Το ΔΣ της PQH έκρινε άγονο τον διαγωνισμό για το «Αριάδνη». Έτσι, δεν προχωρά η πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές που δέχθηκε η PQH ήταν χαμηλότερες από το ελάχιστο τίμημα που είχε θέσει ως προϋπόθεση, τα 730 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ του mononews.gr.

1

«Οι δεσμευτικές προσφορές ήταν οικονομικά απαράδεκτες» απάντησε χαρακτηριστικά στέλεχος της PQH σε ερώτηση του mononews.gr και συμπλήρωσε πως οι προσφορές στην ουσία τους δεν ήταν δεσμευτικές καθώς εμπεριείχαν όρους και προϋποθέσεις που ακύρωναν τη δεσμευτικότητα.

Η επόμενη μέρα για το πακέτο των 5,2 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Μάλιστα σε ερώτηση του mononews.gr ότι η αγορά εκτιμά πως αν το πακέτο βγει ξανά προς πώληση σε 5 μήνες το τίμημα θα είναι πολύ χαμηλότερο καθώς η αγορά πάντα το τιμολογεί στα 600 εκατ. ευρώ, η απάντηση των στελεχών του Ειδικού Εκκαθαριστή ήταν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις.

Και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το πακέτο των 5,2 δισ. ευρώ να πωληθεί σε μικρότερα κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση η PQH θα συνεχίσει τη διαχείριση του όπως έκανε μέχρι τώρα.

Ακόμα τα στελέχη της PQH παραδέχθηκαν ότι οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο από τον περασμένο Νοέμβριο που το project Αριάδνη βγήκε προς πώληση μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Και το ύψος των δεσμευτικών προσφορών για το «Αριάδνη» που ήταν και το κρίσιμο crash test για το που θα κινηθούν οι τιμές για τα πακέτα δανείων που έχουν βγάλει προς πώληση, έδειξαν ότι οι  συνθήκες έχουν αλλάξει στο δυσμενέστερο.

Αναφέρουμε ότι η PQH, ο ειδικός εκκαθαριστής δέχθηκε δύο δεσμευτικές προσφορές για το Αριάδνη.

Η μία προσφορά από την κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue σε συνεργασία με την Davidson Kempner – Cepal, η άλλη από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, που έχει σχέση συνεργασίας με την Intrum (η οποία αποκλείστηκε στην πρώτη φάση της διαδικασίας).

Καλά πληροφορημένες πηγές είχαν αναφέρει προ ημερών στο mononews.gr ότι ενδεχομένως οι προσφορές να είναι χαμηλότερες από το minimum των 730 εκατ ευρώ…σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:

«Το μάκρο περιβάλλον είναι χειρότερο, ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη», λέει πηγή με γνώση της διαδικασίας στο mononews.gr και συμπληρώνει με έμφαση: Αν παγώσουν τώρα την πώληση και βγάλουν ξανά το project σε ένα εξάμηνο δεν θα πιάσουν ούτε 600 εκατ ευρώ…».

Όπως είναι γνωστό η τιμή βάσης της PQH, για την πώληση του πακέτου των 5,2 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, είναι τα 730 εκατ ευρώ. Το ελάχιστο τίμημα όμως είχε καθοριστεί πριν έρθει η τελευταία γεωπολιτική κρίση και η αναταραχή στις αγορές.

Το project «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Συνολικά υπάρχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, με τις 44.000 να είναι οικιστικά ακίνητα, σχεδόν 10.000 είναι εμπορικά και τα υπόλοιπα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.

Όπως είναι γνωστό το πωλητήριο αφορά 97.000 δάνεια, με εμπράγματες εξασφαλίσεις (αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις) που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Πιο αναλυτικά τώρα από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.