ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μέχρι Σεϋχέλλες, Μαλδίβες και Μαυρίκιο βλέπει το μακροπρόθεσμο πλάνο της Sani/Ikos, η οποία φέτος θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019, ενώ οι επενδύσεις που υλοποιεί φτάνουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.
Φέτος, ο όμιλος στον οποίο εκτός από την οικογένεια Ανδρεάδη μετέχουν η Oaktree Capital, η Goldman Sachs, η Hermes GPE, η Moonstone Investments και η Florac, ετοιμάζεται να γράψει πωλήσεις ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το 2019 τα έσοδα της ήταν σχεδόν 213 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή θα προέλθει κυρίως από οργανική ανάπτυξη – λόγω νέων κρατήσεων, αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού – ενώ μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης προέρχεται από την προσθήκη νέων δωματίων στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.
Επενδύσεις 100 εκατ. έως το τέλος του 2022
Θυμίζουμε ότι η Sani/Ikos προχώρησε πέρσι στην έκδοση ομολόγου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπερκαλύφθηκε. Από αυτά τα κεφάλαια, 175 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει ο ξενοδοχειακός όμιλος σε νέες εξαγορές, πέραν αυτών που έχει ανακοινώσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, βάζοντας στο κάδρο τη Ρόδο και την Ανατολική Κρήτη.
Η εταιρεία έχει ήδη κάνει προτάσεις για εξαγορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε νέες επενδύσεις 100 εκατομμυρίων έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει βάλει στο στόχαστρο βρίσκονται εντός Ελλάδας, εκτός ενός που είναι εκτός συνόρων, ενώ αφορούν και σε greenfield projects, δηλαδή σε αγορά γης. Οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει φέτος θα προσθέσουν νέες μονάδες στο χαρτοφυλάκιο της Sani/Ikos σε ορίζοντα εξαετίας.
Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, το ραντάρ της διοίκησης Ανδρεάδη κυνηγά και προορισμούς όπως οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες και ο Μαυρίκιος, που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια της Sani/Ikos.
Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό πλάνο που επιτρέπει στον όμιλο να αναπτυχθεί μετά την πανδημία, όπως είπε χθες, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία των Επενδυτών, τη Βιωσιμότητα & την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, ο Λάμπης Παχυγιαννάκης, διευθυντής επενδύσεων της Sani/Ikos. «Το πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο για την αδειοδότηση νέων μονάδων κι επίσης δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά γης. Στην Ελλάδα έχουμε μια ακτογραμμή περίπου 15.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων σχεδόν το 6% βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας από διεθνείς αερολιμένες, τις ναυαρχίδες του τουρισμού, χωρίς να υπολογίζονται περιοχές Natura και δρόμοι κοντά στη θάλασσα. Οι περιοχές και οι εκτάσεις για ανάπτυξη θερέτρων είναι περιορισμένες. Εμείς, ως ελληνικός όμιλος έχουμε βρει τρόπο για να κινούμαστε στην εγχώρια αγορά».
Πώς προχωρά το business plan των 575 εκατομμυρίων
Το νέο business plan του ομίλου προστίθεται στις τρέχουσες επενδύσεις 575 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη ανακοινώσει η Sani/Ikos. Το περασμένο φθινόπωρο ανακοίνωσε την εξαγορά νέων ακινήτων στην Ελλάδα και την Ιβηρική Χερσόνησο. Το 2023 αναμένεται το άνοιγμα του Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα, έπειτα από συμφωνία στην οποία είχε έρθει η εταιρεία με τον ισπανικό όμιλο Roxa για την εξαγορά του Blau Porto Petro με στόχο την αναβάθμισή του σε πολυτελές resort πέντε αστέρων.
Με την απόκτηση του Alfamar Beach Resort στην Algarve της Πορτογαλίας, ο όμιλος θα λειτουργήσει το 2024 το νέο Ikos Cortesia, μετά από πλήρη ανακατασκευή και επέκταση. Δεδομένου, βέβαια, ότι η αδειοδότηση στην Πορτογαλία προχώρησε με βραδύτερους ρυθμούς, τα εγκαίνια του θερέτρου στην Πορτογαλία δύναται να μετατεθούν για το 2025.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες στην Κέρκυρα, όπου θα ανεγερθεί το Ikos Odisia μετά την εξαγορά του πρώην Club Med, με σκοπό να λειτουργήσει επίσης το 2023. Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το Ikos Kissamos στην Κρήτη, μία επένδυση 125 εκατομμυρίων, που θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων, σε 200 ιδιόκτητα στρέμματα. Επιπλέον, προχωρά στην επέκταση του Ikos Andalusia στη Marbella και του Porto Sani στο Sani Resort της Χαλκιδικής.
Νέες είσοδοι στο μετοχικό κεφάλαιο
Με την αξία χαρτοφυλακίου της Sani/Ikos να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ και έχοντας εξασφαλίσει επαρκή κεφάλαια, ο δανεισμός της ανέρχεται σε σχεδόν το 1/3 αυτής της αξίας, αφού υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, δεδομένου ότι στους μετόχους ανήκουν πέντε funds – των οποίων η στρατηγική είναι η έξοδος από μία επένδυση σε ορίζοντα πενταετίας –, στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της επένδυσής τους, τα παρόντα σχήματα να αντικατασταθούν από ονόματα που θα επιτρέψουν στον όμιλο να παραμείνει σταθερός για την επόμενη 15ετία.