• Πολιτική

    Τι λένε οι εφοριακοί στους φορολογούμενους που τους πάνε τις εξώδικες δηλώσεις του Σώρρα

    • NewsRoom


    Οι εφοριακοί είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του ισχυρίζεται πως διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας.

    Ωστόσο, όπως ενημερώνουν τους πολίτες, αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό επισημαίνει σε non paper που εξέδωσε λίγο νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικων με αφορμή δημοσίευμα του mononews.gr ότι τουλάχιστον 7.000 έως 10.000 φορολογημένοι έχουν πάει έως τώρα σε πολλές ΔΟΥ τις χώρας με τα εξώδικα ανά χείρας. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες σε μεγάλες εφορίες της Αθήνας, όπως για παράδειγμα στο Περιστέρι, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία, στο Φάληρο ακόμα και στη Γλυφάδα πάνε στους εφόρους και ζητούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Χανιά, Καβάλα. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις τα «πληρεξούσια» κυμαίνονται από 7.000 έως  10.000. Οι προϊστάμενοι των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση.

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι: 

    Η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών. Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και συνιστούμε την προσοχή σε όσους προσπαθούν να καπηλευτούν αυτήν την υπόθεση μήπως με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν δωρεάν και άφθονη δημοσιότητα σε αυτόν που υποτίθεται ότι χτυπούν.  Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων έχει διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση στα πλαίσια εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με την υπόθεση Σώρρα και τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας.

    Επίσης, η Διεύθυνση Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποστείλει προς τις ΔΟΥ εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των εξώδικων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του νομικού συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών.

    Κατά συνέπεια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, αλλά ενημερώνουν τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    Η αντίδραση των κομμάτων

    Για τις «επικίνδυνες πτυχές» της υπόθεσης του Αρτέμη Σώρρα προειδοποίησε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προστατέψει τους Έλληνες από οποιονδήποτε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια και την απόγνωσή τους.

    Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να αφυπνιστεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα, προτού να είναι πολύ αργά για πολλούς συμπολίτες μας».

    Τόνισε ακόμη ότι «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο δεν περιλαμβάνει θαυματοποιούς».

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε ότι τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτονται με κάθε λεπτομέρεια η έκταση και οι πραγματικές διαστάσεις του απατηλού κι επικίνδυνου «φαινομένου Σώρρα» και πρόσθεσε: «Έμποροι ελπίδων με μπόλικη δόση εθνικισμού και συνωμοσιολογίας, εκμεταλλεύονται την απελπισία των πολιτών μιας χώρας βυθισμένης στην κρίση».

    «Πόσο ακόμη θα επιτρέπεται ο εμπαιγμός του επίσημου κράτους και της ίδιας της Δικαιοσύνης; Πότε -επιτέλους- θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη εξαπάτηση πολιτών;», διερωτήθηκε.

    Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση απάθεια και ανοχή που «θα συνιστά συνενοχή αν δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών».

    Το «κόμμα που έχει δημιουργήσει ο Αρτέμης Σώρρας είναι ένα ακροδεξιό μόρφωμα και μια επιχείρηση μαζικής εξαπάτησης απελπισμένων ανθρώπων, που χρησιμοποιεί την παραπλάνηση και τη δημαγωγία, όπως κάνουν κι άλλα σχήματα αυτού του χώρου, για να διασπείρει αντιδραστικές, φασιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις, ανέφερε με τη σειρά του το ΚΚΕ.

    Το κόμμα πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη έχουν ευθύνη «να εμποδίσουν όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους που ξεφύτρωσαν στα χρόνια της κρίσης, με τη στήριξη που τους παρείχαν και διάφορα ΜΜΕ, και οι οποίοι εξαπατούν και εκμεταλλεύονται την απελπισία και απόγνωση φτωχών ανθρώπων».

    Η όλη υπόθεση «Αρτέμης Σώρρας» αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη, θα φάνταζε ως χοντροκομμένη φάρσα, σχολίασε το Ποτάμι, επικρίνοντας παράλληλα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Σπύρο Δανέλλη, όταν εισαγγελικός λειτουργός παραγγέλλει προκαταρκτική εξέταση κατά του διοικητή του τέως ΟΑΕΕ και νυν υποδιοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Τσακίρη, διότι δεν έκανε δεκτά τα «ομόλογα» του Αρτέμη Σώρρα, φαίνεται πως βασικοί θεσμοί και λειτουργίες της πολιτείας αδυνατούν να υποστηρίξουν την κανονικότητα.

    Ο κ. Δανέλλης άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «η ελληνική κοινωνία έχει αποδειχθεί ευάλωτη στη συνωμοσιολογία, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ειδικά μετά την εύπεπτη, αντιμνημονιακή ρητορική, ρητορική που έστησε πολιτικές καριέρες, εγκλωβίζοντας στον παραλογισμό όσους κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της χρεοκοπίας».

    Τι απαντά το Μαξίμου

    «Η ΝΔ -και στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – με χρονοκαθυστέρηση ετών κατάλαβαν ότι υπάρχει η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα», απαντά μέσω κύκλων το Μαξίμου. «Η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει ζητήσει ήδη την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών.»

    Και συνεχίζουν: «Καλούμε λοιπόν τη ΝΔ, αντί να παραβιάζει ανοιχτές θύρες ζητώντας την αφύπνιση της κυβέρνησης, να βγει από τη χειμερία νάρκη και να μην αναγάγει την συγκεκριμένη υπόθεση σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μόνο υπηρεσίες στον ίδιο τον Αρτέμη Σώρρα προσφέρει.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πορτοσάλτε και Πιπιλή εναντίον Παπαδάκη: Εσύ έβγαζες στα παράθυρα τον Σώρρα (video)

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Αρτέμης Σώρρας: Δικηγόρος καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία του ΑΠ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σώρρας σε ρόλο Ιησού



    ΣΧΟΛΙΑ