Έκτακτο Σχέδιο Ενεργειακής Ασφάλειας για το πιθανό σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ προετοιμάζει η Ισπανία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η χώρα της Ιβηρικής, παρότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, προετοιμάζεται για το πιθανό σενάριο έλλειψής στου στην Ευρώπη.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά όπως και οι άλλοι κοινοτικοί εταίροι, σχεδιάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα με τους γείτονές μας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα. της κυβέρνησης Σάντσεθ (φωτο).

Τρεις άξονες

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται η Ισπανία περιστρέφεται σε τρεις άξονες: Καταρχάς, πώς θα προωθηθεί η πιο έξυπνη χρήση της ενέργειας για εξοικονόμηση και μεγαλύτερη απόδοσή της, πώς θα αντικατασταθεί το φυσικό αέριο με άλλα καύσιμα, πώς θα υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση στην ηλεκτροδότηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τέλος, πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση από την ίδια.

Για την κατάρτιση του έκτακτου σχεδίου στο αρμόδιο υπουργείο έχουν ήδη συνεδριάσει οι ενώσεις ενεργειακών εταιρειών, ενώσεις καταναλωτών, κοινωνικοί φορείς και περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις, το ζήτημα θα έλθει στο υπουργικό συμβούλιο, που θα εγκρίνει το Σχέδιο Έκτακτης Ενεργειακής Ασφάλειας της χώρας.

Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποιεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού ότι δεν θα επιτρέψει να είναι οι καταναλωτές αυτοί που θα πληρώσουν τον νέο φόρο από τα υπερκέρδη τους. «Θα απαγορευτεί η επίπτωση αυτού του φόρου στην τελική τιμή να βαρύνει τους πολίτες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, σχετικά με τον φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση και που οι επιχειρηματίες απορρίπτουν πλήρως. «Αυτός είναι παρεμβατισμός ως έχει. Ως εταιρείες είμαστε η λύση ή μέρος της λύσης, αυτό που δεν θα γίνουμε ποτέ είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του CEOE (Σύνδεσμος Βιομηχάνων), Antonio Garamendi.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη για ενεργειακή επάρκεια: Με όπλο το λιγνίτη και έλεγχο εξαγωγών αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη συγκυρία