ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Και αν δεν ξανανοίξει ο Nord Stream στις 22 Ιουλίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μπορεί να αυξηθούν οι τιμές ενέργειας τον Αύγουστο….», τονίζουν πηγές από την αγορά.
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει η τιμή της MWh τα 500 ευρώ, στα τιμολόγια Αυγούστου, καθώς ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούλιο προεξοφλούν στα ύψη τις τιμές κόστους τους ρεύματος του επόμενου μήνα και την ίδια στιγμή και οι γεωπολιτικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές.
Η απόφαση του υπουργού να αναβάλει από τις 10 Ιουλίου στις 26 Ιουλίου την υποχρέωση των προμηθευτών να γνωστοποιήσουν τις τιμές Αυγούστου, μειώνει τον κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση λόγω αδυναμίας πρόβλεψης, ωστόσο και πάλι, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, καλούνται να ακροβατήσουν και να πάρουν ένα μεγάλο ρίσκο.
«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», είχε αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Κι αν ο Nord Stream εργαλειοποιηθεί;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο πάνω μπορεί να πάνε οι τιμές τον Αύγουστο αν ο Nord Stream εργαλειοποιηθεί, και δεν επαναλειτουργήσει.
«Στις 22 Ιουλίου θα διαπιστώσουμε αν ο Nord Stream θα επαναλειτουργήσει, και αν συμβεί αυτό, ελπίζουμε ότι θα σταματήσει το ράλι στις τιμές αερίου κάτι που θα λειτουργήσει κατευναστικά και για τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η επιλογή του ΥΠΕΝ να μεταθέσει την ημερομηνία γνωστοποίησης των τιμών Αυγούστου στις 26/7, ήταν σωστή γιατί δεν θα χρειάζεται να συνυπολογίσουμε στην πρόβλεψη και αυτόν τον κίνδυνο. Ωστόσο, αν ο Nord Stream δεν επαναλειτουργήσει, το περιβάλλον τιμών θα είναι ακόμη πιο τρομακτικό», σημειώνει επιχειρηματίας της αγοράς προμήθειας.
Όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές φυσικού αερίου, όσο πλησιάζει το φθινόπωρο είναι πολλοί, καθώς η ασφάλεια εφοδιασμού έρχεται στο προσκήνιο και οι αβεβαιότητες αυξάνονται. Καθώς όλες οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο για το χειμώνα και να γεμίσουν τις αποθήκες, η τάση στη ζήτηση και στις τιμές θα παραμένει ανοδική.
Στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον, αναφέρουν πηγές, ο ασφαλέστερος τρόπος για να κρατηθούν κάπως χαμηλότερα οι τιμές, είναι να μη συμπεριλαμβάνουν το ρίσκο πρόβλεψης. «Γι’ αυτό στη Γερμανία είδαμε ότι ζητήθηκε από τους προμηθευτές να προσφέρουν κυμαινόμενα τιμολόγια με βάση το κόστος της χονδρεμπορικής τιμής. Το ελληνικό υπουργείο προέταξε να δώσει τη δυνατότητα επιλογής από πριν, και όχι να εξασφαλίσει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Το ρίσκο πρόβλεψης όμως πάντα αυξάνει την τιμή γιατί ενέχει κίνδυνο», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Fatih Birol για ενεργειακή κρίση: Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα
UBS: Πώς θα μοιάζει η επόμενη ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Τα τέσσερα σενάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ