Πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα «ή και νωρίτερα» θα ανακοινωθεί η κατανομή των 8.586 μόνιμων διορισμών στη ειδική αγωγή και στη γενική εκπαίδευση, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου οι νέοι διορισμοί θα ανέρχονται σε 25.000, είπε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Σχετικά με το Ολοήμερο ανέφερε ότι θα ισχύσει σε 5.000 τμήματα, τα μισά από τα σχολεία της χώρας, ενώ σχετικά με τις βάσεις των Πανελλαδικών δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν πριν από το 15 Αύγουστο, πιο νωρίς από ποτέ».

1

«Από τα 460 άρθρα του νομοσχεδίου, οι ενστάσεις επικεντρώθηκαν σε 10»

Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η υπουργός Παιδείας συνόψισε ότι από τα 460 άρθρα οι ενστάσεις επικεντρώθηκαν σε 10 με αιχμή την εκλογή Πρύτανη, ενώ «υπήρχαν άρθρα που ψηφίστηκαν από 180 βουλευτές, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Διπλά πτυχία σημαίνει διεπιστημονικότητα που είναι διεθνής τάση και βιομηχανικά διδακτορικά σημαίνει παρά τις κατηγορίες ότι εμπορευματοποιείται η εκπαίδευση, ότι μας ενδιαφέρει πώς θα συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, είπε η κ. Κεραμέως.

«Εξεπλάγην για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξηγείται καθώς εάν είχε μείνει θα είχε αναγκαστεί να ψηφίσει την πλειοψηφία των διατάξεων, όπως έκανε το ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ», σχολίασε και χαρακτηρίζοντας «χυδαία και τοξική τη δήλωση Βερναρδάκη, «o οποίος από κατηγορούμενη παιδοκτόνο την αποκάλεσε φόνισσα Μήδεια», η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε θετικό ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αποστάσεις, έστω και αργά και δειλά».

Τα ΑΕΙ είναι δημόσια βάσει Συντάγματος

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων η Νίκη Κεραμέως είπε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υποστηρίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ευνοεί τα ιδιωτικά ιδρύματα κάνει σε αυτά διαφήμιση».

«Με εκπλήσσει ότι δεν υπάρχει κουβέντα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τα δημόσια ΙΕΚ. Ξέρετε ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των  18άρηδων που επιλέγουν σπουδές με τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως προγραμματιστές ή τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε η υπουργός.

Αποκεντρώνονται εξουσίες – Από τον 1 σε 11μελές

Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ολιγαρχική δομή εκλογής πρύτανη από 11 εκλεκτούς του», η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι όπως η Βουλή στο θέμα της εκπροσώπησης και επομένως ο επικεφαλής δεν πρέπει να έχει σχέσεις εξάρτησης ενώ πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει η έννοια της εκλογής πρύτανη».

Πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά που αποκεντρώνονται τόσες εξουσίες και περνούν στους πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης , ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ όλα εγκρίνονταν από το υπουργείο Παιδείας.  ως μοντέλο διοίκησης πάμε από τον 1 σε 11μελές.

Θέσεις κληρικών

Σχετικά με τις οργανικές θέσεις κληρικών, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνησε ότι ήταν διορισμένοι χωρίς οργανική θέση κι έγινε νομοθετική επικαιροποίηση για όσους ήδη μισθοδοτεί το ελληνικό Δημόσιο.

Και σχετικά με τα Πανεπιστημιακά δάση είπε ότι αντί για διάσπαρτα νομικά πρόσωπα αυτά συγχωνεύονται με το νομικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου.

Ολοήμερο στα μισά δημοτικά της χώρας

Το Ολοήμερο που μεταφέρεται ως τις 17.30 σε 5.000 τμήματα δηλαδή στα μισά δημοτικά της χώρας έχει στόχευση να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, είπε η υπουργός.

«Με 16.200 διορισμούς και 8.500 νέους αυτήν την εβδομάδα επιδιώκουμε να μειώσουμε τους αναπληρωτές και να έχουμε πιο σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ προχωρούμε και σε άλλους διορισμούς. Οι διορισμοί όπως και πέρυσι θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι με ψηφιακό τρόπο».

Υπενθυμίζοντας τέλος, ότι τα Μηχανογραφικά κλείνουν τη Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «δεν πορευόμαστε με ό,τι δίνει ψήφους αλλά έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν επιλογές και γι’ αυτό θεσμοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που οδηγεί σε ρεαλιστικές επιλογές τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ δραπέτευσε για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει υπέρ το 90% των άρθρων του νομοσχεδίου

Μητσοτάκης: Με το Power Pass αποκαθιστούμε μία αδικία – Θα δοθούν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο