ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο και τρέχον ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Αναπτυξιακός Νόμος. Πακτωλός δισεκατομμυρίων για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα.
Τα προγράμματα ήδη έχουν αρχίσει να τρέχουν με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση στην καινούργια προγραμματική περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27. Παράλληλα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι διαθέσιμα και ήδη έχουν υποβληθεί 20 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ ενώ σε διαδικασία επεξεργασίας βρίσκονται άλλα 580.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Μασούτης δίνει τρεις συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες για την επόμενη ημέρα:
Πρώτον: Ενημέρωση. Είναι αυτό που λείπει από τις επιχειρήσεις σήμερα, ιδιαίτερα δε τις μικροομεσαίες. Η πληροφόρηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάτι που πρέπει να γίνει συστηματικά και συντονισμένα από τους αρμόδιους φορείς, είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο.
Δεύτερον: Οι πόροι αυτοί είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για το μέλλον των επιχειρήσεων και όχι απλώς πρόσβαση σε ρευστότητα με καλούς όρους. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να το αξιοποιήσουν.
Τρίτον: Να τολμήσουν. Να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα εστιάσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Μασούτης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η voria. gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο διαχρονικό αγκάθι για την επιχειρηματικότητα, τη γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μάστιγα. «Το πρώτο που ζητά η επιχειρηματικότητα είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών» . Επεσήμανε την ανάγκη στοχευμένων προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις και για συγκεκριμένους κλάδους τονίζοντας πώς το ζητούμενο είναι να σχεδιαστούν προγράμματα, που δεν θα είναι απλά ανοικτά για όλους, αλλά να αφορούν στοχευμένους τομείς ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τις δεξιότητες των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρές στη δανειοδότηση. «Θα πρέπει να γνωρίζει από την αρχή ο επιχειρηματίας αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί» σημείωσε ο κ. Μασούτης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις προέρχονται από τρεις πυλώνες:
Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ήδη διαθέσιμα και ως χρηματοδοτικό εργαλείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι εισερχόμαστε πλέον σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων.
«Κλειδί» για την καλύτερη αξιοποίηση των δανείων είναι η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «έχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν αυτό το εργαλείο, διότι σήμερα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%, αλλά αυτό ισχύει μέχρις ότου εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Οταν εξαντληθεί αυτό, θα πάμε σε μια άνοδο του επιτοκίου λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση. Στη δεύτερη φάση έχουμε 1,8 δισ. ευρώ που θα έχει το κατά τι αυξημένο επιτόκιο και μετά τα υπόλοιπα θα δούμε σε τι επιτόκια θα πάνε».
Σημείωσε, δε, ότι το επιτόκιο 0,35% δεν είναι διασφαλισμένο στις τράπεζες που έχουν πάρει την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εάν δεν εκταμιεύσουν τα δάνεια κάνοντας τις δικές τους συμβάσεις. Με άλλα λόγια, όταν τελειώσει το 1,6 δισ. ευρώ θα περάσουμε στο επόμενο επιτόκιο και όποια τράπεζα δεν έχει ξοδέψει την πρώτη δόση της θα αρχίσει να ξοδεύει το υπόλοιπο με βάση το επόμενο επιτόκιο.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, το μέγιστο δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% του επενδυτικού κόστους του Ταμείου μείον το ποσό ενίσχυσης του Αναπτυξιακού, ενώ το 20% του χρηματοδοτικού σχήματος θα πρέπει να αφορά σε ίδια κεφάλαια. Ταυτόχρονα, το 30% του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κρατική στήριξη, αλλά τραπεζικό δάνειο. Το επενδυτικό κόστος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο του νέου Αναπτυξιακού.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη υποβληθεί 20 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 264 εκατ. ευρώ θα είναι δανειακοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, 223 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 204 εκατ. ευρώ εμπορικά δάνεια. Εκτός από τα 20 που έχουν ήδη υποβληθεί, ακολουθούν άλλα 580 που είναι υπό επεξεργασία.
Νέος Αναπτυξιακός
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να προκηρυχθούν τα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου και συγκεκριμένα τα καθεστώτα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα», «Αγροδιατροφή» και «Τουρισμός», ενώ δίνεται η δυνατότητα, κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συνδυασμού των ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου με τα δάνεια του ΤΑΑ. Παράλληλα πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και το καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Τα καθεστώτα θα παραμείνουν ανοικτά για διάστημα τριών μηνών, θα ακολουθήσει μια περίοδος 45 ημερών για την προσκόμιση της προέγκρισης δανείου και από εκεί και πέρα εντός 60 ημερών θα υπάρχουν υπαγωγές.
Για να μπορέσει κάποια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τα δύο εργαλεία πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Όσον αφορά στον Αναπτυξιακό νόμο «ο πρώτος κανόνας είναι ότι το 25% του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση. Δηλαδή είτε θα πρέπει να είναι ίδια κεφάλαια είτε να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό χωρίς και πάλι να υπάρχει κρατική ενίσχυση επ’ αυτού, είτε συνδυασμός των δύο. Και ο δεύτερος κανόνας είναι ότι συνολικά οι δύο κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.
Νέο ΕΣΠΑ
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε έγκριση του γενικού πλαισίου της νέας προγραμματικής συμφωνίας ΕΣΠΑ 2021-2027.
Επιπλέον έχει πάρει έγκριση για όλους τους βασικούς τομείς της νέας προγραμματικής περιόδου, το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την Ανταγωνιστικότητα, την Πολιτική Προστασία, την Κοινωνική Συνοχή και Ανθρώπινο Δυναμικό, το τελευταίο που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή, ύψους 4,1 δις. ευρώ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να βγουν στον αέρα οι προσκλήσεις για την απορρόφηση χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα τρέχουν τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν μείνει από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.
Μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία διαθέσιμοι πόροι 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ συνιστούν συμμετοχή της Ε.Ε. Θα χρηματοδοτηθούν νέες δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, καινοτομικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, υποδομών μεταφορών, περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, βιοποικιλότητας, «καθαρής» ενέργειας, δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υγείας και ψυχικής υγείας, ποιοτικής εκπαίδευσης νέων, ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις είναι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», οι δράσεις του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα και από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς και σημαντικό τμήμα του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας. Οι τέσσερις βασικοί άξονες επενδύσεων (προτεραιότητες) στους οποίους θα κινηθεί το Πρόγραμμα είναι η ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και η ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού.
Διαβάστε επίσης
Μια κρυφή παράλληλη αγορά που δίνει τζίρο στο λιανεμπόριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Διαδηλώσεις γιατί μασκοφόροι έκαψαν χριστουγεννιάτικο δέντρο – Καλούν να προστατευτούν οι μειονότητες(Βίντεο)
- American Airlines: Διέκοψε όλες τις πτήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αθήνα προς Άγκυρα για ΑΟΖ: Η Συρία είναι σε μεταβατική κατάσταση – Δεν νομιμοποιείστε για συμφωνίες
- Κίνηση τώρα: Νέο κύμα καθυστερήσεων στην Αττική οδό