Η Ελβετία εισήγαγε χρυσό από τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κίνηση που υποδηλώνει ότι η στάση της απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να γίνει ηπιότερη.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πίεση επί της Ρωσίας κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, ενώ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων.
Περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού στάλθηκαν στην Ελβετία από τη Ρωσία τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Swiss Federal Customs Administration. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή μεταξύ των χωρών από τον Φεβρουάριο.
Οι αποστολές αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των εισαγωγών χρυσού στην Ελβετία τον περασμένο μήνα. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην αντιμετώπιση του ρωσικού χρυσού, η οποία έγινε ταμπού μετά την εισβολή. Τα περισσότερα διυλιστήρια σταμάτησαν να δέχονται νέο χρυσό από τη Ρωσία, αφού η London Bullion Market Association αφαίρεσε τους κατασκευαστές της χώρας από τον διαπιστευμένο κατάλογο.
Αν και αυτό θεωρήθηκε ως de facto απαγόρευση του καινούργιου ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία του ρωσικού μετάλλου από άλλα διυλιστήρια. Η Ελβετία φιλοξενεί τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια χρυσού, τα οποία μαζί διαχειρίζονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρυσού.
Σχεδόν όλος ο χρυσός καταχωρήθηκε από τα τελωνεία ως προς διύλιση ή άλλη επεξεργασία, υποδεικνύοντας ότι εξαγοράστηκε από ένα από τα διυλιστήρια της χώρας. Ωστόσο, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες χρυσού — MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA και Valcambi SA — επισήμαναν ότι δεν πήραν το μέταλλο.
Τον Μάρτιο, τουλάχιστον δύο μεγάλα διυλιστήρια χρυσού αρνήθηκαν να ξανατήξουν ρωσικές ράβδους, παρόλο που οι κανόνες της αγοράς τους το επιτρέπουν. Άλλοι, όπως η Argor-Heraeus, δήλωσαν ότι θα δέχονταν προϊόντα εξευγενισμένα στη Ρωσία πριν από το 2022, εφόσον υπήρχαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε οικονομικά κάποιον Ρώσο, φυσικό πρόσωπο, ή κάποια ρωσική εταιρεία.
Ορισμένοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα ρωσικά πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των ράβδων που φτιάχτηκαν πριν από τον πόλεμο, τα οποία εξακολουθούν να είναι εμπορεύσιμα στις δυτικές αγορές.
Η Ελβετία εισάγει και μικρές ποσότητες παλλαδίου από τη Ρωσία — τον μεγαλύτερο ορυχείο μετάλλου στον κόσμο — από τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΕ: Ο χρυσός ο επόμενος στόχος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα
- Ανδρουλάκης: Ούτε ακροδεξιοί ούτε δραχμιστές στο δικό μου υπουργικό συμβούλιο
- Καίτη Γκρέυ: Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια