Το «κλείσιμο» της 14ης και τελευταίας μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας επικυρώνει και επίσημα σήμερα το Eurogroup, με τη χώρα μας να εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022.

Με την ολοκλήρωση της 14ης αξιολόγησης «ξεκλειδώνει» και η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ που αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs).

Ωστόσο, απομένει μια ακόμα δόση η οποία εκκρεμεί από το 2019, θα μεταφερθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Η εκταμίευσή της θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο. Η εφαρμογή τους δεν είναι υποχρεωτική, δηλαδή δεν θα συνοδεύεται από κυρώσεις, καθώς η χώρα θα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, σε περίπτωση μη υλοποίησης στην επόμενη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους δεν θα υπάρχει μείωση του δημοσίου χρέους κατά επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή μάλιστα, που πρόκειται για «ουρές» προηγούμενων αξιολογήσεων, θεωρείται βέβαιο πως η χώρα μας θα διεκδικήσει αυτά τα κεφάλαια, ακόμα και αν στο μεσοδιάστημα έχουν μεσολαβήσει κάποια εκλογική διαδικασία.

Οι εκκρεμότητες

  • Παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο.
  • Κεντρικές προμήθειες. Τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο έως τον Οκτώβριο.
  • Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).
  • Κρατικές εγγυήσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να εξεταστούν οι εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
  • Εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη). Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022· Τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
  • Κτηματολόγιο. Το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθούν και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου από το Υπερταμείο: Θα εγκριθεί τον Ιούνιο νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών θα εντοπιστούν και θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο έως τα τέλη Ιουνίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου και η ενδεχόμενη μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Γούρνες Ηρακλείου: Οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
  • Περιφερειακός λιμένας Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
  • Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου Νότιας Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο και επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση. του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.
  • Περιφερειακός λιμένας Ηρακλείου: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Κωδικοποίηση Νομοθεσίας. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί έως τον Ιούνιο και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο.

Το παρασκήνιο της τελευταίας δόσης

Η διαδικασία εκταμίευσης της τελευταίας δόσης ύψους 700 εκατ. ευρώ, δεν φαίνεται πως ήταν μια απλή υπόθεση, καθώς η «διπλή» δόση θα έπρεπε να συνοδευτεί από την έγκριση συγκεκριμένων κοινοβουλίων, όπως του γερμανικού.

Αυτό άλλωστε, φέρεται να είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στη χώρα μας.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια διαδικασία, επιλέχθηκε η επέκταση ορισμένων εκκρεμοτήτων και μετά τις 20 Αυγούστου, ημέρα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, με αποτέλεσμα στο τελευταίο Eurogroup του 2022 να δοθεί το «πράσινο» φως και για την εκταμίευση των 700 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτή η διαδικασία να συνιστά και 15η αξιολόγηση.

Η ατζέντα Σταϊκούρα σε Eurogroup, Ecofin και ESM

Σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2021. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM. Ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 14η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα. Έκθεση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες εβδομάδες και – όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει το Eurogroup – ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει το 2018.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, και ειδικότερα τις εκθέσεις σύγκλισης και το σχέδιο σύστασης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία.

Θα συζητηθούν ακόμη οι εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το Β΄ εξάμηνο του 2022, ενώ οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας σλοβενικής Κυβέρνησης, καθώς και τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει επίσης, σε διευρυμένη σύνθεση, με βασικά θέματα την τραπεζική ένωση και την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΤΕ, καθώς και στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ολοκληρώσουν διάφορα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να μπορέσει η Κροατία να προσχωρήσει στην Ευρωζώνη. Θα εξετάσουν την έκθεση σύγκλισης για την Κροατία και θα εγκρίνουν τη σύσταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς το Συμβούλιο σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία την 1η Ιανουαρίου 2023. Θα προσυπογράψουν, επίσης, επιστολή της Προεδρίας του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωζώνης.

Επιπροσθέτως, το Ecofin θα συζητήσει για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2022 και θα εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενδέχεται να εκδώσει εκτελεστική απόφαση σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Πολωνίας.

Ακόμη, θα συζητήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να επιδιώξει να καθορίσει τη θέση του σχετικά με την οδηγία για τον πυλώνα 2, με την οποία θα μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς του ΟΟΣΑ και σύμφωνα με την οποία οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα πρέπει σε καμία χώρα διεθνώς να καταβάλλουν φόρο κάτω του 15%.

Η ατζέντα της συνεδρίασης προβλέπει, εξάλλου, ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση όσον αφορά την τροποποιητική οδηγία «Φερεγγυότητα ΙΙ» (“Solvency II”) και την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν οι νέοι ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνει απολογισμός της προόδου σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης

Οι κρίσιμες επαφές Σταϊκούρα σε Eurogroup και Ecofin

Υπέρβαση των φορολογικών εσόδων 1,16 δισ. στο πεντάμηνο