Με την αμερικανική ExxonMobil στη θέση του επικεφαλής της κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ ενισχύεται η δυναμική και το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών για την έρευνα υδρογονανθράκων Δυτικά της Κρήτης και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για την επιτυχή υλοποίηση των ερευνών.

Η αύξηση της συμμετοχής της ExxonMobil στο 70% της κοινοπραξίας, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά σχέδια αξιοποίησης υδρογονανθράκων και ταυτόχρονα τη σημαντικότερη εγγύηση για τη γρήγορη υλοποίηση του project.

1

Τα ΕΛΠΕ παράλληλα αυξάνουν τη συμμετοχή τους με επιπλέον 10% φθάνοντας στο 30% στην κοινοπραξία χωρίς επιβάρυνση,  σε μια περίοδο που οι υδρογονάνθρακες έχουν ξαναμπεί στο επίκεντρο εδραιώνοντας ταυτόχρονα τη σχέση τους  με την πανίσχυρη EXXON σε κεφάλαια και  τεχνογνωσία.
Πλέον η κρίσιμη ημερομηνία είναι ο Οκτώβριος, όταν και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έγινε προσφυγή κατά των περιβαλλοντικών μελετών στο  που αν απορριφθεί, θα απελευθερώσει τις εταιρείες από το τελευταίο εμπόδιο για να προχωρήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες.

Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος κεφαλαίων απαιτείται κατά την περίοδο των εξορύξεων, ενώ η αρχική φάση των ερευνών είναι λελογισμένη από πλευράς δαπανών και δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις τους ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης είχε τονίσει τη σημασία που έχει η τεχνογνωσία, σε αυτές τις περιοχές όπου τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές λόγω των σημαντικών ανακαλύψεων που προηγήθηκαν σε Αίγυπτο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τόνισε ότι, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν ως μονάδες βάσης, είναι σωστή η πολιτική να μην υπάρχει εξάρτηση από συγκεκριμένους παραγωγούς. «Αντί να εισάγουμε φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, θα αξιοποιούμε τα εγχώρια κοιτάσματα», είπε.

Γεωπολιτική αξία η παρουσία της ExxonMobil

Η παρουσία της ExxonMobil  έχει και γεωπολιτική σημασία, καθώς η μεγάλη τους συμμετοχή κατά 70% αποδεικνύει το  αμερικανικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των ερευνών και την ψήφο εμπιστοσύνης  που δίνουν στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικά  Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κίνητρο πλέον της EXXΟΝ είναι μεγάλο να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, κάθε διαδικασία που απαιτείται για να προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες το ταχύτερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει σε πρόσφατη σύσκεψη προ ολίγων μηνών από τον όμιλο των ΕΛΠΕ να πρωτοστατήσει στην ελληνική προσπάθεια των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο, τροχοπέδη στην προσπάθεια αποτελούσε η αναποφασιστικότητα της TOTAL, που συζητούσε την αποχώρησή της.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας ολοκληρώθηκαν και η TOTAL Energies αποχώρησε και από το ποσοστό της, που ήταν 40% έλαβε το 30% η EXXON, φθάνοντας το 70% και το 10% τα ΕΛΠΕ φθάνοντας το 30% από 20% πριν.

Τα επόμενα βήματα: Σεισμικά, επενδυτική απόφαση, γεώτρηση

Εφόσον προσπεραστεί το εμπόδιο που έχουν δημιουργήσει η προσφυγές στο ΣτΕ, μετά την απόφαση που αναμένεται τον Οκτώβριο, θα μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν τα σεισμικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για την περιοχή αυτή το 2015, με βάση  τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της PGS κατά τη διετία 2012 – 2013 έκαναν λόγο για  γεωλογική δομή όμοια με εκείνη του Ζορ της Αιγύπτου. Η ανάλυσή τους από τους ειδικούς οδηγεί σε εκτιμήσεις που θέλουν να κρύβονται στα «οικόπεδα» αυτά αποθέματα της τάξης των 10 τρις. κυβικών ποδιών ή 280 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΤΑ ακριβή νούμερα όπως θα επιβεβαιωθούν μετά την πάροδο μίας οκταετίας οπότε και η κοινοπραξία των εταιριών ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών. Αφού προχωρήσει στην ανάκτηση κι άλλων σεισμογραφικών δεδομένων κι εφόσον αυτά οδηγούν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα τότε θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης.

Ο όμιλος Exxon Mobil

Η Exxon πρωτοστατεί στις επενδύσεις   στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και επένδυσε σχεδόν 120 δισ. δολάρια σε επενδύσεις   μεταξύ 2017 και 2021.

Το α’ τρίμηνο του 2022, κινήθηκαν ανοδικά τα κέρδη της Exxon Mobil  αν και επηρεάστηκε αρνητικά από τη μονάδα παραγωγής πετρελαίου που διατηρεί στην Άπω Ανατολής της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κέρδη της Exxon Mobil διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισ. δολάρια έναντι 2,7 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο του 2022, αλλά και μειωμένα σε σχέση με τα 8,87 δισ. δολάρια που κέρδισε η εταιρεία στο δ’ τρίμηνο του 2021.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V..

Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις.
Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.