ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν στην Ουκρανία καταγράφοντας τις ρωσικές επιθέσεις και την προσπάθεια των Ουκρανών να διασώσουν τα έργα τέχνης της πόλης Λβιβ από τους βομβαρδισμούς ενώ βρέθηκε και στο μυστικό καταφύγιο του αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, Kraina FM.
Πριν από κάποια χρόνια το ρεπορτάζ του αφορούσε τους πρόσφυγες που έφθαναν στη Σάμο. Ενώ τα ταξίδια του σε χώρες της Αφρικής, εκεί όπου η δημοκρατική νομιμότητα συχνά καταλύεται και οι εμφύλιοι ξεπηδούν αδιάκοπα, είναι συχνά.
Ο 33χρονος Νικόλας Σταύρος Νιάρχος, εγγονός του γενάρχη της οικογένειας Σταύρου Νιάρχου και πρωτότοκος γιος του Σπύρου Νιάρχου από τον γάμο του με την Δάφνη Γκίνες, δημοσιογράφος στο επάγγελμα είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν το Κονγκό, αυτή τη φορά όμως η δημοσιογραφική έρευνα τον οδήγησε στη φυλακή.
Δικαιολογημένα ή όχι – σε σχέση με τους ισχύοντες νόμους της χώρας πάντα – οι μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό τον συνέλαβαν, μαζί με έναν κονγκολέζο συνάδελφό του με την κατηγορία, ότι «έκανε ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τις αρχές», σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, όπως μεταφέρθηκαν σε ξένα πρακτορεία ενημέρωσης.
Μαζί υπήρξε και η διαβεβαίωση, ότι πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος σύντομα, καθώς οι αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν», όπως ειπώθηκε.
Μόνο που από την περασμένη Τετάρτη 13 Ιουλίου που έγινε η σύλληψη έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Νικόλας Νιάρχος δεν έχει ελευθερωθεί ακόμη, αν και νέες πληροφορίες θέλουν να αφήνεται ελεύθερος από την Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό, όπου κρατείται, την Τρίτη 19 του μήνα.
Όσο για την δικαιολογία των αρχών, ότι κυβέρνηση της χώρας οφείλει να είναι σε εγρήγορση μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΕΗ που συνέβη το 2017, μπορεί να θεωρηθεί και παραπλανητική.
Ερευνητική δημοσιογραφία
Μια χώρα, όπως το Κονγκό, που έχει περάσει μύρια δεινά, που έχει ζήσει την αποιοκρατική βαναυσότητα, την ξένη εκμετάλλευση λόγω του τεράστιου ορυκτού πλούτου της (σε κοβάλτιο, χαλκό και διαμάντια) αλλά και ακραίους εμφύλιους πολέμους δεν μπορούσε παρά να κεντρίσει την προσοχή του Νιάρχου, ο οποίος αν και νέος έχει ήδη στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες στην ερευνητική δημοσιογραφία.
Στο μέσον ενός ακόμη εμφύλιου, καθώς ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις με την επωνυμία Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (ADF) δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας ο Νιάρχος συνελήφθη ακριβώς σ΄αυτήν την περιοχή, στην πόλη Λουμπούμπασι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέλησε να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Να σημειωθεί, ότι ο ADF, που κατηγορείται για πλήθος βίαιων ενεργειών εναντίον αμάχων θεωρείται παρακλάδι του ισλαμικού ISIS, σε μία χώρα όπου κύρια θρησκεία είναι ο χριστιανισμός.
Η παράθεση των απόψεων όλων των πλευρών επιβάλλεται όμως, σε μία ολοκληρωμένη δημοσιογραφική έρευνα, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν ο Νικόλας Νιάρχος πηγαίνοντας επί τόπου για ρεπορτάζ και με όλους τους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτό, στην Μπουργκίνα Φάσο, είτε στην Υεμένη.
Χωρίς όμως να του έχει ξεφύγει η Ιαπωνία αλλά και η Ελλάδα. Γιατί εκτός από τη Σάμο, όπου είχε ασχοληθεί με τους πρόσφυγες και τα hot spots, ένα οδοιπορικό τον είχε φέρει και στο Άγιον Όρος, με τα άρθρα του να δημοσιεύονται στο αμερικανικό New Yorker, του οποίου είναι τακτικός συνεργάτης.
Στο Κονγκό πάντως βρισκόταν, προκειμένου να καλύψει θέματα προστασίας της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού για τον περιοδικό The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του. Ο Guardian, ο Independent και ο Observer, οι Νew York Times, η Huffington Post είναι επίσης μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που έχουν δημοσιεύσει τα κείμενά του.
Οι σπουδές
Γεννημένος στην Νέα Υόρκη το 1989 από πατέρα που συγκαταλέγεται στους μεγιστάνες αυτού του κόσμου ως διάδοχος του μεγάλου Σταύρου Νιάρχου και μητέρα, μία εντυπωσιακή ιέρεια της μόδας και κληρονόμο της βαθύπλουτης οικογένειας των Γκίνες, ο Νικόλας – με δεύτερο όνομα εκείνο του παππού του Σταύρου – έδειξε, από τις σπουδές του ακόμη, το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει.
Οι περισσότεροι γόνοι οικογενειών σαν την δική του –αδέρφια, ξαδέρφια– είτε έχουν ασχοληθεί κι οι ίδιοι με τις επιχειρήσεις είτε απλώς απολαμβάνουν την ευημερία, που τους έχουν εξασφαλίζουν τα πλούτη τους.
Ο Νικόλας όμως φαίνεται ότι είχε άλλη κλίση, προς τα γράμματα και τις τέχνες αλλά και μεγάλη άνεση στις ξένες γλώσσες, καθώς μιλά πέντε, μεταξύ των οποίων και ρωσικά. Σπούδασε έτσι στο Yale λογοτεχνία και πολιτική ενώ έκανε το διδακτορικό του στη δημοσιογραφία στο Columbia.
Η δημοσιογραφική άσκηση άρχισε μάλιστα από τα χρόνια των σπουδών, όταν δημοσίευε κείμενά του στην «Υale Daily News» αλλά και έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο του πανεπιστημίου.
Τα πρώτα του θέματα αφορούσαν κυρίως την τέχνη μέσα από συνεντεύξεις ηθοποιών, εικαστικών, μουσικών, όπως για παράδειγμα της Μία Φάροου, που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.
Αργότερα βέβαια θα συνομιλούσε και με άλλες σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί και η εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
Τα θέματά του άλλωστε τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας είχαν μία ευρεία γκάμα, από ταξιδιωτικά και λάιφ στάιλ έως καλλιτεχνικά και κοινωνικά, ακόμη και χιουμοριστικά, πάντα όμως με έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης.
Η έρευνα
Πέρασαν έτσι κάποια χρόνια, ώσπου να διατυπώσει τον προσωπικό ερευνητικό και κριτικό του λόγο για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη και βέβαια για την πολιτική. Κάτι στο οποίο φαίνεται να συνέβαλλε και η παρουσία του Τραμπ στην αμερικανική πολιτική σκηνή και τα όσα εξωφρενικά έζησαν οι Αμερικανοί στην διάρκεια της προεδρίας του. Ως ένα «μίγμα οπορτουνισμού, κυνισμού και άγνοιας», τον είχε εύστοχα χαρακτηρίσει άλλωστε ο Νιάρχος μέσα από άρθρο του.
Η δημοσιογραφική έρευνα κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες είναι το επόμενο στάδιο στο οποίο έχει περάσει πλέον ο τολμηρός Νικόλας επιχειρώντας να αποκαλύψει την ασυδοσία κυβερνήσεων, εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα εις βάρος των λαών, αγριότητες και εκμετάλλευση. Και το Κονγκό, όπως και άλλες αφρικανικές χώρες πάσχει από αυτά.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η μόρφωση και η καλλιέργεια είναι εμφανή στα γραπτά του τόσο στο ύφος, όσο και στην πληροφορία που καταθέτει, όπως βεβαίως και στην άποψη που διατυπώνει.
Στο ερώτημα πόσο χρήσιμο στην καριέρα είναι το βαρύ όνομα που φέρει, απλώς θα πρέπει να ειπωθεί, ότι στην Αμερική ειδικά, «χάρες» στα επαγγελματικά δεν γίνονται λόγω ονόματος. Αναμφίβολα όμως, όνομα και χρήμα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος μιας μεγάλης αποστολής.
Όσο για τις επιχειρήσεις, η πρώτη και τελευταία – ως τώρα – του Νικόλα Νιάρχου ήταν αυτή σε συνεργασία με τον φίλο του Λουί Σαρκοζί, γιο του πρώην Γάλλου προέδρου, όταν αποφάσισαν από κοινού να προωθήσουν …μοκασίνια με την υπογραφή «The Enigma Collection by Louis Sarkozy- Captured by Nicolas Niarchos»!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Οι πληροφορίες θέλουν τον νεαρό Νικόλα να επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, τόσο διακριτικά και αθόρυβα όμως, ώστε μόνον από αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνεται αυτό αντιληπτό. Η Σκόπελος, η Σέριφος, η Λακωνία είναι ανάμεσα στους τόπους που προβάλλει στα ταξίδια του, και βέβαια οι Σπέτσες.
Στο νησί των Νιάρχων άλλωστε την Σπετσοπούλα έχει περάσει πολλά καλοκαίρια, κι όπως λένε μάλιστα κοντινοί άνθρωποι, το ξύλινο σπίτι των παιδιών της οικογένειας ο Νικόλας το είχε γεμίσει με αρχαία ελληνικά αποφθέγματα!
Το σίγουρο όμως σήμερα είναι, ότι σε αντίθεση με άλλα νεαρά μέλη της ευρύτερης οικογένειας ο ίδιος κρατά χαμηλούς τόνους. Σε αντίθεση ακόμη και με την μητέρα του, την οποία λατρεύει, ένα εξαιρετικά προβεβλημένο άτομο, μία δυναμική και εκκεντρική προσωπικότητα, της οποίας η αισθητική και οι απόψεις για τη μόδα δημιουργούν στυλ.
Παρ΄όλα αυτά η Δάφνη Γκίνες, ένας άνθρωπος που προέρχεται και ζει σ΄έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο είχε ξαφνιάσει το 2015 με τις αναρτήσεις της για το δράμα που βίωνε τότε η Ελλάδα και με την συμπαράσταση που εξέφραζε για τους Έλληνες.
Μια ευαισθησία που είναι φανερό μέσα από τη δουλειά του, ότι κληρονόμησε ο Νικόλας, μαζί με την τόλμη και την επιμονή από τον παππού του.
Διαβάστε επίσης:
Ασκληπιεία: Τα πρώτα θεραπευτήρια του κόσμου σε διεθνές δίκτυο
Μύκονος αποθέωση! Η έκθεση «Mykonos is Beautiful» στο νησί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Άλμα σε υψηλά δύο εβδομάδων μετά την επίθεση με ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία
- Μπέζος κατά Μασκ: 100% ψέμα πως «είπα σε όλους» πως θα χάσει ο Τραμπ
- Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν συζητήθηκε κανένα θέμα κυριαρχίας στη συνάντηση με τον Φιντάν
- Βραζιλία: Ποινική δίωξη σε Μπολσονάρου και 36 άλλα πρόσωπα για απόπειρα πραξικοπήματος