ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η ΕΕ ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα στο πεδίο του φυσικού αερίου. Για τον λόγο αυτό συνεχίζει να συνάπτει συμφωνίες με διάφορα κράτη προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια στο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να υπογράψει νέα συμφωνία για εισαγωγή φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο στόχος της Ευρώπης
Από τότε που η Μόσχα άρχισε να περιορίζει την ροή του φυσικού αερίου, η Ευρώπη προσπαθεί να αντιστρέψει την ενεργειακή εξάρτηση από τον ρωσικό παράγοντα.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου για να πλήξει τη Δύση, ωστόσο οι παραδόσεις έχουν μειωθεί κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες και το κλείσιμο του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.
Τι δηλώνουν οι αξιωματούχοι
«Μπορείτε να αναμένετε μια συμφωνία δέσμευσης για σημαντική αύξηση των ροών από το Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ τα ερχόμενα χρόνια», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον επισκέπτονται το Αζερμπαϊτζάν σήμερα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε κοινές δηλώσεις με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ το απόγευμα.
Πότε ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν να εξάγει αέριο
Το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία στον Καύκασο, έχει έξοδο στην Κασπία Θάλασσα και συνορεύει με την Τουρκία, την Αρμενία, τη Ρωσία και το Ιράν.
Ξεκίνησε να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP στην Ευρώπη στα τέλη του 2020. Τότε, δήλωνε ότι σχεδιάζει να αποστέλλει στην Ευρώπη 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου κάθε χρόνο, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ