ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Από την αποτίμηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας ξεκινά η μετατροπή του Υπερταμείου σε wealth fund, με το σχέδιο του δημοσίου να περιλαμβάνει ακόμα και τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ μακροπρόθεσμα, με τα ακίνητα που αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Η αρχή γίνεται φέτος, οπότε ολοκληρώνεται η αποτίμηση των 1.000 πρώτων ακινήτων της ΕΤΑΔ με fast track διαδικασίες. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Υπερταμείου, μετά την αποτίμηση, θα έχουν εξαχθεί τα πρώτα συμπεράσματα για το ποια είναι τα σημαντικά ακίνητα, σε ποιες κατηγορίες ανήκουν και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν βάσει αυτών. Όπως είπε ο CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, κάποια στιγμή τα ακίνητα αυτά θα μπορούσαν να συνθέσουν το χαρτοφυλάκιο μίας ΑΕΕΑΠ, η οποία βάσει νομοθεσίας θα πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων. «Ορισμένα ακίνητα μπορούμε να τα ωριμάσουμε κι έχουμε το χρόνο να το κάνουμε».
Τα βήματα για την αξιοποίηση του real estate & τις ιδιωτικοποιήσεις
Η εκκίνηση του διαγωνισμού αναμένεται μέσα στο 2022 με στόχο την αποτίμηση τουλάχιστον του 70% των ακινήτων. Το σχέδιο του δημοσίου θέλει το 2023 να ξεκινά διαγωνισμός με τη μέθοδο του framework agreement και για ακόμη 2.000. Η αγορά των εκτιμητών θα κληθεί από το δημόσιο να συμμετάσχει στη διαδικασία. Κάθε εκτιμητής θα αναλαμβάνει να καταγράφει μία ομάδα ακινήτων, να παραδίδει τα συμπεράσματα στο Υπερταμείο και να αναλαμβάνει την επόμενη, ούτως ώστε η διαδικασία να επισπευθεί και να πέσει φως στα σχεδόν 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, εκ των οποίων περίπου το 1/3 είναι καταπατημένα. Προς το παρόν, τα περίπου 2.600 εκτιμημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ που έχουν ήδη αποτιμηθεί έχουν αξία 1,06 δισ. ευρώ, ενώ προηγούμενη μελέτη της ΕΥ είχε καταλήξει σε περίπου 17.000 αξιοποιήσιμα ακίνητα που θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά.
Τελικός στόχος η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης. Το έργο του Υπερταμείου έρχεται να διευκολύνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται προσεχώς και θα δίνει υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν για να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας.
Ομοίως και για την περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο ανεβάζει ταχύτητα, με αιχμή του δόρατος των αποκρατικοποιήσεων τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αερολιμένα Καλαμάτα ξεκινά άμεσα, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να δημοσιεύεται το αργότερο έως τον Αύγουστο και τις μελέτες για το πακέτο των υπόλοιπων 22 περιφερειακών αερολιμένων να παίρνουν σειρά.
Όλα δείχνουν πως τα 22 assets θα καταλήξουν σε έναν επενδυτή (βάσει του μοντέλου των 14 αεροδρομίων της Fraport) και η διάρκεια της παραχώρησης θα κυμαίνεται στα 30 χρόνια. Παράλληλα, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η σύμβαση της Αττικής Οδού, ώστε να βρεθεί στα χέρια των υποψήφιων παραχωρησιούχων.
Ερωτηθείσα για επιστροφή ορισμένων assets των οποίων η ιδιωτικοποίηση έχει παγώσει (όπως είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας) στο ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του Υπερταμείου απάντηση πως «εφόσον έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η συνεννόηση για την αξιοποίησή τους παραμένει ανάμεσα στο κράτος και τους θεσμούς».
Με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων σε ρόλο επενδυτή το δημόσιο
Η αλλαγή σελίδας του Υπερταμείου, που χθες ανακοίνωσε και το νέο του λογότυπο και πλέον θα συστήνεται ως Growthfund, έγκειται κυρίως στο στόχο να καταστεί στρατηγικός επενδυτής. Σε αυτό το πλαίσιο, έως το 2024 έχει σκοπό
να αυξήσει την καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων κατά 15%, στο πρότυπο π.χ., του ΤΕΜΑSEK της Σιγκαπούρης,
να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το δημόσιο κατά 60%,
να σταθεροποιήσει την κερδοφορία στο 30% και
να εξορθολογίσει τα έξοδα. Σημειωτέον ότι πέρσι, τα λειτουργικά κόστη ανήλθαν στο 88% του κύκλου εργασιών έναντι 116% το 2020.
Με μοναδικό έσοδο τα μερίσματα των θυγατρικών, το Υπερταμείο έχει στο πλάνο επενδύσεις 50 εκατομμυρίων την προσεχή τριετία. Στο κάδρο μπαίνουν τοποθετήσεις σε εταιρείες, λόγου χάρη ενδιαφέρουσες περιπτώσεις start ups, και συνεργασίες με θεσμικούς ή ιδιώτες επενδυτές. «Σε συζητήσεις με την αγορά, καταλάβαμε πως βλέπουν ότι το Υπερταμείο είναι κρατικό αλλά δεν υπάγεται σε εκλογικούς κύκλους. Επομενώς. αυτό είναι ένα πλέγμα στο οποίο θα κινηθούμε» διευκρίνισε ο κ. Δημητριάδης.
Ήδη το Υπερταμείο βρίσκεται στο μέσο συζητήσεων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ενόσω δομείται η επενδυτική στρατηγική του. Στο ραντάρ του δημοσίου μπαίνουν κλάδοι με χαρακτηριστικά ESG, για παράδειγμα ο τομέας ψηφιακών λύσεων, αλλά και assets στα οποία έχει ήδη συμμετοχή, όπως τα αεροδρόμια. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη εισαγωγή θυγατρικών του Υπερταμείου στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος απάντησε πως «θα θέλαμε οι εταιρείες μας να λειτουργούν ως εισηγμένες και εξετάζουμε ποια θα μπορούσε να καλύψει τα χαρακτηριστικά ώστε να εισαχθεί κάποια στιγμή».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ