Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού στους κάτω των 60 ετών με την 4η δόση. Ωστόσο παραμένουν οι προβληματισμοί για το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και για το αν έχει νόημα να γίνει τελικά.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, ενώ με έκδηλη αγωνία αναμένεται η κορύφωση του 6ου κύματος της επιδημίας της COVID-19, που τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι θα δούμε από μέρα σε μέρα.

1

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών να κάνουν την 4η δόση. Υπενθυμίζεται για το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν αποτελεσματικότητα και προστασία.

Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 59 χρόνων. Την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας διχογνωμίας για το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η 4η δόση του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες. Και η απάντηση είναι όχι. Μετά ακούσαμε δηλώσεις, που θόλωσαν περαιτέρω το τοπίο. Μπορούν να την κάνουν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, όσοι ζουν με άτομα που είναι ευπαθή ή όσοι… φοβούνται.

Τι λέει το Υπουργείο Υγείας

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την 4η δόση του εμβολίου αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όσον αφορά στη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος, που θα πρόσφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας από 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν».

Στη δίνη του 6ου κύματος

Την ίδια ώρα η χώρα δονείται στους ρυθμούς του 6ου κύματος της επιδημίας. Τα κρούσματα αυξάνονται, όπως και οι διασωληνώσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα οι εισαγωγές είναι σταθερά πάνω από 200 την ημέρα (216 ανακοινώθηκαν χθες), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών από 86 που ήταν στις 24 Ιουνίου και 88 προχθές, χθες ανήλθε στους 93. Θα μείνει εκεί ή θα αυξηθεί περαιτέρω; Οι αξιωματούχοι του ECDC στην τελευταία τους έκθεση αναφέρουν ότι επίκειται αύξηση, η οποία, με τη σειρά της, θα προκαλέσει και αύξηση στους θανάτους.

Εξίσου προβληματίζουν και οι επαναλοιμώξεις. Υπάρχουν άτομα (και όχι μόνο ανεμβολίαστα), τα οποία νοσούν για δεύτερη, ακόμη και για τρίτη φορά.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 20 έως 26 Ιουνίου, έχουν καταγραφεί 11.749 επαναλοιμώξεις, αριθμός διόλου αμελητέος. Ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων έως σήμερα εκτιμάται σε 160.165 και αντιστοιχεί στο 4,2% του αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων.

Γίνεται υποκαταγραφή των κρουσμάτων

Και αυτές είναι μόνο οι επαναλοιμώξεις, οι οποίες δηλώνονται. Διότι πολλά self test, τα οποία βγαίνουν θετικά, δεν επιβεβαιώνονται με rapid test. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα, συμβαίνει να βγαίνουν αρνητικοί κάποιοι πολίτες, οι οποίοι, όμως, έχουν συμπτώματα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τριπλάσιος από αυτόν, που ανακοινώνεται επισήμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Διανύουμε εποχή μεγάλης κινητικότητας και μεγάλου συγχρωτισμού, οπότε ένας συμπτωματικός φορέας του ιού, που βγαίνει αρνητικός, διασπείρει τον ιό.

Οι συνθήκες ευνοούν την έξαρση και γνωρίζουμε ότι νέα μέτρα δεν θα ληφθούν. Για άλλη μια φορά ειδικοί αναφέρουν ότι είναι υπεύθυνη απόφαση η χρήση μάσκας παντού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους παρατηρείται πολυκοσμία.

Διαβάστε επίσης

Βασιλακόπουλος: Η 4η δόση εμβολίου μας «καλύπτει» έως τον Οκτώβριο