Ιστορικά υψηλή επίδοση στον δείκτη ελκυστικότητας για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που καταρτίζει η εταιρεία ΕΥ κατέγραψε η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται πλέον στην 21η θέση, μεταξύ 40 χωρών.

«Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυξήθηκε σημαντικά στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης τον Οκτώβριο του 2021, με τη χώρα να «κερδίζει» ακόμη τρεις θέσεις στη σχετική κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 21η θέση, ανάμεσα σε 40 άλλα κράτη – μια ιστορικά υψηλή επίδοση, για τρίτη συνεχόμενη έκδοση του δείκτη RECAI», τονίζει η ΕΥ.

1

Αιτίες της ανόδου είναι η αύξηση του στόχου εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, σε περίπου 19 GW, μέχρι το 2030 και η πρόσφατη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου με πάνελ διπλής όψης, ισχύος 204 MW, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη (πρόκειται για το πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη).

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας, ο εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, Τάσος Ιωσηφίδης δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το γεγονός ότι στο περιβάλλον αυτό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βελτιώνει σημαντικά τη θέση της ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ, επιβεβαιώνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Για να υλοποιηθούν, ωστόσο, οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουμε θέσει, θα χρειαστούν και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό και το αδειοδοτικό πλαίσιο. Δε χωρά εφησυχασμός».

Διεθνώς, οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν οι δύο πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενώ σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην πρώτη δεκάδα του δείκτη της EY, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αναρριχάται δύο θέσεις (3η θέση), τη Γερμανία τρεις θέσεις (4η θέση), και τις Ισπανία (9η θέση) και Ολλανδία (10η θέση) να κερδίζουν από μια θέση. Ορισμένες από τις αγορές που πέτυχαν αξιοσημείωτη πρόοδο, σύμφωνα με αυτή την έκδοση της έκθεσης, συμπεριλαμβάνουν τη Δανία (+4 θέσεις), την Πολωνία (+3), τη Φινλανδία (+7) και την Αυστρία (+7).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το πλαίσιο για παροχή τηλεργασίας μετά από αίτηση του εργαζομένου

Αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός R&I – Ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα

Συνεργασία Oμίλου Motor Oil και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)