• Big Story

    Τράπεζες: Ξεκινούν μαζικές ρυθμίσεις στα δάνεια

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Τις βέλτιστες λύσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,11δισ ευρώ το μήνα αναζητούν οι τράπεζες και ξεκινούν μαζικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις όλων των καθυστερούμενων οφειλών. Στόχος είναι τους επόμενους 36 μήνες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να έχουν μειωθεί κατά 40,2 δισ ευρώ. 

    Και η μεγάλη τους προτεραιότητα είναι να επαναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- μέσα από μακροχρόνιες και βιώσιμες ρυθμίσεις σε καθεστώς κανονικότητας μέχρι το τέλος του 2019, ώστε το «βουνό» των καθυστερήσεων που έφτασε στο τέλος του 2016 σε ύψος 110δισ ευρώ, να έχει περιοριστεί στο 34% -του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών- από 51% που είναι τώρα.

    Βέβαια οι τραπεζίτες σημειώνουν πως το εγχείρημα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά και δύσκολο, καθώς εκτιμούν ότι και το πρώτο εξάμηνο φέτος τα «κόκκινα» θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

    Όμως για να είναι αποδοτικές οι αναδιαρθρώσεις -κυρίως των επιχειρηματικών δανείων- θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή στο πτωχευτικό δίκαιο, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως και τα θέματα που αφορούν τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών. 

    Μέχρι να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές τα τραπεζικά στελέχη «πάνε by the book» με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, που επιδεινώνουν το πρόβλημα. «Μόνο όταν εκλείψει ο φόβος του εισαγγελέα θα «τρέξουν» οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων», λένε οι τραπεζίτες, αλλά και θα ρυθμιστούν αποτελεσματικά εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια νοικοκυριών.

    Σημειώνουμε ότι οι νέας γενιάς ρυθμίσεις προβλέπουν για τα δάνεια των νοικοκυριών «κούρεμα» και διαγραφές οφειλών, «πάγωμα» τμήματος του δανείου χωρίς τόκους, μέχρι την ανταλλαγή του ενυπόθηκου ακινήτου με άλλο μικρότερης αξίας. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για τα επιχειρηματικά δάνεια με τη διαφορά ότι εδώ προβλέπεται και η απομάκρυνση των παλαιών διοικήσεων και με την είσοδο επενδυτών στις εταιρείες εκείνες που οι βασικοί τους μέτοχοι αρνούνται να βάλουν «το χέρι στην τσέπη» για να καλύψουν τις υποχρεώσεις. 

    Παράλληλα οι τραπεζικές διοικήσεις γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, ούτε για παρεκκλίσεις από τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνήσει με τον SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) και την ΤτΕ. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων τότε οι διοικήσεις θα οδηγηθούν στην έξοδο, όπως έχει καταστήσει σαφές ο SSM

    Στη διαδικασία επίτευξης των στόχων μείωσης, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια είναι το σημείο αιχμής. Ο SSM εστιάζει επίσης στα επιχειρηματικά δάνεια και έχει στείλει μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να «τρέξουν» γρήγορα οι ρυθμίσεις τους, που περιλαμβάνουν εκτός από αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, πωλήσεις και πλειστηριασμούς προβληματικών δανείων.



    ΣΧΟΛΙΑ