ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να καθυστερήσουν το κλείσιμο των καταστημάτων του δικτύου τους που βρίσκονται στην επαρχία ζήτησε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου από τους τραπεζίτες.
Αυτή η παραίνεση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά το διάστημα μέχρι τις εκλογές –που όπως όλα δείχνουν έρχονται πιο κοντά- καθώς οι βουλευτές της επαρχίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις περιοδείες τους από τους ψηφοφόρους τους. Δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να καθυστερήσουν για μερικούς μήνες τα λουκέτα στα τραπεζικά καταστήματα της επαρχίας.
Τα τελευταία χρόνια το δίκτυο των τραπεζών έχει περιοριστεί σημαντικά με αποτέλεσμα πολλές περιοχές που είχαν μία και δύο τράπεζες να μην έχουν πλέον ούτε ΑΤΜ και οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πόλη του νομού τους.
Βέβαια, σε επικοινωνία που είχε το mononews.gr με επικεφαλής συστημικών τραπεζών, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, καθώς είναι άδηλο τι μπορεί να συμβεί αύριο.
Πάντως το επιχειρησιακό πλάνο των τραπεζών που αφορά το κλείσιμο καταστημάτων προχωρά κανονικά μέχρι σήμερα.
Και να σημειωθεί ότι σε περιορισμό των υποκαταστημάτων της έχει προχωρήσει από την αρχή του έτους και η Τράπεζα της Ελλάδος, κλείνοντας συνολικά έξι υποκαταστήματα, όπως αυτό της Νάξου και του Βόλου. Καταστήματα που επίσης εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του Δημοσίου, όπως και τον εφοδιασμό των τραπεζών.
Μάλιστα φέτος οι τράπεζες, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους, έχουν προγραμματίσει να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων του δικτύου τους κατά 120. Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στο κλείσιμο 20 με 25 καταστημάτων και άλλα 15 καταστήματα η Alpha Bank.
Να σημειωθεί ότι το δίκτυο των τραπεζών αλλάζει μορφή. Και είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που οδηγεί σε πλήρη αναδιάταξη το δίκτυο, όπως και η στροφή των πελατών σε ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς πάνω από το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων. Παράλληλα οι τράπεζες προχωρούν στην ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.
Το ζητούμενο για τις τράπεζες σύμφωνα με τα επιχειρησιακά τους σχέδια είναι digital υπηρεσίες, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων – να μην ξεπερνούν τα 250 κατά μέσο όρο-, και ο αριθμός των εργαζομένων τους να είναι μικρότερος από τά 6.000 άτομα.
Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 29.000 άτομα και έχουν δίκτυο με 1.500 καταστήματα.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 2004 (στη χώρα δραστηριοποιούνταν 40 τράπεζες) το δίκτυο αριθμούσε 3.007 καταστήματα και οι εργαζόμενοι ήταν 62.600. Το 2011 το δίκτυο αριθμούσε 3.733 καταστήματα με 59.320 εργαζόμενους.
Μέσα στη δεκαετία της κρίσης, το δίκτυο περιορίστηκε δραματικά. Το 2020 ο αριθμός των καταστημάτων ήταν 1.624 με 32.540 εργαζόμενους.
Διαβάστε επίσης
Χωρίς ρόλο και veto το ΤΧΣ – «Ελεύθερες» ξανά οι ελληνικές τράπεζες