«Δεν πιστεύω ότι η ενεργειακή κρίση σε επίπεδο οικονομικού αντικτύπου καθυστερεί την απεξάρτηση από το λιγνίτη. Με γνώμονα τη διασφάλιση της προμήθειας θα κινηθούμε λίγο βραδύτερα».

Αυτό ανέφερε από το βήμα του φετινού συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ορίζοντας αυτή την καθυστέρηση σε έως ενάμιση έτος. «Θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη εντός πενταετίας, όχι αργότερα. Ο κύριος λόγος που το κάνουμε είναι η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση ανεπάρκειας φυσικού αερίου».

Ο κ. Στάσσης μίλησε επίσης για το σενάριο κλεισίματος της στρόφιγγας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα, χάρη στις εναλλακτικές διαδρομές του LNG, του λιγνίτη και του υδρογόνου. «Σε μία Ευρώπη με κλειστή στρόφιγγα, θα μιλούσαμε για χάος. Κάθε μέλος της Ε.Ε. θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τεράστιο έλλειμμα. Εμείς θα ήμαστε σε λίγο καλύτερη θέση, αλλά και πάλι η χώρα θα ερχόταν επίσης αντιμέτωπη με μεγάλο έλλειμμα. Αν αυτό το σενάριο επαληθευόταν, οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε να περιοριστούν, για να ωφεληθούν οι οικιακοί χρήστες».

Ο ίδιος μίλησε για το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, το οποίο, όπως διευκρίνισε, αναθεωρείται ως προς την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, την έμφαση στους κλάδους της θέρμανσης και της ηλεκτρικής κινητικότητας και την ταχύτερη τοποθέτηση κεφαλαίων σε έργα αποθήκευσης, χάρη και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η ΔΕΗ θα πειραματιστεί περισσότερο με το υδρογόνο τα επόμενα χρόνια, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα ανακοινωθεί τον επόμενο χρόνο αλλά θα λάβει υπόψη το τρέχον πλάνο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισηγμένης.

«Το αφήγημα της ΔΕΗ έχει μεγαλύτερη αξία παρά ποτέ»

«Έχουμε ξεκινήσει το μετασχηματισμό της ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια. Προσπαθήσαμε να επανατοποθετήσουμε την εταιρεία στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης. Έχουμε τη φιλοδοξία να επιταχύνουμε την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης», είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως «το αφήγημα της ΔΕΗ είναι κάτι που έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία παρά ποτέ, τα έργα επιταχύνονται κι αυτό είναι το καλό της κρίσης».

Αναφορικά επίσης με το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης υπενθύμισε πως τα 2/3 των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές αφορά σε ηλιακή ενέργεια. «Στην Ελλάδα οι εξελίξεις είναι καλές ως προς την αδειοδότηση, το εμπόδιο τώρα είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα». Κατέληξε πως υπάρχει τεράστια ζήτηση για φωτοβολταϊκά, την οποία η ευρωπαϊκή βιομηχανία δε δύναται να καλύψει, αφού «έχει χάσει αυτό το τρένο», το οποίο έρχεται από την κινεζική αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Economist 2022: Aμετάβλητη στο 4% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

Ευ. Μυτιληναίος: Παγίδα θανάτου για την Ευρώπη το χρονικό κενό προς την ενεργειακή μετάβαση

Μαρινάκης – Φράγκου: Δεν παραβιάζουμε κανένα εμπάργκο, τηρούμε τις κυρώσεις ως έχουν