ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ένας αξιωματούχος της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών και ασφαλίσεων της Κίνας δήλωσε ότι οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία πολιτικής “ευέλικτα και με ακρίβεια” στις κατάλληλες στιγμές για να σταθεροποιήσουν την οικονομία, ενώ οι τράπεζες και οι ασφαλιστές θα “τα δώσουν όλα” για να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση, αναφέρει το Bloomberg.
Οι αρχές θα στηρίξουν μια “κατάλληλη” επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, και θα διευρύνουν τα μακροπρόθεσμα κανάλια άντλησης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, δήλωσε ο Liu Fushou, επικεφαλής αξιωματούχος κινδύνου της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλειών της Κίνας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εντείνουν επίσης την παρακολούθηση των κινδύνων αθέτησης χρέους μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και θα επιδιώξουν να επιταχύνουν την εισαγωγή του εθνικού νόμου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο ίδιος στη θερινή σύνοδο κορυφής της Caixin στο Πεκίνο σήμερα.
Με την οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται λόγω του πανδημικού αποκλεισμού, η συζήτηση για την οικονομική τόνωση βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας διάσκεψης οικονομολόγων και φορέων χάραξης πολιτικής. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να πουλήσουν 1,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (220 δισεκατομμύρια δολάρια) ειδικών ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο, μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της χρηματοδότησης των υποδομών με στόχο τη στήριξη της δοκιμαζόμενης οικονομίας.
Παρόλα αυτά, ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στο φόρουμ ότι η Κίνα θα πρέπει να είναι προσεκτική με τη μείωση των επιτοκίων ή τη μείωση των υποχρεωτικών ταμειακών αποθεμάτων των τραπεζών λόγω των διαφαινόμενων κινδύνων εισαγωγής πληθωρισμού.
Η νομισματική πολιτική “θα πρέπει να διατηρεί αρκετό χώρο και να είναι προσεκτική με τη χρήση εργαλείων μεγάλης κλίμακας με βάση τις τιμές ή την ποσότητα” κατά το δεύτερο εξάμηνο, δήλωσε ο Hu Xiaolian, πρώην υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. “Η Κίνα δεν μπορεί να έχει το είδος της προσδοκίας στασιμοπληθωρισμού που αντιμετωπίζουν τώρα οι δυτικές χώρες”.
Ο πληθωρισμός μπορεί να μεταδοθεί στην Κίνα από το εξωτερικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια τεράστια χώρα που είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη με την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Hu. Η Κίνα πρέπει να αποτρέψει τις αυτοενισχυόμενες προσδοκίες πληθωρισμού και να μην πλημμυρίσει την οικονομία με κίνητρα, είπε. Η Χου επιβεβαίωσε μετά την ομιλία της ότι αναφερόταν σε μειώσεις των επιτοκίων και του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών.
Τα σχόλια της Hu απηχούσαν τις πρόσφατες παρατηρήσεις του διοικητή της PBOC Yi Gang, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυξημένη εστίαση της κεντρικής τράπεζας στον πληθωρισμό και πρότεινε ότι τα νομισματικά κίνητρα θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των πιστώσεων έναντι της μείωσης των επιτοκίων. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5% τον περασμένο μήνα, ισχυρότερα από το αναμενόμενο και ταχύτερα από τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τιμές του χοιρινού κρέατος ανέκαμψαν.
Περιορισμοί τιμών
Ο Sheng Songcheng, πρώην επικεφαλής του τμήματος στατιστικής και ανάλυσης της PBOC, δήλωσε ότι οι τιμές δεν θα πρέπει να αποτελούν τεράστιο περιορισμό για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από τον επίσημο στόχο του 3% φέτος. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να παραμείνουν διευκολυντικές, καθώς η οικονομία μόλις ανακάμπτει, δήλωσε στο φόρουμ.
Εν τω μεταξύ, ο Hu προέτρεψε την κυβέρνηση να διατηρήσει μια συνεπή πολιτική στάση όσον αφορά τον κλάδο των ακινήτων και το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει από το Πεκίνο να επιστρέψει στον παλιό τρόπο τόνωσης του τομέα για χάρη της ανάπτυξης ή να χαλαρώσει τους κανόνες που επιτρέπουν στις τοπικές κυβερνήσεις να προσθέτουν κρυφό χρέος, είπε. Αντ’ αυτού, ο κλάδος των ακινήτων θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης περισσότερων ειδικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους, είπε.
Η Κίνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει ποιες πρακτικές απαγορεύονται ή ενθαρρύνονται σε διάφορους τομείς, αναφερόμενη στην τελευταία στρατηγική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την καθοδήγηση της “υγιούς ανάπτυξης του κεφαλαίου” και τη δημιουργία ενός “φωτεινού σηματοδότη” για το κεφάλαιο, δήλωσε ο Χου. Ένα σαφές σύνολο κανόνων θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις επενδύσεις, είπε.
Περισσότερα κίνητρα
Ξεχωριστά, ένας πρώην κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος σηματοδότησε ότι η Κίνα έχει περιθώριο να διευρύνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιδημίες του Covid.
“Το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού των κεντρικών και τοπικών κυβερνήσεων μπορεί να αυξηθεί όταν είναι απαραίτητο”, δήλωσε στο συνέδριο ο Λου Τζιουέι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2013 έως το 2016. Η βοήθεια για τις μικρές επιχειρήσεις “εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής λόγω της σοβαρής πτώσης των δημοσιονομικών εσόδων σε όλες τις τοπικές κυβερνήσεις”, είπε.
Η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις μεταβιβαστικές πληρωμές προς τις περιφερειακές αρχές για να τις βοηθήσει να στηρίξουν μεμονωμένους εμπόρους και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Λου. Εν τω μεταξύ, οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερο σε δημόσια έργα, πρόσθεσε.
Τα δημοσιονομικά κίνητρα θεωρείται ότι παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο μείγμα πολιτικής των κινεζικών αρχών φέτος, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πτώση των εσόδων και μεγαλύτερες δαπάνες για τους ελέγχους του Covid.
Οι άλλες επιλογές της Κίνας για τη χρηματοδότηση των αυξημένων δαπανών περιλαμβάνουν την έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων και την απαίτηση από τις κρατικές επιχειρήσεις ή την κεντρική τράπεζα να μεταφέρουν περισσότερα κέρδη, ανέφεραν οικονομολόγοι της Citigroup Inc. σε σημείωμα την Παρασκευή. Το επαυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα –ένα ευρύ μέτρο που καλύπτει το 2,8% του επίσημου δημοσιονομικού ελλείμματος– θα αυξηθεί πιθανότατα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 14,3% της οικονομίας φέτος από το 2021, σύμφωνα με πρόβλεψη της Goldman Sachs Group Inc.
Διαβάστε επίσης
Χάμπεκ για τις νέες αυξήσεις τιμών: Χωρίς περαιτέρω πολιτική στήριξη θα διαλυθούμε