ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη μιας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους των δύο αντίπαλων σωμάτων στη Λιβύη στην προσπάθεια να εξευρεθεί μια συμφωνία σε ένα συνταγματικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.
«Έχω την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους Χάλεντ Μέχρι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου να συναντηθούν στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στις 28 και 29 Ιουνίου προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο συνταγματικού σχεδίου για τις εκλογές», ανέφερε στο Twitter η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς.
«Συγχαίρω τους επικεφαλής των δύο σωμάτων που δεσμεύθηκαν να αναζητήσουν τη συναίνεση για τα θέματα που εκκρεμούν μετά τη συνάντηση της μικτής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο», πρόσθεσε.
Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που ασκεί χρέη Γερουσίας και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά), απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κάιρο, όπου συναντήθηκαν από τις 12 έως τις 19 Ιουνίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το κείμενο που θα διέπει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν στα τέλη του 2021.
Η διεξαγωγή σε μια προβλεπόμενη ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που αναβλήθηκαν επ΄αόριστον τον Δεκέμβριο του 2021, δεν φαίνεται καθόλου πιθανή λόγω των πολύ μεγάλων διαφωνιών ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους και εντάσεων στο πεδίο, με όλο και πιο συχνές ένοπλες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές στην Τρίπολη.
Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο της εξουσία. Εκείνη της Τρίπολης, που συστάθηκε το 2021 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να φέρει σε πέρας τη μετάβαση μέχρι τις εκλογές, και μια κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Μάρτιο και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο, που εδρεύει προσωρινά στη Σύρτη, καθώς δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά της στην πρωτεύουσα.
Η εντολή της κυβέρνησης, που εδρεύει στην Τρίπολη, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπάχ, εξέπνευσε θεωρητικά χθες, Τετάρτη, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο αντίπαλος πρωθυπουργός Φάτι Μπασάνγκα ανέφερε χθες σε επιστολή που απηύθυνε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πως επαφίεται πλέον σε αυτόν να “αναλάβει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να διοργανωθούν εκλογές στη Λιβύη το ταχύτερο δυνατό”.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Διαβάστε επίσης:
Η Λιβύη, η Τουρκία και ο ρόλος της Ιταλίας ξανά στο «ραντάρ» της ελληνικής διπλωματίας
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη δεν είναι Τουρκία του Ερντογάν