Για τις σχέσεις με παλιούς και νέους μετόχους και το πώς αυτές βγάζουν την Intrakat από το κάδρο σύγκρισης με τον Ελλάκτωρα, μίλησε ο μέτοχος και νέος CEO Αλέξανδρος Εξάρχου αμέσως μετά την έγκριση του νέου δ.σ. της εταιρείας από τους μετόχους.

«’Εχοντας μια εμπειρία από το παρελθόν, από τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών, η Intrakat θα μπορούσε προ ενάμιση έτους να χαρακτηριστεί ως μία ήσυχη αλλά σοβαρή δύναμη. Το εσωτερικό της είναι υγιές.

Η αλλαγή διοίκησης εδώ, δεν έχει σχέση με την αλλαγή διοίκησης που έλαβε χώρα το 2018 στην Ελλάκτωρ. Δεν είναι αποτέλεσμα μετοχικής σύγκρουσης.

»Με την προηγούμενη διοίκηση και τους προηγούμενους μετόχους έχουμε εξαιρετικές σχέσεις.

Ο κ. Κόκκαλης κράτησε το 5,1% και μαζί θα τρέξουμε την Intrakat.

Αυτή είναι η βάση της δικής μας διοίκησης, ο κόσμος που υπάρχει τώρα», ανέφερε ο νέος CEO της τεχνικής εταιρείας που ίδρυσε ο όμιλος Κόκκαλη, αποκαλύπτοντας πως το βλέμμα του ιδίου και των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη ήταν στραμμένο στην εταιρεία, ήδη από την εποχή που συμμετείχαν στον Ελλάκτωρα μαζί με τη Reggeborgh.

Ο λόγος ήταν μεταξύ άλλων και η δυσκολία στη συνεννόηση με τους Ολλανδούς, σε σημείο που έφτανε να απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τις γενικές συνελεύσεις του ομίλου. «Ήταν ο εναλλακτικός μας στόχος στην περίπτωση που έβγαινε αληθινό το σενάριο των περιπετειών που είχαμε.

Πήραμε την Intrakat, όχι γιατί δεν είχαμε κάτι άλλο να κάνουμε, ούτε γιατί υπολείπεται σε κάτι έναντι του ανταγωνισμού. Θεωρούμε ότι είναι μία διαχειρίσιμη σε μέγεθος, πολύ σοβαρή και με εξαιρετικές προοπτικές εταιρεία.

 

Γρίφος το μέλλον Κούτρα, παρά τις διαβεβαιώσεις Εξάρχου

»Έχουμε βαθιά πίστη πως ότι επετεύχθη από την προηγούμενη διοίκηση, από τους κ.κ. Κόκκαλη και Σουρέτη, που είναι εξαιρετικό για τα ελληνικά δεδομένα, θα το συνεχίσουμε και θα το αναπτύξουμε. Μπορούμε να φέρουμε ορισμένες βελτιώσεις.

Βέβαια, η εταιρεία είναι άνθρωποι και δείχνουν την επιτυχημένη της πορεία. Σε αυτούς θα στηριχτούμε.

Προσωπικά εγώ, ει δυνατόν, θα ήθελα να τους γνωρίσω έναν προς έναν». Πάντως, στο ερώτημα γιατί δεν αγοράστηκαν μετοχές του απόντα από τη γενική συνέλευση Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος κατέχει το 8,13%, ο κ. Εξάρχου απάντησε λιτά: «Πήραμε το ποσοστό που θέλαμε». Θυμίζουμε πως πριν τις μετοχικές αλλαγές ο Δημήτρης Κούτρας εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου στην εισηγμένη.

Πρόσθεσε με νόημα πως οι νέοι μέτοχοι τιμούν τον κ. Κούτρα και, θεωρώντας τον ιστορικό στέλεχος, ελπίζουν να βρουν τρόπο να συμπορευτούν. Ο ίδιος, πάντως, έχει κάνει ανεπισήμως γνωστό ότι θα αποχωρήσει και από αυτή την κατασκευαστική – έχοντας στο ιστορικό του τη ρήξη με τα αδέλφια Καλλιτσάντση το 2018 – αλλά το τι θα απογίνει το ποσοστό του παραμένει γρίφος, παρά τις εξηγήσεις Εξάρχου.

Η συνεννόηση για την οποία μίλησε ο κ. Εξάρχου θα αποδειχθεί, εξάλλου, κατά τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για την κατασκευαστική. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι «η Winex είναι αποφασισμένη να στηρίξει το εγχείρημα Intrakat όσο χρειάζεται. Αν χρειαστεί, η διοίκηση θα κάνει την εισήγησή της σε όλους τους μετόχους και θα τους πείσουμε να συμμετάσχουν.

Αυτή τη στιγμή, οι μέτοχοι είναι εξαιρετικά ικανοί. Είναι θετικό ότι οι περισσότεροι των βασικών μετόχων είναι άνθρωποι με πρόσβαση σε σοβαρά κεφάλαια, είναι σημαντική δυνατότητα την οποία θα εκμεταλλευτούμε, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας». Σημειωτέον ότι τα ίδια κεφάλαια ήταν στα τέλη του 2021 στο ύψος των 41,8 εκατομμυρίων, ενώ ο καθαρός δανεισμός ξεπερνούσε τα 125 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το 31,7% της Intrakat που κατείχε ο όμιλος Κόκκαλη μεταβιβάστηκε στην Winex Investments, συμφερόντων Δημήτρη Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, ενώ το 29,3% της κατασκευαστικής ανήκει πλέον στους εφοπλιστές Ηλία Γκότση και Κώστα Άγγελου.

Κερδοφόρα Intrakat από τις επόμενες χρήσεις

Επίσης, αναφερόμενος στις κάτω γραμμές του ισολογισμού της κατασκευαστικής – που έχουν αρνητικό πρόσημο – σχολίασε ότι ο ίδιος προέρχεται «από εταιρείες πολύ μεγαλύτερες σε θεωρητικό μέγεθος, που είχαν πολλά χρόνια να βγάλουν κέρδη. Το ζήτημα είναι το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά.

Η Intrakat ξεπέρασε τη δεκαετή κρίση των κατασκευών πολύ αξιοπρεπώς, για αυτό θεωρώ ότι οι επόμενες χρήσεις θα είναι κερδοφόρες, με μια προοδευτικότητα». Το 2021 οι ζημιές της Intrakat διευρύνθηκαν στα 22,6 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατομμυρίων την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά με επιστολή της το αν συντρέχουν οι λόγοι δημόσιας πρότασης μετά την είσοδο των εφοπλιστών Γκότση και Αγγέλου. «Απαντήσαμε ότι δεν υπάρχει συντονισμένη δράση στα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δεν θεωρώ ότι εγώ, ο κ. Μπάκος ή ο κ. Καϋμενάκης χάνουμε ένα λεπτό ύπνου με το θέμα αυτό. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν υπάρχει θέμα, για αυτό και το αντιμετωπίζουμε με τη στωικότητα που μας επιβάλει ο σεβασμός προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Ο άρτι αφιχθείς στα γραφεία της Παιανίας διευθύνων σύμβουλος θα σηκώσει ουσιαστικά τα μανίκια μετά την εκλογή του δ.σ. και τη σύσταση σε σώμα. «Επί αυτών των θεμάτων Κεφαλαιαγοράς και προστασίας των μετόχων είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Ο λόγος που δεν είχα έρθει στην Intrakat μέχρι σήμερα ήταν αυτός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι προηγήθηκε due diligence στην Intrakat.

Τα όπλα των νέων μετόχων, προερχόμενων από τη ναυτιλία, στον «πόλεμο» του μεγαλύτερου τεχνικού προγράμματος του υπουργείου Υποδομών από τους Ολυμπιακούς Αγώνας και στο νέο περιβάλλον για τις κατασκευές είναι το υγιές ανεκτέλεστο, το διαχειρίσιμο μέγεθος της Intrakat, η έκθεση στις ΑΠΕ και οι προοπτικές της ΓΑΙΑ Άνεμος, καθώς και ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων.

«Η ΓΑΙΑ Άνεμος διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων και άλλων υπό εκτέλεση, το οποίο για εμάς είναι σημαντικό. Σκοπεύουμε, επίσης, να αναπτύξουμε ουσιωδώς τον τομέα real estate», τόνισε ο κ. Εξάρχου, ενώ ειδικά για τις ΑΠΕ – για τις οποίες είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η BC Partners, είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση να μεταβιβαστεί ο κλάδος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Διαβάστε επίσης

Α. Εξάρχου: Νο 2 μεγαλύτερη κατασκευαστική σε 3 χρόνια η Ιντρακάτ