ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι άνδρες στη ρώμη τους γυμνάζονταν στις παλαίστρες και χρησιμοποιούσαν τις στλεγγίδες για να καθαρίσουν το σώμα από τη σκόνη και το λάδι.
Πλήθος τα γυάλινα αγγεία, είδος πολυτέλειας που φανέρωνε την ακμή του νησιού. Στη Μήλο όλα αυτά, όπου οι ανασκαφές των τελευταίων ετών έχουν εντοπίσει νέες αρχαιολογικές θέσεις και τα αρχαία νεκροταφεία του νησιού (Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά αλλά και ταφές των Μυκηναϊκών χρόνων).
Κτερίσματα, όπως τα παραπάνω, που προέρχονται από αυτά τα νεκροταφεία παρουσιάζονται τώρα, για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου σε μια έκθεση με τίτλο «τάφῳ κτερίζειν».
Αποτυπώνοντας μια σημαντική πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας, όλα αυτά τα ποικίλα κτερίσματα, που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζουν τις κοινωνίες της εποχής τους, αποκαλύπτοντας πτυχές των εθίμων και των πεποιθήσεών τους.
Γιατί ως μεταθανάτια δώρα θεωρούνταν τα κτερίσματα των τάφων, ταυτόχρονα όμως για την σύγχρονη επιστήμη νοούνται ως τεκμήρια ζωής, πολύτιμα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν, υφαίνοντας και πάλι, μετά από αιώνες, ιστορίες των αρχαίων Μηλίων.
Η διαχρονία της Μήλου
Πρόκειται για αντικείμενα, που όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα εγκαίνια της έκθεσης «συνθέτουν τη μεγάλη ιστορική διαχρονία στη Μήλο και στις Κυκλάδες, προσφέροντας, συγχρόνως, μια πολύ καλή ευκαιρία στους Μηλιούς να αντιληφθούν και να γνωρίσουν τον πλούτο που έκρυβε η γη τους».
Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικού ρυθμού κτίριο στην Πλάκα της Μήλου και παρουσιάζει ευρήματα από τη σημαντική προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του νησιού.
Υλικό που διευρύνθηκε κατά πολύ από τις σωστικές ανασκαφές, που έγιναν για την ανέγερση νέων οικοδομών αλλά και για την επέκταση των ορυχείων.
«Αυτός ο πλούτος σε αρχαιολογικά ευρήματα απαιτεί την ύπαρξη μιας σύγχρονης μουσειακής υποδομής που να μπορεί να στεγάσει διαχρονικά όλα τα ευρήματα», παρατήρησε και η υπουργός Πολιτισμού. Μια προοπτική, ην οποία όπως είπε η ίδια, εξετάζει το υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο.
Διαβάστε επίσης:
Είχε ο Δίας ρυτίδες και κότερο ο Ποσειδώνας; Όταν η αρχαία Ελλάδα εμπνέει το σινεμά
Ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό βραβείο για μνημείο στη Σίκινο (βίντεο)