ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Έχουμε κάνει πολλά λάθη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορούμε να δούμε καθαρά ότι έχουμε πιέσει το θέμα της ενεργειακής μετάβασης περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία».
Αυτό υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο 26ο συνέδριο του Economist για την ενεργειακή κρίση που επέτεινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε πως «οι μέτοχοί μας δε μας επιτρέπουν να δαπανούμε κεφάλαια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποφέρουν, όλοι παραπονιούνται ότι δεν είμαστε αρκετά πράσινοι και το σύστημα έχει πάψει να χρηματοδοτεί οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Εξελίξεις που ήρθαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος».
Το μείζον ζήτημα, πάντως, κατά τον ίδιο είναι η διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών, αφού «η Ευρώπη βρίσκεται σε αυτόν τον κίνδυνο και, βέβαια, είναι περιττό να μιλήσουμε για την πορεία των τιμών».
Ο επικεφαλής της Mytilineos παραδέχτηκε πως «η Ρωσία είναι πολύ σημαντική στον ενεργειακό τομέα και τώρα εμφανίζεται να έχει ανυπέρβλητα προβλήματα. Από τη μία έχουμε τη στρατιωτική σύρραξη, δεν ξέρω πώς θα τελειώσει, δε βλέπω φως σε αυτό το τούνελ, και από την άλλη, η Ευρώπη όδευε προς την ύφεση ούτως ή άλλως και τώρα έχει αυξήσει την ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, με τόσο χρήμα που έχει τυπωθεί, δυστυχώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη θέση που θα μπορούσαν, καθώς πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1930, με συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε».
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην ενεργειακή κρίση, υπενθύμισε ότι αν κοπεί η ρωσική προμήθεια, η JPMorgan προβλέπει ότι θα φτάσει στα 380 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου.
«Η τιμή του φυσικού αερίου αγγίζει τα 280 δολάρια ανά μεγαβατώρα, όταν το φθινόπωρο του 2021 η τιμή του αερίου ήταν 20 ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον συνδυασμό του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Όσον αφορά στην επενδυτική στρατηγική της Mytilineos, ο ίδιος αναγνώρισε πως «επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνουμε έργα σε όλο τον κόσμο στους τομείς της αποθήκευσης και της ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο κάνουμε και στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει ένα χρονικό κενό έως ότου μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πράσινη ενέργεια που θα προέρχεται από το διπλασιασμό της παραγωγής σε Κατάρ και ΗΠΑ. Αυτό το κενό των σχεδόν τεσσάρων χρόνων είναι “παγίδα θανάτου” για την Ευρώπη, δεν είμαι σίγουρος πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αν φτάσει στο χείριστο σημείο. Αυτό είναι βέβαια το πιο απαισιόδοξο σενάριο».
Κλειστές χρονοθυρίδες έως το 2024
Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τη διακοπή του ρωσικού αερίου, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε πως η Ελλάδα έχει κάποιους εσωτερικούς πόρους, όπως ο λιγνίτης, που μπορούν να αναπληρώσουν κάποιες από τις απώλειες.
«Προμηθεύεται LNG κυρίως από τη Ρεβυθούσα και τον IGB. Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά, χρειάζεται 45 φορτία LNG ετησίως για να καλύψει όλες τις ανάγκες της. Για παράδειγμα, έχουμε κλείσει τα slots για το 2023 -2024. Οι υποδομές φαίνεται να μας καλύπτουν, αλλά το πώς θα έρθει το LNG είναι άλλο ερώτημα», είπε.
«Θα ζήσουμε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς»
Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε σαφές πως η φθηνή ενέργεια προερχόμενη από τη ρωσική αγορά αποτελεί παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν αυτή που στις δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε την ευημερία στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις «υπηρεσίες ασφάλειας που της προσέφεραν οι ΗΠΑ σχεδόν δωρεάν», για να καταλήξει πως «θα ζήσουμε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Thyssenkrupp Steel: Καταργεί το 40% του εργατικού δυναμικού εντός 10ετίας
- Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Πρέπει να κινηθούμε σταδιακά στις μειώσεις επιτοκίων
- Μπέρμποκ για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Η γερμανική κυβέρνηση τηρεί το νόμο
- Fitch: Οι χώρες με σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους