ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα νέο κύμα κορονοϊού έχει οδηγήσει 3.100 πτήσεις της γερμανικής Lufthansa σε ακύρωση, την ίδια ώρα που αρκετές αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό και βρίσκονται υπό την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων, που είναι πιθανόν να «τινάξουν» στον αέρα το σχεδιασμό των πτήσεών τους για τους επόμενους μήνες.
Η Lufthansa, που αντιμετωπίζει τεράστιο χρέος, είχε προγραμματίσει να αυξήσει την χωρητικότητά της το 2022, ώστε να φτάσει στο 75% του επιπέδου που είχε το 2019. Ένα κύμα κορονοϊού σε εργαζόμενους έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στο πρόγραμμα των πτήσεων, καθώς 2.200 πτήσεις προστέθηκαν στις ήδη 900 που είχε ακυρώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα. Πρόκειται για πτήσεις εσωτερικού, αλλά και προς άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Τα αεροδρόμια της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς το κύμα κορονοϊού που έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό σε συνδυασμό με την έγερση εργασιακών αιτημάτων από τους υπαλλήλους για αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ανταποκριθούν στον επιθετικό πληθωρισμό έχουν προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα ακυρώσεων και τεράστιας ταλαιπωρίας των επιβατών, την ίδια ώρα που η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της άρσης των περιορισμών.
Απεργίες απειλούν πτήσεις των British Airways και Ryanair
Και στα βρετανικά αεροδρόμια επικρατεί αναβρασμός με συνεχείς αλλαγές στα δρομολόγια λόγω απεργιακών κυμάτων των εργαζομένων σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.
Στις χώρες της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας οι εργαζόμενοι της Ryanair πραγματοποιούν απεργίες, με αποτέλεσμα να αναβληθούν πολλές πτήσεις μέχρι και το Σάββατο.
Στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο, οι υπάλληλοι που εργάζονται στο check-in της British Airways έχουν προειδοποιήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τα συνδικάτα GMB και Unite, χωρίς όμως ακόμα να έχουν οριστεί οι ημερομηνίες.
Το κύριο αίτημα είναι η αύξηση των μισθών τους.
Το χάος σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες έχει λειτουργήσει ως ντόμινο για τον προγραμματισμό και άλλων εταιρειών.
Το αεροδρόμιο του Gatwick στο Λονδίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα καταργήσει δρομολόγια εκατοντάδων πτήσεων κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, ενώ νωρίτερα το ίδιο είχε κάνει και το αεροδρόμιο του Schiphol στο Άμστερνταμ λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η Easy Jet, που εκτελεί δρομολόγια στα παραπάνω αεροδρόμια ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα περιορίσει τις πτήσεις της, με τις απώλειες κερδών να κυμαίνονται μεταξύ 100-200 εκατομμυρίων ευρώ.
Την αρχή είχε κάνει η British Airways την άνοιξη που περιέκοψε το 10% των πτήσεών της έως τον Οκτώβριο, ώστε να ενισχύσει, όπως είχε πει την «ανθεκτικότητά της».
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Η Lufthansa ακυρώνει πάνω από 3.000 πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης προσωπικού