Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην οικονομία θα είναι ισχυρές, εκτιμά η βρετανική τράπεζα HSBC, και προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 6,5% φέτος (από 4,0% που προέβλεπε προγενέστερα) και θα συνεχίσει με 3,5% το επόμενο έτος (υποβαθμίζει το 2023 κατά 0,5%).

Ο τουρισμός θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανεβάζοντας κατά 2%-3% το ΑΕΠ, καθώς η πρόβλεψη είναι ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν πάνω από το 80% των επιπέδων πριν την πανδημία, εξηγεί η HSBC.

Η εκτίμηση της βρετανικής τράπεζας είναι αρκετά πάνω από το consensus των οικονομολόγων για 3%-3,5%, από τις πλέον αισιόδοξες και πολύ υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις και την πρόσφατη εκτίμηση της ΤτΕ.

Το ΑΕΠ είναι τώρα 3% υψηλότερο από πριν την πανδημία, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό με δεδομένο ότι ο τουρισμός δεν μπορούσε να συμβάλει ιδιαίτερα σε αυτό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το 2019 αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ μόνο σε εισπράξεις από το εξωτερικό, ενώ πέρυσι ο αριθμός των ξένων τουριστών δεν έφτασε ούτε στο μισό του αριθμού που σημειωνόταν πριν την κρίση, εξηγεί η HSBC.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο και είναι τώρα 30% πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ωστόσο σε σύγκριση με το 2009 είναι κατά 20% χαμηλότερες αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλη αδυναμία σε αυτό τον τομέα. Οι εξαγωγές είναι 5% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ο τομέας των υπηρεσιών που παρουσιάζεται ισχυρός αντισταθμίζει τον αδύναμο τομέα της μεταποίησης (με την παραγωγή να σημειώνει μείωση 2,6% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο).

Οι κατασκευές και ο τουρισμός στηρίγματα στην ανάπτυξη

Ο τομέας των κατασκευών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σχεδόν 30% πέρυσι φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών και τα οικιστικά ακίνητα και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο (+2,4% σε τριμηνιαία βάση).

Ο δανεισμός στην εγχώρια οικονομία δείχνει τάσεις αύξησης μετά από χρόνια μείωσης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια των NGEU, διαθέτοντας τα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (θα καλύπτουν το 50% του κεφαλαίου, με το 30% και το 20% να καλύπτονται από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις αντίστοιχα), αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις πιστώσεις και συνεπώς και τις επενδύσεις.

Ο τουρισμός θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη, ιδίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους. Τον Μάιο, ο αριθμός των τουριστών έφτασε στα 3 εκατομμύρια, περισσότερο από έξι φορές υψηλότερα από πέρυσι, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Μαΐου 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 στα αεροδρόμια της χώρας σημειώθηκε μείωση στην κίνηση κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Η κατανάλωση θα… φρενάρει την ανάπτυξη

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο και μία σειρά μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10% φέτος, ενίσχυσαν την αγορά εργασίας οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας σε μείωση 12,5 % τον Απρίλιο.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την αποταμίευση που έγινε την περίοδο της πανδημίας ενίσχυσαν την κατανάλωση, εξηγεί η HSBC.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου ίσως να αποτελέσουν τροχοπέδη για την κατανάλωση και συνεπώς για την ανάπτυξη συνολικά, εκτιμά η βρετανική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Ρίχνουν ταχύτητα οι short sellers – Οι θέσεις για Tesla, Apple και Νvidia

Το παρασκήνιο της πτώσης, η ΔΕΗ, οι τράπεζες, η Fitch και οι εκλογές