ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 17 Ιουνίου, ο Elon Musk δημοσίευσε ένα tweet που δείχνει έναν Βυζαντινό να αναρωτιέται μισοκοιμισμένος: «Κλείδωσα την πύλη;» πυροδοτώντας την οργή των Τούρκων.
Τούρκοι ιστορικοί επέκριναν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για τo πώς κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς η Κωνσταντινούπολη το 1453, επιμένοντας ότι ο ιδρυτής της Tesla και της Space Xάφησε να εννοηθεί ότι η Πόλη κατακτήθηκε, όχι με στρατιωτική νίκη, αλλά λόγω μιας ανοιχτής πύλης που ξεχάστηκε από τους Βυζαντινούς στρατιώτες.
— Elon Musk (@elonmusk) June 17, 2022
Τι απαντούν τούρκοι ιστορικοί
«Η θεωρία της ανοιχτής πύλης γράφτηκε από τον (αυστριακό συγγραφέα και δημοσιογράφο του 20ού αιώνα) Στέφαν Τσβάιχ. Γνώριζε καλά την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά δεν γνώριζε πολύ την τουρκική ιστορία» υποστήριξε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο ιστορικός İlber Ortaylı.
«Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν τη χρονική στιγμή του tweet, δηλαδή την κορύφωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Μασκ υποτίμησε την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, κάποιοι ότι προειδοποίησε την Ελλάδα ‘να κρατήσει κλειστές τις πύλες ενάντια στους Τούρκους’» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα.
«Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε μετά από τεράστιες στρατιωτικές προετοιμασίες. Δεν ήταν τόσο εύκολο» σημειώνει ο ίδιος ιστορικός. Όπως λέει «ο Μασκ μπορεί να αναφέρεται στη θεωρία (του Τσβάιχ), αλλά (φαίνεται) ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες».
Ο Erhan Afyoncu ήταν ένας άλλος ιστορικός που οργίστηκε με τον μεγιστάνα. «Οι φήμες για ‘ανοιχτή πύλη’ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διαδόθηκε για να συνέλθουν από το σοκ της κατάκτησης και να υποτιμηθεί η πτώση της πόλης στους Τούρκους» υποστηρίζει.
Ο Necmettin Alkan, που διδάσκει οθωμανική ιστορία, επισημαίνει ότι η κατάκτηση «δεν ήταν κάτι τόσο απλό όσο η είσοδος 50 γενίτσαρων από μια ανοιχτή πύλη». Όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το κίνητρο του Μασκ, δήλωσε μάλιστα: «Με αυτό το tweet λέει στους Έλληνες ‘Προσέξτε. Οι Τούρκοι μπορεί να ξανάρθουν’. Ή ίσως εννοούσε, ‘Κρατήστε τις πύλες σας κλειστές (τώρα) για να μην επικαλεστείτε μια δικαιολογία (αύριο)’».
Διαβάστε επίσης: