ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι φάκελοι με το εθνόσημο που θα έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εμπεριέχουν αδιάσειστα στοιχεία, ντοκουμέντα ακόμα και χάρτες, για μια «βεντάλια» ζητημάτων: αποστρατιωτικοποίηση, κυριαρχία νησιών, δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών, συνεκμετάλλευση πόρων και άλλα.
Όπλα στη διπλωματική φαρέτρα του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτελούν και τα ευθέως καταδικαστικά για την τουρκική επιθετικότητα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι δηλώσεις με καθαρή θέση υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, από χώρες σηματωρούς, όπως η Γερμανία, και βεβαίως, τα κεκτημένα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, ομιλία στο Κογκρέσο. Κι αυτό γιατί οι ανωτέρω πρωτεύουσες, με προεξάρχουσα την Ουάσιγκτον, αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στην κρισιμότερη συγκυρία για τα συμφέροντα της Δύσης μεταπολεμικά, την ώρα που το ΝΑΤΟ καλείται να επιδείξει έμπρακτη ενότητα, υιοθετώντας το νέο Στρατηγικό Δόγμα, το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο μετά τη Βορειοατλαντική Συνθήκη. Κείμενο στο οποίο, εκτός από την αντιμετώπιση της Μόσχας, που επισήμως πλέον καταχωρείται στη χορεία των εχθρών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ονοματίζεται η επιρροή της Κίνας, με «άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια και τις δημοκρατίες μας», καθώς και μια σειρά υβριδικών απειλών, από τις κυβερνοεπιθέσεις έως τη θαλάσσια ασφάλεια.
Τι θα κάνει ο Ερντογάν
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αποφασίσει ο Ερντογάν αν τελικώς θα επιλέξει τη ρήξη με την ενότητα της Συμμαχίας, αλλά και ένα ακόμα, πολύ δύσκολα επουλώσιμο τραύμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μοιάζουν με… πολυτραυματία.
Σύμφωνα με το ένα σενάριο, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει στήσει ένα ακόμα ανατολίτικο παζάρι με στόχους που εκκινούν από μια προσπάθεια συνάντησης με τον Τζ. Μπάιντεν (ο οποίος του δείχνει επιδεικτικά την… πλάτη) για απόκτηση στρατιωτικών εξοπλισμών και αντιστροφή του σε βάρος του κλίματος στις ΗΠΑ (αποτέλεσμα φυσικά όχι μόνο της ομιλίας Μητσοτάκη), περνούν από ανταλλάγματα για το «οκ» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και φτάνουν μέχρι ανάλογες … παροχές για το Μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου ο Τούρκος Πρόεδρος υποκύπτει στις πιέσεις από τα … headquarters του ΝΑΤΟ, αλλά και επιμέρους κρατών όπως το Ην. Βασίλειο, να μην «ξεστρατίσει» η συζήτηση για το μείζον (Ουκρανία, Σουηδία- Φινλανδία) σε διμερείς διαφορές συμμάχων. Και, αν και πεισμωμένος on camera, είτε κάνει μια ακόμα πολιτική κυβίστηση και μένει στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού Τύπου προς τέρψιν του φιλοθεάμονος εκλογικού ακροατηρίου για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης- κυριαρχίας ελληνικών νησιών, είτε το θέτει «εξ απαλών ονύχων» σε κάποιες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου ή και στον Αμερικανό Πρόεδρο, στην ευρύτερη λογική της …ελληνικής προκλητικότητας.
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης από μέρους του προς τους Συμμάχους, ώστε να λάβει αντίστοιχα ανταλλάγματα στα ελληνοτουρκικά, με αιχμή του δόρατος την «στρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών, συνοδευόμενη είτε από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, είτε ακόμα και διατύπωσης για δυνάμει κυριαρχία της Τουρκίας επ’ αυτών.
Ο Ερντογάν, λένε γνώστες του φακέλου, δεν επικεντρώνει τυχαία, εδώ και καιρό και συστηματικά, στο εν λόγω ζήτημα. Σχεδιάζει παράλληλα, την κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ ώστε να «επισημοποιήσει» την αμφισβήτηση. Αλλά, όσον αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θέλει να χρησιμοποιήσει- εκμεταλλευτεί προς όφελος των μακροπρόθεσμων στοχεύσεων της Τουρκίας, αφενός το ιστορικό των επίσημων θέσεων της Συμμαχίας για το ζήτημα («Οδηγίες Λουνς», «Οδηγία Πολιτικής για τα Νησιά του 2006» κλπ), αφετέρου τις πιέσεις που γνωρίζει ότι έχουν δεχθεί κατά καιρούς οι ελληνικές κυβερνήσεις για εξέταση μιας πιο… διαλλακτικής άποψης, μια …μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών.
Το τρίτο και δυσμενέστερο σενάριο μιλά για κίνηση- καμπή του Ερντογάν, ο οποίος μην έχοντας, ούτε τώρα, καταφέρει να δει τον Μπάιντεν, μην έχοντας εξασφαλίσει κονδύλια από την ΕΕ για το Μεταναστευτικό (για πρώτη φορά στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια), με τις επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού να τάσσονται αναφανδόν υπέρ της κυριαρχίας της Ελλάδας, την οικονομία της Τουρκίας να βρίσκεται ανεπισήμως αλλά ουσιαστικά εντός capital controls, και τις δημοσκοπήσεις να πιστοποιούν πλέον ως τάση την μη ανατρέψιμη ήττα στις επερχόμενες εκλογές, διαβαίνει το Ρουβίκωνα με αιχμή τη χώρα μας.
Πώς θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην εγείρει θέμα, καθόσον εκτιμάται πως η διεθνής κοινότητα έχει πάρει επισήμως θέση, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης κυβερνητικής επιχείρησης διεθνοποίησης της τουρκικής απειλής που προηγήθηκε. Αλλά και να μην αφήσει οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας των ελληνικών προθέσεων απέναντι στις διακηρυγμένες απειλές, πλέον εναντίον εδάφους της χώρας. Είτε δια μιας ενδεχόμενης συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου (σενάριο που μέχρι αυτή την ώρα μοιάζει ελάχιστα πιθανό έως αδύνατο να πραγματοποιηθεί, όχι εξαιτίας της ελληνικής πλευράς), είτε και κυρίως σε κάθε ενδεχόμενο ο Ερντογάν να υλοποιήσει τις απειλές του, θέτοντας «ελληνικό» θέμα εις επήκοον όλων.
Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη ΟΗΕ υπερτερεί οποιασδήποτε Συνθήκης. Όποιος ενδιαφέρεται να το συζητήσει ας προσπαθήσει να διευθετήσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη ή να υπολογίσει το κόστος μιας απάντησης σε μια απερισκεψία με τρόπο που δεν θα το περιμένει, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση κυβερνητικές πηγές.
Το νέο δόγμα, που εδώ και καιρό αντικατέστησε τον «κατευνασμό», η διπλωματική και αμυντική προβολή ισχύος, θα αποτυπωθεί και επί ισπανικού εδάφους.
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ήδη, έχει καταστήσει σαφές ότι επ’ ουδενί θα επιτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βάλει υπεράνω των εθνικών συμφερόντων τα συμμαχικά.
Με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η συγκυρία για το ΝΑΤΟ, λόγω Ουκρανίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, άλλο τόσο είναι και λόγω της ρωγμής στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει ελληνικό έδαφος ή ελληνική κυριαρχία, τότε η κρίση δεν θα περιοριστεί σημειακά, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών συνόρων, στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ δηλαδή. Κι αυτό θα είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα της Αθήνας προς τους Συμμάχους, που ουδείς μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν άκουσε…
Διαβάστε επίσης:
Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Πάγος» από τη Fitch ελέω διεθνούς αβεβαιότητας – Επενδύσεις & μεταρρυθμίσεις τα δύο κλειδιά για αναβάθμιση το 2025
- Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στα εργοτάξια του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα
- Πλημμύρες: Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για έργα 1,35 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
- Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, η πορεία του Στέφανος στο λαό, τα ψυχολογικά της Θεοδώρας και τα κασκορσέ πουκαμισάκια