουν και νομικά και οικονομικά και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση.»
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν αφορά μόνο την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και άλλες ανεξάρτητες αρχές, που πιέζουν για προσλήψεις και υψηλότερες αμοιβές.
Πολλαπλάσια τα οφέλη στην ελληνική οικονομία
Όπως λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η επένδυση από το κράτος στις Αρχές που ασχολούνται με την οικονομία δίνει πίσω πολλαπλάσια οφέλη. Το πλεόνασμα του καταναλωτή καθαρά και μόνο στο θέμα τιμών και στην οικονομία είναι πολλαπλάσιο από το κόστος μας στο Δημόσιο.
«Είναι σημαντικό στην αγορά να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια ισχυρή Αρχή και σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά» προσθέτει ο κ. Λιανός.
Οι οργανικές θέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι 230 και αυτή τη στιγμή απασχολούνται 81. Είναι περίπου το ένα τρίτο των εργαζόμενων που προβλέπονται. «Με μια συντηρητική προσέγγιση για να είναι καλή μια Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα έχει ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα χρειαζόμαστε 150 άτομα» λέει ο κ. Λιανός.
Η κινητικότητα στο Δημόσιο δεν έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί το στελεχιακό δυναμικό της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι από αυτά που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο το γεγονός ότι απαιτούνται ειδικά προσόντα, ένας εργαζόμενος θα πρέπει να έχει ευρύτερες γνώσεις τόσο οικονομικών όσο και νομικών, λειτουργεί αποτρεπτικά στη μετακίνηση από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου προς την οδό Κότσικα 1.
Υποθέσεις συγκεντρώσεων εκατομμυρίων ελέγχονται από έναν υπάλληλο
Έτσι, σήμερα ελέγχονται υποθέσεις συγκεντρώσεων πολλεκατομμυρίων ευρώ από έναν υπάλληλο. Οι ασκούμενοι αποτελούν μια σημαντική «δεξαμενή» για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ωστόσο απορροφώνται πολύ σύντομα από την αγορά εργασίας.
Και το παράδοξο είναι η ίδια η Επιτροπή… ευθύνεται για την απώλεια εργαζόμενων γιατί η αγορά έχει ανέβει ακριβώς εξαιτίας των υποθέσεων που έχει ξεκινήσει η Αρχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021, όπως προκύπτει από ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο twitter, έχουν επιβληθεί πλέον των 15 εκ. ευρώ προστίμων το 2021 (και αυτό σε διάφορες σύγχρονες υποθέσεις και όχι κυρίως μία όπως γινόταν στο παρελθόν) και 75% περισσότερες αποφάσεις (περίπου 40) το 2021 από το μέσο όρο της περιόδου 2015-2019.
Διαβάστε επίσης:
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 4 εταιρείες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ
Ιωάννης Λιανός: Οι whistleblowers οδηγοί στις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς