Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, απάντησε ότι έχει τοποθετηθεί ο κ. Χατζηδάκης και πως πάντοτε οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές και αποδεκτές.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως για τα εννέα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «τα οποία το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε, έχουν οριστικά απαλλαγεί».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης και στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται για σειρά υποθέσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η υπόθεση Novartis. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι την παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην κ. Ράικου ώστε να επισπεύσει τη προώθηση του φακέλου για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλ,ή παρότι δεν υπήρχαν στοιχεία, καλώντας την να τα κατασκευάσει.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συγνώμη για όσα έχει πει για την εμπλοκή δημοσιογράφων και αν η κυβέρνηση σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως πάντα η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Σημείωσε επίσης ότι η ίδια Δικαιοσύνη αποφάσισε ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν ενώ πρέπει να γίνει σεβαστό πως για τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν και στοχοποιήθηκαν, επίσης αποφάσισε. «Η υπόθεση που αναφέρατε έχει δικαστικό και ποινικό μέρος στο οποίο δεν έχω να πω κάτι. Έχει και πολιτικό σκέλος. Πολιτικά όσα έχει πει ο πρωθυπουργός ισχύουν και επιβεβαιώνονται από την υπόθεση Ράικου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα παραμονής του κ. Στουρνάρα, απάντησε πως ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή παρότι στοχοποιήθηκε.

Αναφερόμενος μετά από σχετική ερώτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις και πως «έχουμε επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια για να εξασφαλίσουμε την ισορροπία και την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση και πολύ περισσότερο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός, ότι η ΝΔ θα επιδιώξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στη δεύτερη εκλογική διαδικασία και πως από εκεί και πέρα «τους πρωθυπουργούς τους αποφασίζει ο ελληνικός λαός και όχι οι μικρομεγαλισμοί».

Σχετικά με έρευνα διεθνών μέσων για το μεταναστευτικό και το θέμα των επαναπροωθήσεων, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπής ευρωπαϊκών κονδυλίων, ούτε κάποια καταγγελία που να κινητοποιήσει τις αρχές για αυτά τα πράγματα. «Οποιαδήποτε καταγγελία διερευνάται. Υπήρχαν καταγγελίες στο παρελθόν οι οποίες διερευνήθηκαν και δεν βρέθηκα κάτι. Αντίθετα βρέθηκαν πολλά που έδειχναν ότι οφείλονταν σε προπαγάνδα της Τουρκίας. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και σώζει ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ένταση με την Τουρκία μπορεί να μεταφερθεί και στο πεδίο απάντησε πως «επιθυμούμε να μην υπάρχει ένταση ούτε στη ρητορική, ούτε στο πεδίο» και πως «η χώρα παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της απέναντι πλευράς και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ψύχραιμα, νηφάλια και αποφασιστικά».

Οικονόμου: Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για βραβείο

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφάνειας. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων και η υπόθεση Novartis», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η εξέλιξη αυτή θέτει ενώπιον όλων ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα και οριοθετεί το τεκτονικό ρήγμα που χωρίζει τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο άσκησης της εξουσίας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας θεώρησε σωστό μετά την παραπομπή και δεύτερου στενού του συνεργάτη στο Ειδικό Δικαστήριο για τα πολιτικά τους πεπραγμένα όταν ήταν μέλη των κυβερνήσεών του να επαίρεται αλαζονικά και να απειλεί τον πρωθυπουργό και τη σημερινή κυβέρνηση με εκφράσεις του τύπου «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη».

Σχολίασε μάλιστα ότι «με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Το γεγονός δηλαδή ότι δύο στενοί του συνεργάτες, δύο εξ απορρήτων συνεργάτες του έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Τσίπρας είτε έχει μπερδευτεί είτε ασκεί ωμή προπαγάνδα προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για κάποιου είδους βραβείο».

Τόνισε επίσης πως οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε κατήγορους. Όσο κυβέρνησαν προσπάθησαν «να χειραγωγήσουν και να ποδηγετήσουν τη δικαιοσύνη με αφόρητες πιέσεις, με μεθοδεύσεις, με θεσμικές εκτροπές. Γιατί η Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα βασικά αναχώματα που τελικά τους εμπόδισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κράτος-παρία εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ένα κράτος τριτοκοσμικό και χρεωκοπημένο στο οποίο θα έβρισκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς αντίστοιχο των πάλαι ποτέ του υπαρκτού σοσιαλισμού ή των καθεστώτων νοτιοαμερικανικού τύπου», πρόσθεσε.

Αντέτεινε στο σημείο αυτό ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει τεράστια παράδοση σεβασμού των θεσμών και του πολιτεύματος» τονίζοντας ότι σέβεται και έχει διασφαλίσει πλήρως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ακόμη και με βαρύ τίμημα έχει υπηρετήσει την προσήλωση στη Δημοκρατία και τον Φιλελευθερισμό. «Κανένα μέλος της δικής μας κυβέρνησης δεν προσπάθησε ποτέ να καθοδηγήσει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν κατασκεύασε στοιχεία σε αγαστή συνεργασία με σκοτεινές φυσιογνωμίες. Δεν εκβίασε και δεν απείλησε όσους λειτουργούν με βάση τη συνείδηση και το καθήκον τους».

Υπογράμμισε ότι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το ότι στο πλαίσιο άσκησης της Δικαιοσύνης ανατράπηκε κατά ένα μέρος η αρχική εισαγγελική πρόταση. «Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα το άφηναν να συμβεί όσοι μιλούν για έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Συνεπώς μας χωρίζει αγεφύρωτη άβυσσος με την πολιτική κουλτούρα, τις αξίες, τις πολιτικές πρακτικές και την ιδεολογία του κ. Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του».

Έδωσε επίσης διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του της Παρασκευής και τόνισε ότι δεν προέβη ούτε σε προσωπικές ούτε σε δικαστικής αρμοδιότητας κρίσεις.

«Είναι προφανές ότι το ζήτημα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου Οι υπόλοιπες πτυχές είναι έργο του Ειδικού Δικαστηρίου», υπογράμμισε.

Αντέτεινε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο την υπόθεση για τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν, όπως είπε από το σκοτεινό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα «για το μέγιστο αυτό ζήτημα», όπως τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε στη συνέχεια ότι αύριο συμπληρώνονται πέντε χρόνια «από το δημοψήφισμα παρωδία που οργάνωσε η πλέον ανεύθυνη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη μεταπολιτευτική μας ιστορία. Ένα δημοψήφισμα που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού αφού το ‘όχι’ της κάλπης, προϊόν στυγνής κοροϊδίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε “ναι”».

Και μίλησε για μια σειρά τυχοδιωκτικών χειρισμών που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στοίχισαν ακριβά σε όλους τους Έλληνες. Κατηγόρησε δε, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είχε σαφές σχέδιο άλωσης του πολιτεύματος και των θεσμών».

Ουδέποτε στη μεταπολεμική ιστορία μας η χώρα υπέστη τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ουδέποτε βρέθηκε τόσο κοντά στο απόλυτο χάος αλλά και στην ολική καταστροφή, είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τραπεζών, στην καθίζηση του χρηματιστηρίου, στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον πολλαπλασιασμό των λουκέτων και την εκτόξευση της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι το συνολικό οικονομικό κόστος για τη χώρα έφθασε σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στα 100 δισ. ευρώ.

Είπε ότι «η αρχή του δράματος είχε ξεκινήσει νωρίτερα με τις αναζητήσεις δανεικών από τη Ρωσία και την Κίνα οι οποίες τους έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα» κι έκανε αναφορά και στη δήθεν «περήφανη διαπραγμάτευση» και την κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε, ενώ μίλησε ακόμη και για «σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη», με αναφορές σε δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη.

Έκανε επίσης αναφορά σε συγκεκριμένες επαφές και γεγονότα.

«Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιοι αμετανόητοι αλλά και αδιόρθωτοι», τόνισε.

Επεσήμανε πως δεν πρέπει να επανέλθουν τα εσωτερικά διλήμματα του 2015 με αιχμή το σύστημα της απλής αναλογικής.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Άρωμα εκλογών στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική στη Βουλή – Πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποδομήσει το «κοινωνικό μονοπώλιο» του Αλ. Τσίπρα