Με πιο ήπιους ρυθμούς κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης της Νορβηγίας για τον τερματισμό της απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας της χώρας. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλαν και τα μέτρα που έλαβε η  Γερμανία για να μειώσει την κρίση εφοδιασμού της.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα πτώση 6,4%, στα 154,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Σημειώνεται ότι η τιμή του μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις είχε εκτοξευτεί κατά 28%.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι παρέπεμψε τη διένεξη ανάμεσα στους εργαζόμενους του τομέα του αερίου και του πετρελαίου και του εργοδότη τους σε ανεξάρτητο θεσμό μεσολάβησης, οδηγώντας στον τερματισμό της κινητοποίησης, που θα μπορούσε να κλείσει περισσότερες από τις μισές εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η υπουργός Εργασίας Marte Mjos Persen είπε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» λόγω των πιθανών επιπτώσεων για την Ευρώπη.

Benchmark European gas slips on signs of easing supply crunch
Το ευρωπαϊκό αέριο διολισθαίνει λόγω των ενδείξεων χαλάρωσης της κρίσης στον εφοδιασμό

Η ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με τη Ρωσία – τον κύριο προμηθευτή της περιοχής – να περιορίζει τις αποστολές καθώς εντείνονται οι εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Ο βασικός αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία πρόκειται να κλείσει για συντήρηση αυτόν τον μήνα και υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία μετά τις εργασίες.

Μια παρατεταμένη διακοπή θα έπληττε το σχέδιο της Ευρώπης να αναπληρώσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας έσπευσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα του επιτρέπει να σώσει τις πληττόμενες ενεργειακές εταιρείες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας κρίσης εφοδιασμού. Το μέτρο, το οποίο θα τεθεί στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη μετακύλιση μέρους του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, αν και αυτό δεν θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.

Η συνεχιζόμενη απειλή για τις προμήθειες από τη Ρωσία αυξάνει την προοπτική παρέμβασης των κυβερνήσεων για να περιορίσουν την κατανάλωση, πέρα ​​από τους περιορισμούς που ήδη υπάρχουν λόγω των υψηλών τιμών, σύμφωνα με τη Citigroup.

«Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσει μέρος της βιομηχανικής χρήσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει να αυξήσει τα αποθέματα πριν από την αιχμή της χειμερινής ζήτησης», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα.

Διαβάστε ακόμη:

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε κατά 700% από πέρυσι – Αποτελεί την κινητήρια δύναμη του νέου ψυχρού πολέμου

Σολτς: Η κρίση δεν θα τελειώσει, βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης