Ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων και της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, όπως και των νεώτερων ψηφοφόρων και των αγροτών, που θα κρίνουν την εκλογική μάχη στην περιφέρεια, αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του νέου «πακέτου» για την άμβλυνση των επιπτώσεων από το αμείωτο “ράλι” στα καύσιμα, αλλά και ενόψει των τελικών του αποφάσεων για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι οποίες στη συνέχεια θα εξειδικευθούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά επιδότησης σε περισσότερους δικαιούχους, αλλά και ειδικές αναφορές με στόχο ένα «πλαφόν» στην τιμή της βενζίνης ενόψει των θερινών διακοπών, ώστε να επωφεληθεί ο μέγιστος αριθμός πολιτών και οικογενειών που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στα εξοχικά ή τα νησιά τους.

1

Η γενναία αυτή επιδότηση λέγεται ότι θα ανέλθει στα 80 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα, περί τα 100 ευρώ για τα νησιά, με τα κριτήρια να διευρύνονται, ώστε να συμπεριλάβουν οικογενειακά εισοδήματα έως και 45 χιλιάδες ευρώ καθαρά.

Ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε κάνει ειδική αναφορά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις σημερινές εξαγγελίες: Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια, η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων.

Συστάσεις με … γνωστούς αποδέκτες

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, θα απευθύνει εκ νέου σαφή μηνύματα, τόσο προς τους Υπουργούς του, όσο και κυρίως προς την αντιπολίτευση.

Στην κατεύθυνση αυτή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επαναλάβει κατ’ ουσία, προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές, είναι ελεύθεροι να το κάνουν, όχι όμως από τα υπουργικά τους γραφεία. Ενώ, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ζητήσει η όποια συζήτηση για πρόωρες εκλογές να μην ταυτιστεί με πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα, σε αυτή τη συγκυρία.

«Βροχή» νομοσχεδίων ενόψει εκλογών

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να «τρέξει» με εντονότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που, για διάφορους λόγους, δεν έχουν προχωρήσει ως τώρα, με στόχο, οψέποτε αποφασίσει την (πρόωρη;) προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, το κυβερνητικό έργο να αποτελέσει πυλώνα του διακυβεύματος- διλήμματος για την «σταθερή και αυτοδύναμη Ελλάδα» έναντι της «επικίνδυνης αστάθειας και της επιστροφής στο λαϊκισμό».

Όπως δηλώνει ο ίδιος σε τακτικούς συνομιλητές του «υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Κι εγώ έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν και οι πολίτες υπ’ όψιν, προφανώς, και τις συγκυρίες, και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί και θα προβάλλουν, -με βάση και με γνώμονα την αξιοπιστία των όσων έχουμε κάνει- και στο μέλλον. Και θα αποφασίσουν αν θέλουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει».

Στην κατεύθυνση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με κρίσιμα Υπουργεία αλλά και τους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες και να γίνει ο βέλτιστος προγραμματισμός, ώστε το Φθινόπωρο να βρει την Κυβέρνηση με όσο το δυνατόν περισσότερα νομοθετήματα στη φαρέτρα της. Αλλά και έχοντας προκαλέσει καίριο πλήγμα στο μονοπώλιο … της κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, τις τελευταίες ώρες, μετά από το κρίσιμο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση σε ΑΠΕ, εισήχθη προς συζήτηση η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο και η κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα, ο Κώδικας νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών, ενώ σήμερα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμών πλην μετρητών, με διάταξη που θα αφορά και το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας που μετατρέπεται σε κακούργημα.

Στη δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ήδη και στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στο οποίο η κυβέρνηση διαφαίνεται πως θέλει να προσδώσει ιδεολογικό χαρακτήρα, μιας και αποτελεί ένα παράδειγμα, όπως το χαρακτηρίζουν, του πως αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός το τι είναι προοδευτικό στον 21ο αιώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος Υπουργός, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, «βγήκε» σε πρωινή εκπομπή την οποία παρακολουθούν ως επί το πλείστον γυναίκες, και περιέγραψε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, την αύξηση των σχετικών ορίων ηλικίας, αλλά και την κατάργηση της απαιτούμενης συναίνεσης του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται το νομοσχέδιο «σηματωρός» του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει και ιδεολογικό χαρακτήρα έναντι των αντιλήψεων και των πρακτικών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, ξεχωριστή σημασία έχουν και τα νομοσχέδια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με αναφορές και στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, αυτό για την εταιρική διακυβέρνηση Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου, το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων ως εθνικού συστήματος αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλα.