ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Μετά από 8 χρόνια θυσιών το να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, δεν πρέπει να συμβεί, πρέπει να το προλάβουμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως αυτός ο κίνδυνος «υπερβαίνει τις οποίες διάφορες» μεταξύ τους.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό που οδηγεί κατευθείαν σε κοινωνική ένταση είναι ότι οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται δραματικά με ταχύτητα πληθωρισμού 11,5%. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως είναι αναγκαίο να βρεθούν απαντήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εγχώριο. «Δεν μπορεί ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος να παίρνει λογαριασμό ρεύματος που ξεπερνά το εισόδημά του», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «παθογένειες δεκαετιών» αλλά και «στρεβλή εφαρμογή τού χρηματιστηρίου ενέργειας στην Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τις επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες κυρίως αλλά και τις μεγαλύτερες.
Απαντώντας δε, σε ερώτηση του κ. Παπαλεξόπουλου για την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η βασική διαφωνία με τον ΣΕΒ έγκειται στην ανάγκη «να προστατευθεί η εργασία με κανόνες και να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί». Όπως είπε, στο θέμα του κατώτατου μισθού, δεν υπάρχει διαμάχη με τον ΣΕΒ, ωστόσο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό πρόσφατα, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τον πληθωρισμό. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κρίση πληθωρισμού αν ο μισθός τρέχει χαμηλότερα από τον πληθωρισμό. Η Ελλάδα έχει το 2022 χαμηλότερο μισθό από ότι το 2010», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως πρόκειται για «δραματική υποτίμηση της εργασίας στη χώρα μας», που μάλιστα αποτελεί «μία από τις αιτίες της αδυναμίας να βρουν οι επιχειρήσεις ενεργό δυναμικό».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε “ανοιχτός” στη συζήτηση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων, γιατί όντως, όπως ανέφερε η “ψαλίδα” είναι μεγάλη και αποτελεί και έναν από τους λόγους του brain drain.
Όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμφώνησε πως πρέπει να επιταχυνθεί αλλά με σχέδιο. «Αυτό που είδαμε με την απολιγνιτοποίηση δεν είναι πράσινη μετάβαση, αλλά μετάβαση από ένα ορυκτό σε ένα άλλο ακριβότερο» και σχολίασε: «Άλλες χώρες που ακολουθούν κανόνες κλιματικής σύγκλισης έχουν όριο το 2035, εμείς είχαμε βάλει το 2032. Γιατί έπρεπε να πάμε στο 2023 κανείς δεν το κατάλαβε».
Σχετικά, μάλιστα, με τη έλλειψη εργατικών χεριών, αναφέρθηκε πέρα από το ζήτημα των χαμηλών μισθών και στο δημογραφικό, το οποίο χαρακτήρισε ως «δραματική απειλή». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια «χώρα που γερνάει και μειώνεται ο πληθυσμός της», ενώ παράλληλα έχει «ξενοφοβική» αντίληψη για τη νόμιμη ένταξη των μεταναστών.
Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κράτος έχει το σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο να «θέσει τα πλαίσια και τους κανόνες» ώστε να «παραμένει η επιχειρηματικότητα υγιής και παραγωγική προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας».
Διαβάστε επίσης
Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Καρδασιλάρη: Με πάνω από 1εκατ. από την τιμή εκκίνησης άλλαξε χέρια η βίλα στη Βούλα
- ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Από το «go back madame Merkel» στην εργαλειοποίηση των απομνημονευμάτων της
- ΤτΕ: Σημαντική αύξηση στην αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών εταιρειών το γ’ τρίμηνο
- Black Friday με ΔΕΗ blue offers