ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε Νο1 «πονοκέφαλο» έχει αναδειχθεί η ακρίβεια στη χώρα μας, με την ανατιμήσεις να «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ενώ μειώνεται και η κατανάλωση, πλήττοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Αντίστοιχος «πονοκέφαλος» όμως, έχει δημιουργηθεί και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς απαιτείται συνεχώς η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για νέα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται σφοδρά από το κύμα της ακρίβειας.
Αναζητούνται λεφτά για κρίσιμες παρεμβάσεις
Το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για κρίσιμες παρεμβάσεις, υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα των φορολογούμενων.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το μέτρο για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική «φόρμουλα» θα «κλειδώσει» μετά τις 20 Ιουνίου, καθώς στις 30 του μηνός λήγει η προθεσμία εφαρμογής του μέτρου για το «fuel pass». Σκοπός είναι η όποια νέα παρέμβαση να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της αμόλυβδης που έχει εκτοξευθεί στα πάνω από τα 2,3 ευρώ το λίτρο και θεωρείται θέμα ημερών για να αγγίξει (η μέση τιμή πανελλαδικά) τα 2,5 ευρώ το λίτρο.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί. Το «παράθυρο» άφησε για μια ακόμα φορά ανοιχτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις, το θέμα του ΦΠΑ είναι ότι, δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Είναι όμως ένα μέτρο που εξετάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο, αλλά και τους συνταξιούχους, ένα μέτρο που απαιτεί σχεδόν 450 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να βρεθούν έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.
Τα μέτρα κατά της ακρίβειας
Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως μέσα στο «δύσκολο» 2022 , κατά το οποίο το πρωτογενές έλλειμμα δεν μπορεί να υπερβεί το 2% του ΑΕΠ, έχουν βρεθεί εκτάκτως αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, για να μειώσουν το «βάρος» των ανατιμήσεων σε ρεύμα και καύσιμα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έχουν βρεθεί:
- 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό έως το τέλος του 2022 (το έκτακτο μέτρο έληγε στο τέλος Ιουνίου),
- 750 εκατ. ευρώ για την επέκταση και το 2023 της αναστολής πληρωμής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα,
- 800 εκατ. ευρώ για την επέκταση και το επόμενο έτος των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες,
- 200 εκατ. ευρώ για το “fuel pass” το οποίο ισχύει έως το τέλος Ιουνίου και
- 1,1 δισ. ευρώ για τις παρεμβάσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Προσεκτικά οι κινήσεις στην οικονομία – Εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων
- Εμμανουέλ Μακρόν: Ευχαριστώ Ζιζέλ Πελικό – Άνοιξες το δρόμο για τις γυναίκες
- Μεγάλα παιχνίδια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με περισσότερες από 1.000 αγορές από το Πάμε Στοίχημα
- Castor Maritime (Πέτρος Παναγιωτίδης): Πούλησε πλοίο έναντι 19,3 εκατ. δολαρίων