Bonus στην τιμολόγηση των δανείων τους θα έχουν στο άμεσο μέλλον οι επιχειρήσεις που στρέφονται σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ αντίθετα πρόσθετη επιβάρυνση στο επιτόκιο, αλλά και στο ύψος των collaterals θα έχουν οι ενεργοβόρες εταιρείες.

Οι τράπεζες που χρηματοδοτούν εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον θα πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερες προβλέψεις για τα δάνεια αυτά, δηλαδή το κόστος θα είναι μεγαλύτερο και αυτό θα μετακυληθεί στο επιτόκιο, λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr τραπεζίτης και σημειώνει πως:

1

Ο SSM – ο επόπτης του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης – θα χρησιμοποιήσει και τα υψηλότερα  επιτόκια ως «εργαλείο» πίεσης για να στραφούν οι επιχειρήσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Μάλιστα προ ημερών ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας  στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε σε πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον λόγω επιπτώσεων στο κλίμα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: Στο μέλλον, είναι πιθανό να δούμε επιπτώσεις στην τιμολόγηση των δανείων – ειδικά καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ενδέχεται να αυξηθούν για περιπτώσεις υψηλών επιπτώσεων στο κλίμα, ενώ οι τράπεζες θα αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες πράσινης μετάβασης των δανειοληπτών. Οφείλουμε ωστόσο να τονίσουμε ότι υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων για τη βιωσιμότητα. Εδώ, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Το πιο σημαντικό: Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των κινδύνων τόσο για τις ρυθμιστικές αρχές όσο και για τις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενσωματώσει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στην ποιοτική καθοδήγηση της SREP (Διαδικασία Εποπτικής Αναθεώρησης και Αξιολόγησης). Οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα επηρεάσουν τελικά το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία τα κλιματικά stress test του 2022 δεν θα είναι άσκηση επιτυχίας ή αποτυχίας, ούτε θα επιφέρουν άμεσες συνέπειες για τα απαιτούμενα ελάχιστα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Η πρώτη χαρτογράφηση έγινε με το «πράσινο» stress test, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Αυτή η «αναγνωριστική» άσκηση έχει στόχο να μετρήσει το νέο κίνδυνο, πόσο δηλαδή εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους (C&E risks).

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες τα  χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα τεστάρονται πλέον λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά η Ελλάδα που είναι μία σεισμογενής χώρα με πλήθος νησιών και εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού της, αντιμετωπίζει περισσότερους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές σε σχέση με άλλες.

Με δύο λόγια, μία ενδεχόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένας σεισμός ή μία μεγάλη πυρκαγιά, θα επηρεάσουν περισσότερο τα χαρτοφυλάκια μας, που συνδέονται με τον τουρισμό και με βασικές υποδομές, σε σχέση με άλλες χώρες, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank και Ogilvy δοκιμάζουν τις νέες contextual δυνατότητες στόχευσης του Project Agora

Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς, Χλόη Λασκαρίδη μοιράζουν χρήμα στους εργαζομένους τους