ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο «Κένταυρος», η ταχέως μεταδιδόμενη υποπαραλλαγή της Όμικρον, που «άπλωσε πόδι» και στην Ευρώπη, είναι η νέα πηγή ανησυχίας γύρω από την COVID-19.
Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, τη χαρακτηρίζει «αστραπή» και μας λέει όσα είναι γνωστά ως τώρα για τον τρόπο δράσης της.
«Θα σας κάνω ένα σχόλιο, το οποίο δεν βασίζεται σε επιστημονική παρατήρηση, αλλά είναι περισσότερο προσωπική παρατήρηση», μας λέει ο διαπρεπής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας. «Περίπου ανά 6μηνο βγαίνει κάποια καινούρια παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Δεν ξέρουμε ακριβώς την περιοδικότητα του ιού – αν την ξέραμε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε κάποια πράγματα – αλλά έτσι φαίνεται να δρα, κατά τη γνώμη μου πάντα. Τον Ιανουάριο δεν βγήκε νέος κλώνος, (νέα παραλλαγή, variant), αλλά είδαμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, τη 2, την 4 και την 5, κάθε 3 – 3.5 μήνες. Και τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα δούμε κι άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, κάτι που θα σημαίνει ότι, πλέον, ο ιός θα είναι προβλέψιμος και ότι πάμε προς νέα στελέχη του, τα οποία δεν θα έχουν τραγικά καινούρια χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θέλουμε να δούμε, αν θα δούμε ξανά κάτι από την Όμικρον».
Υποπαραλλαγή «αστραπή»
Η παραλλαγή BA.2.75 – με το προσωρινό παρατσούκλι «Κένταυρος» – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 5 (ή BA.5), η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία και εκτοπίζει με ταχύτητα αστραπής την παραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2), που νωρίτερα κυριαρχούσε σε πολλές χώρες.
Ο «Κένταυρος» (BA.2.75) έχει ανιχνευθεί σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί τη νέα υποπαραλλαγή, αν και οι αξιωματούχοι του αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία, ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της. Την έχουν χαρακτηρίσει variant of interest, δηλαδή παραλλαγή ενδιαφέροντος, παραλλαγή υπό παρακολούθηση.
Φαίνεται ότι έχει τα γονιδιακά χαρακτηριστικά, τη μεταδοτικότητα και την επιθετικότητα, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει την Όμικρον 5, αλλά δεν πληροί όλα τα κριτήρια, να γίνει variant of concern, δηλαδή παραλλαγή ανησυχίας. Άρα, λοιπόν, έχουμε μια υποπαραλλαγή της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, την ΒΑ.2.Β5, που έχει το παρατσούκλι Κένταυρος.
Δεν έχει επικρατήσει στην Ινδία αλλά επειδή έχει διασπαρεί σε άλλες χώρες, αρχίζει να πληροί τα κριτήρια, άρα είναι ο καλύτερος υποψήφιος να αντικαταστήσει την Όμικρον 5», μας εξηγεί ο κ. Γκίκας.
Ακόμη πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος
Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο «Κένταυρος» είναι ακόμη πιο μεταδοτικός, αλλά φαίνεται να λιγότερο παθογόνος, αν και δεν υπάρχουν για την ώρα ακριβή δεδομένα.
«Προσωπικά θα ήθελα να είναι λιγότερο παθογόνος, όπως όλη η Όμικρον, που πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό με βήχα και συνάχι και όχι τόσο το κατώτερο αναπνευστικό με πνευμονίες», επισημαίνει ο κ. Αχιλλέας Γκίκας.
«Πάντως ό,τι είναι γύρω από την Όμικρον, είναι ευνοϊκή εξέλιξη. Και η λογική λέει ότι θα επικρατήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν δεν εμφανιστεί κάποιο άλλο νέο στέλεχος», προσθέτει.
Ο καθηγητής εκτιμά – πάντα με βάση τη λογική, όπως τονίζει – ότι θα υπάρξει επιπέδωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα μας και ότι οι πιθανότητες είναι να περιορίζεται η δυναμική του ιού και να πάει προς εκείνη των απλών στελεχών.
«Αυτό, που έχει σημασία, είναι η σωστή διαχείριση των αρρώστων εντός νοσοκομείων. Αλλά και τα κριτήρια που θα πάρεις – αν θα πάρεις – κάποια μέτρα και δεν είναι τα κρούσματα το κριτήριο. Χρειάζεται να βρούμε νέο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου, να ασχολούμαστε με τη βλάβη στην κοινωνία. Να μειώσουμε τη θνητότητα, το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταρρεύσει το σύστημα υγεία;», καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Διαβάστε επίσης:
Ανησυχία για την νέα παραλλαγή «Κένταυρος» – Έχει εμφανιστεί σε 10 χώρες
Πλεύρης: Τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν ανασταλεί, δεν έχουν καταργηθεί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED