ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ελληνική Δικαιοσύνη, για την οποία πανταχόθεν διακηρύσσεται η ανεξαρτησία της, η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της συνεχίζει να επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το πόσο κορυφαίο ζήτημα αποτελεί η επιλογή των προσώπων που θα «ανέβουν» στην κορυφαία θέση της δικαστικής και της εισαγγελικής ιεραρχίας, έχει πλέον ιστορικά καταγραφεί από τα συμβάντα του καλοκαιριού του 2019.
Οταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο «παρά 5» των βουλευτικών εκλογών, έσπευσε να επιλέξει το νέο πρόεδρο και το νέο εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο.
Αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενέκρινε με Διάταγμα του τις προαγωγές.
Και η διάδοχος κυβέρνηση της ΝΔ, στο «και 5» της θητείας της, επέλεξε άλλα πρόσωπα για τους ίδιους θώκους.
Τρία χρόνια μετά, η ώρα της πλήρωσης για τις δύο κορυφαίες θέσεις σε δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας έφτασε ξανά… Στις 30 Ιουνίου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας φεύγει (λόγω συνταξιοδότησης). Αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, με παρεμβάσεις σε ουκ ολίγες κρίσιμες υποθέσεις που απασχόλησαν το πανελλήνιο. Κυρίως αφήνει πίσω συναδέλφους και συνεργάτες του που θα του σφίξουν με ειλικρίνεια το χέρι και μία Εισαγγελία σε πλήρη ηρεμία… Μεγάλο το στοίχημα για το διάδοχο του…
Στις 30 Ιουνίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης θα ανέβει για τελευταία φορά (ως εν ενεργεία δικαστής) τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του ιστορικού κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου. Φεύγει μετά από 4 δεκαετίες στη διοικητική Δικαιοσύνη και αφήνει πίσω του νομολογία, με τις αποφάσεις που εξέδωσε επί προεδρίας του το ΣτΕ.
Μείζονος σημασίας υποθέσεις για την κοινωνία, την ανάπτυξη και την οικονομία θα περάσουν πλέον στην κρίση του διαδόχου του…
Αυτοί οι διάδοχοι, για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, βρίσκονται (ή εντός των ημερών θα βρεθούν) στη λίστα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Δέκα πρόσωπα η κάθε λίστα, μόνο ένας ο εκλεκτός από την κάθε μία. Για πρώτη φορά θα επιλεγούν βάσει του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. «Μακροβούτια» στην επετηρίδα τέλος (όχι όμως και βουτιές), η λίστα των υποψηφίων θα περιλαμβάνει τους 10 αρχαιότερους δικαστές και αντεισαγγελείς.
Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
«Σβήνουν –γράφουν» ή έκλεισε η λίστα του κ.Τσιάρα με τους υποψηφίους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα.
Κι αυτό διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι μπορεί να επιλεγεί για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όχι μόνο εισαγγελέας αλλά και δικαστής. Συνυπολογίζοντας ότι δεν ορίζεται η αναλογία αντεισαγγελέων – αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου στους 10 που θα προταθούν από τον υπουργό, αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπάρχει η ευχέρεια αίφνης να φύγει ένα όνομα (για παράδειγμα αντεισαγγελέα) και να χωρέσει ένα άλλο (αντιπροέδρου) στη λίστα των εκλεκτών (ή και αντίστροφα).
Στην επετηρίδα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, ο αρχαιότερος είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου. Στη 2η θέση (μετά την αποχώρηση τέλος του μήνα λόγω συνταξιοδότησης του Ευάγγελου Ζαχαρή) θα βρεθεί η Ελένη Μετσοβίτου. Ακολουθούν η Αριστέα Θεοδόση και ο Γιάννης Αγγελής. Από τις καταγγελίες του τελευταίου και τις αναφορές του στον υπουργό «Ρασπούτιν», άρχισε η διερεύνηση της αποκαλούμενης «σκευωρίας της Νοβάρτις» που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην ποινική δίωξη (από τη Βουλή) του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Στην 7η θέση των αρχαιοτέρων αντεισαγγελέων βρίσκεται ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Η κόντρα του με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έχει γραφτεί στην ιστορία. Όπως και η στήριξη που είχε από τους συναδέλφους του στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, όπου τότε υπηρετούσε: τον ψήφισαν και τον επανεξέλεξαν προϊστάμενο στην Εισαγγελία, γνωρίζοντας εξαρχής ότι «τα ανοιχτά μέτωπα του» δεν θα του επέτρεπαν να παραμείνει σε αυτή τη διοικητική θέση.
Ακολουθεί στην επετηρίδα ο Δημήτρης Ασπρογέρακας, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ενώ τη δεκάδα των αρχαιοτέρων αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου συμπληρώνει ο Λάμπρος Σοφουλάκης. Ο τελευταίος διενέργησε με τον Ευάγγελο Ζαχαρή την προκαταρκτική εξέταση για τη «σκευωρία της Νοβάρτις» και είχε την άποψη ότι οι καταγγελίες των εισαγγελέων Αγγελή και Ράικου και των πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, έπρεπε να αρχειοθετηθούν.
Εάν στη λίστα των 10 συμπεριληφθούν και αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου αναμένεται, μεταξύ αυτών, να είναι ο Χρήστος Τζανερίκος.
Πάντως, έχει την αξία του ότι δικαστής για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει να επιλεγεί από το 2009. Όπως έχει την αξία του και η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου.
«Η Πολιτεία δεν πρέπει να παραγνωρίσει το μέγεθος της προσφοράς των εισαγγελικών λειτουργών», ήταν ο επίλογος του αιτήματος τους στην κυβέρνηση, ο διάδοχος του κ.Πλιώτα να είναι ένας από τους αντεισαγγελείς του Δικαστηρίου και όχι δικαστής.
Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ
Ένα χρόνο διήρκησε η θητεία του Δημήτρη Σκαλτσούνη στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και η αποχώρηση του στις 30 Ιουνίου θα οδηγήσει στην επιλογή του 25ου προέδρου στην ιστορία του Ανωτάτου Ακυρωτικου Δικαστηρίου.
Εάν η επιλογή της κυβέρνησης είναι ο νυν αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, τότε η θητεία του θα είναι 5ετής (συνταξιοδοτείται το 2027), βάζοντας τέλος στις πολύ σύντομες θητείες των τελευταίων προέδρων. Μέσα σε 10 χρόνια, το ΣτΕ αλλάζει 7 προέδρους !
Δυνατά ακούγεται και το όνομα της αντιπροέδρου Ευαγγελίας Νίκα. Εάν επιλεγεί, η θητεία της θα είναι διετής.
Πλέον, αναμένεται η επιστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρα από τις ΗΠΑ, προκειμένου να κινήσει την «κούρσα της διαδοχής» τόσο στο ΣτΕ όσο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την αποστολή των 2 καταλόγων στη Βουλή. Εκεί θα κληθούν σε ακρόαση, με το υπουργικό συμβούλιο να λαμβάνει την τελική απόφαση για την πλήρωση των «ανώτατων» κενών θέσεων σε ΣτΕ και Αρειο Πάγο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike