ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο Νοέμβριος του 1993 ήταν η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε ξεπεράσει το 12%.
Μετά από 28,5 χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς τον εφετινό Ιούνιο ο Δείκτης τιμών του καταναλωτή (το περιβόητο καλάθι της νοικοκυράς) ακρίβυνε κατά 12,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Πλέον, από την αρχή του έτους που τρέχει, ο πληθωρισμός κινείται με μέση ταχύτητα 8,13%. Κατά τόσο έχει μειωθεί το τελευταίο εξάμηνο και η αγοραστική δύναμη των διαθέσιμων εισοδημάτων, όπως επίσης και των αποταμιευτικών πόρων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Νοέμβριο του 1993 οι ( δραχμικές τότε) καταθέσεις ταμιευτηρίου έδιναν επιτόκιο 17% και σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω, οι προθεσμιακές. Και τότε, η φορολογία των τόκων (της οποίας η ενιαία κλίμακα συνιστά διαχρονικά, μια κοινωνικά απαράδεκτη πρακτική) ήταν στο 15%. Με το καθαρό αποτέλεσμα να ξεπερνά τις πληθωριστικές απώλειες.
Τα σημερινά δεδομένα είναι πολλαπλώς ασφυκτικότερα. Για μικρά ποσά οι καταθέσεις είναι μηδενικού αποτελέσματος. Οι προθεσμιακοί λογαριασμοί των 10.000 ευρώ, αποδίδουν ετησίως και πρό φόρου, από…2 έως 5 ευρώ και σε κάποιες εξτρά περιπτώσεις μέχρι 10 ευρώ. Ακόμη και για ποσά των 100.000 ευρώ – που αρχίζουν να θεωρούνται από τις τράπεζες ώς ελάχιστη προϋπόθεση για το άνοιγμα των υπό προθεσμία λογαριασμών- οι μικτές, τοκοφόρες αποδόσεις κινούνται στη ζώνη των 100 με 200 ευρώ ετησίως. Δηλαδή στο 0,1% με 0,2% το καλύτερο.
Οι σημερινοί καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για τους ‘’ραντιέρηδες’’, όπως τους είχε αποκαλέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αναφερόμενος σε αυτούς που διέθεταν μεγάλα βαλάντια και μπορούσαν να αποκτήσουν άκοπα ένα σοβαρό εισόδημα από τους υψηλούς τόκους που απέφεραν τα ομόλογα του Δημοσίου πρωτίστως, καθώς επίσης τα έντοκα γραμμάτια και οι καταθέσεις.
Στην τρέχουσα συγκυρία, οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αποκτούν σημαντικό ενδιαφέρον για τους επενδυτές- αποταμιευτές, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να πολεμήσουν τον πληθωρισμό. Κάτι που αποδείχθηκε με το ομόλογο της Lamda Development, όπου προσφέρθηκαν 718,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,12 φορές παραπάνω από την προσφορά που ήταν 230 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, το σταθερό επιτόκιο του 4,7% λειτούργησε σαν πόλος έλξης. Αφού ήταν κατά…38,2% υψηλότερο σε σύγκριση με το 3,40% που ήταν το ‘’κουπόνι’’ στην προ διετίας ομολογιακή έκδοσης της ίδιας εταιρείας.
Γραμμές άμυνας κατά του πληθωρισμού, μπορούν όμως να προσφέρουν και οι αγορές εταιρικών ομολόγων, μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει αισθητά, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα ρεύμα ανόδου σε ότι αφορά τις ετησιοποιημένες αποδόσεις του. Μάλιστα σε αυτές μπορούν να έχουν συμμετοχή και όσοι από τους επενδυτές διαθέτουν κεφάλαια από 1.000 ευρώ.
Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος από το ακτοπλοϊκό ομόλογο
Εξόχως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εταιρικού ομολόγου της ακτοπλοϊκής εταιρίας Attica Group. To οποίο είναι το μοναδικό που διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις και με βάση τις τρέχουσες τιμές του αποδίδει στη λήξη του 6,147% ή 5,517% σύμφωνα με τη διαφορετική μέτρηση που κάνει το χρηματιστήριο…
Όπως και να’ χει, μια τέτοια απόδοση για τόσα λίγα διαθέσιμα κεφάλαια και με συγκριτικά ελεγχόμενο ρίσκο, σπανίζει αυτήν την εποχή.
Στην Attica Group η MIG κατέχει το 79,38%, ενώ ποσοστό 11,84% είναι στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς, η οποία παράλληλα είναι βασικός μέτοχος της MIG με 31,19%.
Το 5ετες εταιρικό ομόλογο της ακτοπλοϊκής είναι ονομαστικής ( και πληρωτέας) αξίας 175 εκατ. ευρώ. Εκδόθηκε στις 26 Ιουλίου του 2019, όταν CEO της Marfin Investment Group ήταν ο εξαιρετικά έμπειρος Θανάσης Παπανικολάου, σημερινός CEO του Ομίλου της Vivartia. Το συγκεκριμένο ομόλογο λήγει στις 26 Ιουλίου του 2024, έχει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 3,40% και διαθέτει εγγυήσεις τεσσάρων πλοίων. Των Blue Star Naxos, Paros, Delos και Blue Star-1, που εκτελούν κανονικά και σήμερα τα δρομολόγιά τους, ενώ ή εύλογη αξία τους ήταν 221 εκατ. ευρώ, όταν εκδόθηκε το ομόλογο.
Οι εμπράγματες αυτές εξασφαλίσεις των πλοίων, συνθέτουν ένα ‘’μαξιλάρι ασφαλείας’’ για τους ομολογιούχους. Ενώ παράλληλα η ακτοπλοϊκή διαθέτει την πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒ από την ICAP, που χαρακτηρίζει τον μέτριο πιστωτικό κίνδυνο για την εκδότρια εταιρεία.
Αν και ζημιογόνος στη χρήση του 2021, η Attica Group είχε λειτουργικό αποτέλεσμα (Ebitda) 41,96 εκατ. ευρώ, τηρώντας παράλληλα και τους οικονομικούς όρους που συνοδεύουν την ομολογιακή έκδοση. Σχέσεις που αφορούν το σύνολο των δανείων ώς προς την αναπόσβεστη αξία όλων των πλοίων ( 30 τον αριθμό) αλλά και των ιδίων κεφαλαίων, όπως επίσης και της εξυπηρέτησης των τόκων από τα λειτουργικά κέρδη.
Την προχθεσινή Παρασκευή η τιμή του ομολόγου της Attica Group έκλεισε στο 95% της ονομαστικής του αξίας. Συνεπώς αν αγόραζε κάποιος μία ομολογία θα είχε κόστος κτήσεις 950 ευρώ. Αν αγόραζε 10 το κόστος θα ήταν 9.500 ευρώ και ούτω καθ’ εξής.
Αυτό το εταιρικό ομόλογο πληρώνει τόκους κάθε εξάμηνο και το επόμενο ‘’κουπόνι’’ θα δοθεί στις 26 Ιουλίου. Για κάθε μία ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 17 ευρώ. Δηλαδή το 50% του ετήσιου σταθερού επιτοκίου που είναι 3,40% και αντιστοιχεί σε 34 ευρώ.
‘’Κλειδί’’ και οι δεδουλευμένοι τόκοι
Στην προκειμένη περίπτωση όμως το ομόλογο έχει και δεδουλευμένους τόκους, αφού στο τρέχον τοκοφόρο εξάμηνο το κατείχε για ένα μεγάλο διάστημα ο πωλητής. Αυτοί οι τόκοι είναι τώρα 15,77 ευρώ που με την πράξη που κάνει ο αγοραστής τα δίνει στον πωλητή. Βέβαια λίγες μέρες μετά, στις 26 Ιουλίου θα πάρει από την εταιρεία τα 17 ευρώ που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το επιτοκιακό ‘’κουπόνι’’. Καρπούμενος για λογαριασμό του τα υπόλοιπα 1,23 ευρώ του τόκου ανα ομολογία.
Μέχρι τη λήξη του ομολόγου, στις 26 Ιουλίου του 2024, ο τωρινός αγοραστής θα εισπράξει και άλλα τέσσερα, εξαμηνιαία ‘’κουπόνια’’. Δηλαδή 68 ευρώ. Τα οποία μαζί τα 1,23 που έχει πάρει ανέρχονται συνολικά σε 69,23 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι το ομόλογο αγοράστηκε κάτω από την ονομαστική του αξία, κατά τη λήξη του ο αγοραστής θα το πληρωθεί στο ακέραιο. Θα πάρει δηλαδή 1.000 ανά ομολογία και μαζί με τους τόκους της διετίας, θα έχει έσοδα πρό φόρων 1.069,23 ευρώ. Αφαιρουμένου του κόστους κτήσης ( 950 ευρώ) η μικτή του απόδοση θα είναι 119,23 ευρώ. Δηλαδή 12,55% σε χρονικό ορίζοντα διετίας και 6,27% σε ετήσια βάση. Καθώς όμως το ακριβές διάστημα μέχρι τη λήξη του ομολόγου είναι 24,5 μήνες, η πραγματική ετησιοποιημένη απόδοση υπολογίζεται στο 6,147%…
Το χρηματιστήριο από τη δική του πλευρά, εγγράφοντας στο αρχικό κόστος κτήσης και την πληρωμή των δεδουλευμένων τόκων ‘’ψαλιδίζει’’ την ετησιοποιημένη απόδοση. Η οποία και παρουσιάζεται στο καθημερινό δελτίο τιμών που κοινοποιείται.
Οι κρίσιμες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Απέναντι σε όλα αυτά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους επενδυτές για το πότε αγοράζουν εταιρικά ομόλογα από το χρηματιστήριο. Δηλαδή πόσο κοντά ή μακριά είναι η πληρωμή του ‘’κουπονιού’’, που αυξομειώνει αντίστοιχα και την καταβολή των δεδουλευμένων τόκων, καθώς επίσης και τα συνεπαγόμενα φορολογικά κόστη.
Γύρω από τα οποία υπάρχει μια ‘’γκρίζα ζώνη’’ που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Διότι ο νομοθέτης λέει ότι οι φόροι στους τόκους των εταιρικών ομολόγων ( που είναι 15%) πληρώνονται από τον κάτοχο. Κάτι που σημαίνει στο παράδειγμα της Attica Group, ότι ο αγοραστής αποδίδει στον πωλητή δεδουλευμένους τόκους 15,77 ευρώ, αλλά ό ίδιος καλείται να πληρώσει όλους τους φόρους που είναι 2,55 ευρώ ανα ομολογία ( 17 ευρώ τόκοι Χ 15%). Παραπάνω δηλαδή από το δικό του όφελος, σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της πράξης…
Ακόμη κι έτσι το καθαρό αποτέλεσμα της απόδοσης για τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές είναι της τάξεως του 5,6% ετησίως. Για τις εταιρείες που αποκτούν επενδυτική θέση στα ομόλογα, ο πήχης της καθαρής απόδοσης χαμηλώνει στο περίπου 5,3% ετησίως, αφού τα έσοδα από τόκους μπαίνουν στο εταιρικό ‘’καλάθι’’, με τον φόρο στην καθαρή κερδοφορία να είναι τώρα στο 22%.
Η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και ο φόρος υπεραξιών, που εστιάζεται μόνο στις εταιρείες και όχι στα φυσικά πρόσωπα, αποτελούν άλλες δύο παραμέτρους που οφείλεται να λαμβάνονται υπόψη, στα εκάστοτε δεδομένα.
Εκ των πραγμάτων όμως το να τοποθετεί τώρα ένας ιδιώτης Έλληνας επενδυτής 1.000 ή 10.000 ευρώ στο υπό διαπραγμάτευση εταιρικό ομόλογο της Attica Group και να αποκτά καθαρή απόδοση 56 ή 560 ευρώ ετησίως, μπορεί να λογιστεί και ώς άμυνα κατά του πληθωρισμού. Άλλωστε τέτοιου είδους αποδόσεις, χρειάζονται δεκαετίες για να κατακτηθούν από τις τραπεζικές καταθέσεις.
Βασική παράμετρος για τις τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά είναι φυσικά η εμπορευσιμότητά τους. Που επί του παρόντος δεν διεκδικεί δάφνες.
Πέραν της ακτοπλοϊκής εταιρείας, πρωταγωνιστικό ρόλο στις ετησιοποιημένες αποδόσεις έχουν αυτή τη στιγμή: Το ομόλογο της Safe Bulkers που με τη χρηματιστηριακή μέτρηση αποδίδει 5,21% μέχρι τη λήξη του, της Prodea με 4,956%, της Ελβάλ/Χαλκόρ με 4,90% και της Noval Properties με 4,75%.
Το ρίσκο για τους επενδυτές- αποταμιευτές είναι να μην… πτωχεύσει η εκδότρια εταιρεία του ομολόγου, αλλά και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις με ακόμη υψηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα…
Διαβάστε επίσης
Νέα έκρηξη του πληθωρισμού στο 12,1% τον Ιούνιο – Αύξηση 177,7% στο φυσικό αέριο, πάνω από 70% στο ρεύμα και 45% στα καύσιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ για Ν. Ρωμανό: Παλιές αστυνομικές πρακτικές που δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου
- Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στο Κουρσκ, μετά τις αντεπιθέσεις
- WSJ: Την Μπρουκ Ρόλινς φέρεται να επιλέγει τελικά ο Τραμπ για το Υπουργείο Γεωργίας
- Ο ταλαντούχος Mr Φάις και οι νέες επενδύσεις του ομίλου