«Πονοκέφαλο» δημιουργούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι τεράστιες αυξήσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται στις χονδρικές τιμές στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις εξελίξεις των επόμενων ημερών με τον Nord Stream, δηλαδή αν ο αγωγός θα επαλειτουργήσει μετά τη διακοπή λειτουργίας λόγω συντήρησης ή αν η Μόσχα θα αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα.

Τα σενάρια του Υπουργείου Οικονομικών

Ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια, ωστόσο εκτιμούν πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μην διακοπεί η ροή φυσικού αερίου.

«Η πιθανότητα να κοπεί θα είναι καταστροφική για τους Ρώσους. Δεν ξέρω αν θα προχωρήσουν σε μια αυτοκαταστροφική κίνηση, γιατί η Ευρώπη θα λύσει τα προβλήματα, η Ρωσία δεν πρόκειται να τα λύσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος εξήγησε και τις σκέψεις που αναπτύσσονται εντός του οικονομικού επιτελείου για τους λόγους που η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο της στρόφιγγας:

«Οι Ρώσοι θα προσπαθούν συνεχώς να διατηρούν την αβεβαιότητα, όπως κάνουν τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο για να κρατούν ψηλά τις τιμές. Εάν υπάρχει πλήρης διακοπή τα χρήματα που παίρνει η Ρωσία με το αέριο που τώρα είναι πολλά, θα μηδενιστούν. Αυτό που συμφέρει τη Ρωσία είναι να απειλούν ότι επίκειται διακοπή και να παίρνουν το premium της πλήρους διακοπής συνεχίζοντας να τροφοδοτούν με αέριο την Ευρώπη».

Τι θα κρίνει το νέο «πακέτο» στήριξης

Τα χθεσινά στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν νέα εκτόξευση των φορολογικών εσόδων κατά 3,6 δις ευρώ πάνω από το στόχο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, τα ποσά αυτά δεν είναι «καθαρά», καθώς ένα μεγάλο μέρος του (σχεδόν 1,2 δις ευρώ) αφορούν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ Μαΐου και Ιουνίου, που το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει – στα χαρτιά – να τις εισπράξει από το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, ανεπισήμως στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως τα φετινά τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, όταν είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία σχεδόν 18,5 δις ευρώ. Μπορεί τα φορολογικά έσοδα και ο τουρισμός να προκαλούν αισιοδοξία, αλλά και τον πολυπόθητο νέο δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πορεία των τιμών στην ενέργεια που εκτινάσσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα και τον πληθωρισμό, περιορίζοντας τις ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως σημείο «κλειδί» αποτελεί η τιμή του φυσικού αερίου σε συνάρτηση με την επαναλειτουργία του Nord Stream, ενώ το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά και την διεθνή τιμή του πετρελαίου. Μάλιστα, εκτιμούν πως σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση, τότε οι τιμές του μπρέντ θα πραγματοποιήσουν σημαντική βουτιά.

Πέραν αυτών των εξελίξεων, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής με νέες αυξήσεις επιτοκίων. Μόλις αποκρυσταλλωθούν οι παραπάνω εξελίξεις, με το τοπίο να εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει έως τις αρχές προς μέσα Αυγούστου, τότε θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για το σχεδιασμό των νέων μέτρων στήριξης, με το «πακέτο» να περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις σε καύσιμα, στο ρεύμα, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Εφόσον ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος είναι σημαντικός, τότε δεν αποκλείεται να εξεταστεί και μια επανάληψη του μέτρου της «επιταγής ακρίβειας», όπως εκείνη που είχε διανεμηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ελπίδες για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο φυσικό αέριο

Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία και τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία και τον Μάριο Ντράγκι, με την οποία είχε σχηματιστεί ένα κοινό «μέτωπο» πίεσης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, για κοινές δράσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Το… ενδιαφέρον πλέον, εστιάζεται στον τρόπο που θα συνεχιστούν να ασκούνται πιέσεις προς την Κομισιόν για παρεμβάσεις κατά των πληθωριστικών πιέσεων. Στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου διαμηνύουν πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να κινηθεί προς μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, θεωρούν πως υπάρχει ακόμα μια ελπίδα για κοινή παρέμβαση στο θέμα του φυσικού αερίου, μια αγορά που την χαρακτηρίζουν ως «διαλυμένη».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Αγώνας δρόμου για την αύξηση της παραγωγής λιγνίτη-Τι γίνεται με Αχλάδα και Βεύη

Κομισιόν-Αζερμπαϊτζάν: Ενισχύεται ο Νότιος Διάδρομος και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας

Κίνδυνος διάλυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα