Θέμα ολίγων ημερών θα πρέπει να θεωρείται η διευθέτηση του θεσμικού πλαισίου στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, πριν από τις 7 Αυγούστου αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το πολυπόθητο ζήτημα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει και ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρίες για την ανάπτυξη του έργου που εξετάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με τον κ. Μαύρο να δείχνει αισιόδοξος ότι στις αρχές του Αυγούστου θα διευθετηθεί το ζήτημα και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

1

Υπενθυμίζεται ότι η τελική εκδοχή του θεσμικού πλαισίου ως προς τον τρόπο παραχώρησης των θαλασσο-τεμαχίων θα γίνεται μέσα από έναν και μόνο διαγωνισμό, με τον οποίο ο μειοδότης θα κατακυρώνει τόσο το θαλάσσιο οικόπεδο, όσο και τα χρήματα που θα δώσει για το έργο που πρόκειται να αναπτύξει. Η εξέταση των τεμαχίων από τους υποψήφιους επενδυτές εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1-2 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών.

Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη λειτουργούν πάνω από 122 offshore αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 28 GW.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Τετάρτη, ο κ. Μαύρος είπε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του 2022 τα δύο μεγάλα έργα σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 250ΜW. Το πάρκο στην Κοζάνη, το οποίο αποδίδει 200MW έχει προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. ευρώ και ανάδοχος του έργου είναι η Mytilineos, ενώ εκείνο στην Μεγαλόπολη έχει ισχύ 50MW και την κατασκευή έχει αναλάβει η Τέρνα Ενεργειακή.

Μαύρος: 25GW μέχρι το 2030

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου της ανακαίνισης 10 παλιών αιολικών πάρκων και συνολικά 22 ανεμογεννητριών σε 9 νησιά του Αιγαίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα συλλογικό έργο και βοηθάει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη να απεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Στόχος είναι η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 40-45% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, με το σενάριο για συνολικά 25GW μέχρι το 2030 να είναι εφικτό. Όπως είπε οι συνολική ισχύ σε Ανανεώσιμες αγγίζει σήμερα τα 9GW και από τα αιολικά πάρκα προέρχεται σχεδόν τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Τέλος ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια οι ανακαινίσεις παλαιών ανεμογεννητριών (Repowering) αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 MW.

Προχωράει η αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Με βήμα γοργόν προχωρούν οι εργασίες για την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το νέο πλαίσιο θα παρουσιάζει με σαφήνεια το που θα επιτρέπεται και που όχι η χωροθέτηση σταθμών παραγωγής πράσινης ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα, μονάδες βιοαερίου, υποδομές γεωθερμίας) προκειμένου η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο των 25GW έως το 2030 (από 9GW σήμερα), και 3,5 GW – 5 GW συστήματα αποθήκευσης, επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη για ενεργειακή επάρκεια: Με όπλο το λιγνίτη και έλεγχο εξαγωγών αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη συγκυρία

ΔΕΗ: Νέα σημεία εξόρυξης λιγνίτη ετοιμάζεται να προκηρύξει στο Νότιο Πεδίο της Κοζάνης