ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στους παράγοντες οι οποίοι θα γράψουν το χάρτη της επενδυτικής στρατηγικής της BC Partners αναφέρθηκε από το 26ο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος.
«Υπάρχουν τομείς που θα επωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα, εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον καταναλωτή θα δουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς είμαστε πιο προσεκτικοί επί του παρόντος». Να θυμίσουμε ότι στο χαρτοφυλάκιο της BC Partners ανήκουν η Nova και Wind και η Pet City, ενώ φέρεται να βρέθηκε κοντά στην απόκτηση των ενεργειακών assets της Intrakat.
«Οι τρεις καίριες ερωτήσεις που κάνουμε πριν επενδύσουμε σε κάποια εταιρεία, αφορούν αρχικά στον αντίκτυπο του πληθωρισμού σε κάθε επιχείρησή μας. Στην πραγματικότητα ο αντίκτυπος έγκειται στις επιπτώσεις που έχει ο πληθωρισμός στα περιθώρια κέρδους. Το δεύτερο είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ανόδου των επιτοκίων που αυξάνουν το κεφαλαιακό κόστος.
Η τρίτη συνιστώσα είναι η εξής: αναρωτιόμαστε αν κάθε επιχείρηση έχει μια δυναμική προόδου, αναζητούμε δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα από την αγορά, για παράδειγμα μέσω της διεθνούς επέκτασής της. Κοιτάζουμε επιχειρήσεις που εδράζονται σε πολλαπλούς παράγοντες».
Με δεδομένο ότι «ο κίνδυνος τιμολόγησης σε αυτό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ακανθώδης», ο κ. Σταθόπουλος τόνισε πως «επενδύουμε σε τομείς που αποδείχθηκαν αμυντικοί, που καταγράφουν ανάπτυξη ακόμα και μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Αναμφίβολα όμως η δουλειά μας έχει γίνει πιο δύσκολη. Η επενδυτική κοινότητα είναι περισσότερο σκεπτική, έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια ή ορατότητα».
Πάντοτε φοβάμαι να προβλέπω την ύφεση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της ανόδου.
Σημειωτέον ότι η BC Partners διαθέτει 40 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ενώ στην Ελλάδα έχει επενδύσει 4 δισεκατομμύρια.
«Ιστορικά, τα funds δεν προσέχουμε τη γεωπολιτική, διότι επενδύουμε σε ώριμες αγορές, όπως είναι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η βόρεια Αμερική, ωστόσο τώρα έφτασε η ώρα να λάβουμε κι αυτόν τον παράγοντα υπόψη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχει επίσης έλλειμμα εργατικού δυναμικού, άρα το κόστος των μισθών είναι υψηλότερο. Η γεωπολιτική είναι πιο σημαντική από το παρελθόν για εμάς, αλλά αφορά κυρίως στις προοπτικές ανάπτυξης και στις επιπτώσεις στην κερδοφορία κάθε επιχείρησης», διευκρίνισε.
«Την προηγούμενη τριετία ο κόσμος είχε πλημμυρίσει από φθηνό κόστος κεφαλαίου»
Παραδεχόμενος πως κάθε επενδυτής θα πει ότι η κρίση είναι μια καλή εποχή για να βρεθούν ευκαιρίες, ειδικά σε μια βιομηχανία όπως αυτή των private equities, όπου υπάρχουν πολλά κεφάλαια που πρέπει να μοχλευθούν, εξήγησε πως «η εξεύρεση ευκαιριών θα γίνει πολύ πιο δύσκολη και θα έρθει από διαφορετικούς τομείς.
Η ενέργεια είναι καλό παράδειγμα, αφού εξ’ ορισμού παρουσιάζει καλές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η άποψή μας είναι να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου υπάρχει μία συνέχεια. Σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, η αξιολόγηση είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, όταν ο κόσμος είχε πλημμυρίσει από φθηνό κόστος κεφαλαίου και δανεισμού».
Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη, ο κ Σταθόπουλος εξέφρασε την άποψη πως «η χώρα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία και τη φήμη της την τελευταία τριετία, κάτι που στην πράξη φαίνεται από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που έχουν εισρεύσει.
Η Ελλάδα είχε ανέκαθεν χαρακτηριστικά που την καθιστούσαν ελκυστικό προορισμό, δεν διατρέχει κίνδυνο ισοτιμίας, από γεωπολιτικής πλευράς είναι σε καλό σημείο. Επίσης υπάρχει ανθρώπινο κεφάλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό που προστέθηκε ήταν το timing, η χώρα βγήκε από μία δεκαετή ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξη αναχαιτίστηκε από την πρόσφατη κρίση, αλλά αυτό θα αποκατασταθεί. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση, ωστε να αρθεί η γραφειοκρατία»
Ερωτώμενος για την αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργήσει η προεκλογική περίοδος, τόνισε πως «αν υπάρχει κάτι που έχει προσελκύσει τα κεφάλαια από το εξωτερικό είναι η σταθερότητα της κυβέρνησης.
«Οι επενδυτές δεν νοιάζονται για το ποιος κυβερνά αλλά το πώς κυβερνά. Ακόμα κι εγώ, ως Έλληνας, ενδιαφέρομαι για τις πολιτικές που διαμορφώνουν τη χρηματοοικονομική τάξη. Με ανησυχεί αν ανατραπεί αυτή η σταθερότητα, η αβεβαιότητα επηρεάζει την όρεξη κάποιου να επενδύσει και πρακτικά επηρεάζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις».
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι ποντάρουν σε περαιτέρω βύθιση του ευρώ;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες
- Βρετανία: Σε υψηλό 8μήνου ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Συρία:«Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα» λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης