ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών στον επισιτισμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στο πικ της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», κατά την διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων η εργοδοτική πλευρά Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) επέμεινε στην καταβολή προσαύξησης για την απασχόληση την 6η μέρα 5%, όταν η πλευρά των εργαζομένων μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) επίμεινε στο 15%.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει ενεργοποιήσει την εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους που επιθυμούν να εργάζονται σε εξαήμερη βάση για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους χωρίς επιπλέον αμοιβή και ο συνολικός χρόνος απασχόλησης τους να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί την απασχόληση των εργαζομένων στον επισιτισμό την 6η μέρα χωρίς αμοιβή, επιμένοντας ότι σε περίπτωση εφαρμογής της εγκυκλίου θα καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση εργασίας, η οποία πρόσφατα επεκτάθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την κάλυψη περισσότερων από 400.000 εργαζομένων.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο που αφορά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023 δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη.
Στη νέα ΣΣΕ υπάγονται οι εργαζόμενοι στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας , τα οποία (καταστήματα) κατατάσσονται σε δύο (2) ευρείες κατηγορίες:
στα καταστήματα της περίπτωσης i (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οβελιστήρια, κτλ)
και στα καταστήματα της περίπτωσης ii (καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, κτλ).
Πρόσθετη αμοιβή δικαιούται όσοι δουλεύουν 6ημερο
Η 6η ημέρα εργασίας στο σύστημα της πενθήμερης εργασίας σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ αποτελεί μεν ημέρα υποχρεωτικής ανάπαυσης του εργαζόμενου, πλην όμως δεν έχει τον χαρακτήρα της ημέρας υποχρεωτικής αργίας, όπως η 7η ημέρα της εβδομάδος, η οποία ρυθμίζεται ειδικώς από τις διατάξεις του Β.Δ. 738/1966.
Γι’ αυτό και οι διατάξεις περί εργασίας την Κυριακή, δεν εφαρμόζονται επί απασχόλησης κατά την 6η ημέρα εργασίας και δεν οφείλεται σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση του 75% που παρέχεται στους εργαζόμενους κατά την Κυριακή και τις αργίες, ούτε αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.
Η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα, ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς όμως να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.
Και η εν λόγω απασχόληση θεωρείται τροποποίηση του ωραρίου εργασίας και πρέπει να δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προ της ανάληψης υπηρεσίας εκ μέρους του εργαζόμενου (Έντυπο Ε4 – Συμπληρωματικός Ωραρίου).
Διαβάστε επίσης
Άρθρο παρέμβαση: Τι συμβαίνει με την 6ημερη απασχόληση χωρίς αμοιβή; Τα προβλήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις