Αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού δηλώνει το 68% των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έκθεση της Intrum.

Παραδέχονται ότι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και αυτό το γεγονός τους προξενεί ανησυχία πως θα ανταπεξέλθουν στην τρέχουσα κατάσταση αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης τους.  Διαπιστώνουν ότι έχουν ελλείψεις σε κατάλληλες δομές και στελέχη, αλλά και σε γνώση των διεθνών αγορών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες.

1

Συγκεκριμένα το 68% των επιχειρήσεων (στο 58% βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ), αναγνωρίζουν ότι οι εταιρείες τους δεν διαθέτουν επί του παρόντος την εσωτερική τεχνογνωσία για να διαχειριστούν με επιτυχία τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην επιχείρησή τους, ο οποίος είναι 10% υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και σχεδόν οι μισές (ποσοστό 46%) ελληνικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα τις εμποδίσει να αναπτυχθούν και να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες.

Το άλλο θέμα που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αλλά και ανασφάλεια στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, είναι αν θα πληρωθούν στην ώρα τους μέσα στη χρονιά καθώς φοβούνται αθετήσεις πληρωμών.

Συγκεκριμένα το 65% των επιχειρήσεων ανησυχούν ότι οι πελάτες τους δεν θα είναι συνεπείς στις ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί (το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 61%). Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν ήδη εμφανιστεί. Στους ιδιώτες πελάτες παρατηρείται καθυστέρηση 9 ημερών στις πληρωμές, στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και από το Δημόσιο κατά 13 ημέρες.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αισιόδοξες ότι άφησαν πίσω τους τα δεινά που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, καθώς οι τέσσερις στις 10 (ποσοστό 44%) πιστεύουν ότι η πανδημία θα πάψει να έχει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Στο συγκεκριμένο θέμα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 26%.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσβλέπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση του κόστους δανεισμού και την αύξηση των επενδύσεων. Ενώ θετικά λειτουργούν και τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης καθώς η κυβέρνηση έχει αναπτύξει πακέτο στήριξης 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων ανησυχεί το 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η μία στις δύο (ποσοστό 55%) επιχειρήσεις δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί αφενός στις μισθολογικές αυξήσεις αλλά και στην έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών τους.

Και οι 4 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι καθυστερημένες πληρωμές θα εμποδίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ενώ για τις 8 στις 10 η ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας είναι προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις και το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών.