• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Στόχος η καταπολέμηση του πληθωρισμού – Εξετάζεται ακόμα πιο αυστηρή πολιτική

    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ο πληθωρισμός πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστεί. Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα των αξιωματούχων της Federal Reserve, επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτό πρέπει να επιτευχθεί ακόμα και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% (η μεγαλύτερη τα τελευταία 28 χρόνια) ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο της αύξησης του κόστους ζωής, το οποίο έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1981.

    Τα μέλη της Τράπεζας είπαν ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα έχει ακόμα άλλη μία κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης (+0,5% ή +0,75% αντίστοιχα).

    «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το οικονομικό outlook δικαιολογεί τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μία ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν», αναφέρει το έγγραφο.

    Με τα νοικοκυριά να δέχονται έντονες πιέσεις από τις αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, «πολλοί αξιωματούχοι έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ο αυξημένος πληθωρισμός να γίνει μόνιμος στην οικονομία, εάν οι καταναλωτές αρχίσουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητα της Fed να προσαρμόσει τη στάση της, όπως απαιτούν οι συνθήκες», σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά.

    Παράλληλα, αναγνώρισαν και ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα έχει τίμημα.

    «Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η σύσφιξη της πολιτικής θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θεώρησαν ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% είναι κρίσιμη για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης σε σταθερή βάση», αναφέρεται στη σύνοψη των πρακτικών.

    Μεταξύ άλλων, οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν ότι χρειάζεται να πείσουν τόσο τις αγορές όσο και τους πολίτες ότι είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

    «Πολλοί συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η επιτροπή (σ.σ., η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) είναι ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί, εάν το κοινό αρχίσει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της επιτροπής να προσαρμόσει την πολιτική της όπως απαιτείται», αναφέρεται στα πρακτικά.

    Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τώρα τη αύξηση των επιτοκίων σε ένα επίπεδο που αρχίζει να περιορίζει ενεργά την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι μια τέτοια κίνηση είναι κατάλληλη «από την άποψη της διαχείρισης κινδύνου», υποστηρίζοντας ότι θα έθετε τη Fed σε καλύτερη θέση να εφαρμόσει «πιο περιοριστική πολιτική εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο».

    Διαβάστε επίσης:

    LAMDA Development: Από 4,70% έως 5,20% το εύρος του «πράσινου» ομολόγου έως 230 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ