ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θεσμικό πλαίσιο που θα φέρει περιορισμούς και κοινούς κανόνες στο cryptocurrency για όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ταβάνι» στις συναλλαγές, επίβλεψη των μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων crypto αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε όσα από αυτά κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι μερικά από τα σημεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.
Οι κοινοτικές οδηγίες που αφορούν ένα πακέτο κανονισμών για το cryptocurrency, γνωστό και ως MiCA (Αγορά Κρυπτο-Περιουσιακών στοιχείων) παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2020.
Η κατάρρευση του TerraUSD που προκάλεσε αναταράξεις σε όλη την αγορά των crypto και ξύπνησε τους φόβους για τον αντίκτυπο των crypto στην χρηματοπιστωτική αγορά, επισπεύδει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων των 27 κρατών μελών ξεκινούν εντός του μήνα, με δύο συναντήσεις που έχουν ήδη οριστεί, μία στις 14 Ιουνίου και η επόμενη στις 30 Ιουνίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι προβληματισμοί
Ήδη υπάρχουν αρκετές διαφωνίες αλλά και προβληματισμοί σχετικά με τους όρους που θα τεθούν πανευρωπαϊκά και θα επηρεάσουν μία αγορά τρισεκατομμυρίων.
Τα NFT (nonfungible tokens), τα μη ανταλλάξιμα stablecoins, που αν κι έχουν προγραμματιστεί όπως τα υπόλοιπα, δεν έχουν καμία δυνατότητα ανταλλαγής, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα συμπεριλαμβάνονται στην νομοθεσία. Πρόκειται για μία αγορά εκατομμυρίων που συνδέεται με το blockchain διάσημων νομισμάτων όπως το Ether, αλλά σε αντίθεση με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα που μπορεί να ανταλλαχθεί με κάποιο άλλο, τα NFT είναι μοναδικά.
Αντίστοιχα, η θέσπιση κανόνων σε αγορές που έχουν γιγαντωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια και αφορούν δημοφιλή νομίσματα όπως το Bitcoin δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχουν πολλές διαφωνίες από κάποια κράτη-μέλη για τους κανονισμούς που θα οριστούν.
Το ζήτημα των ανταλλακτηρίων crypto έχει επίσης δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προχωρήσει σε επίβλεψη έστω των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών σε cryptocurrency.
Ένα σημαντικό σκέλος της διαφωνίας αφορά τις ρήτρες σχετικά με την ανάκληση της άδειας σε περίπτωση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία γι’ αυτό, ενώ οι ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν να προχωρήσουν σε εξειδικευμένη νομοθεσία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Chainalaysis, εντός του 2021 υπολογίζεται ότι «ξεπλύθηκαν» κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δις δολαρίων.
Οι δύο πλευρές συζητούν και για όριο συναλλαγών με stablecoins ως μέθοδο πληρωμής, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν αντιστοιχούν σε ευρώ. Οι συζητήσεις αφορούν στο να μπει ένα «ταβάνι» στις συναλλαγές.
Στο στόχαστρο έχει μπει και ο συνυπολογισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κρυπτονομισμάτων. Η χρήση τεράστιας υπολογιστικής ισχύος για την επεξεργασία συναλλαγών καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Νέα πτώση σε Bitcoin και Ether
Το Bitcoin και το Ether υποχώρησαν την Κυριακή εν μέσω ευυρύτερων απωλειών στα crypto στον απόηχο των στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών.
To Ether είχε απώλειες έως και 5% στα 1.445,56 δολάρια., το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2021, ενώ το Bitcoin έπεσε στα 27.264,65 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 12 Μαΐου.
Ουσιαστικά όλα τα κορυφαία token που παρακολουθήθηκαν από το Bloomberg έπεσαν την Κυριακή, με τα Dogecoin και το Avalanche να καταγράφουν απώλειες άνω του 7%.
Ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης της διεθνούς πλατφόρμας κρυπτογράφησης. Luno, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω πτώση την επόμενη εβδομάδα.
«Αν συγκρίνει κανείς τα δεδομένα από τις προηγούμενες bear markets, το Bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου κατά 80%, με τα altcoin να κάνουν συνήθως 90% βουτιά», είπε ο Ayyar. «Εάν αυτό παραμείνει έτσι, θα μπορούσαμε να δούμε πολύ χαμηλότερες τιμές Bitcoin μέσα στους επόμενους ακόμα και δύο μήνες».
Διαβάστε επίσης:
Bitcoin: Απώλειες μέχρι 7% – Νέα πτώση κάτω από τα 30.000 δολάρια
Συρρικνώνεται η βιομηχανία των crypto, μετά τη μεγάλη φυγή των επενδυτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»