ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το ζητούμενο είναι πως θα κινηθούν και πως θα ανταποκριθούν οι επενδυτές για τα πακέτα που θα ζητήσουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙ, καθώς έχουμε μπροστά τρεις μεγάλες τιτλοποιήσεις, της Πειραιώς (τιτλοποίηση Sunrise ΙΙΙ, Ermis ύψους 1 δις ευρώ), το Frontier II (1 δις ευρώ) της Εθνικής και την κοινή τιτλοποίηση Solar (1,5 δις ευρώ) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ υπάρχει και η τιτλοποίηση της Attica Bank, που επίσης επιθυμεί την ένταξη της στον Ηρακλή ΙΙ.
Σύμφωνα με την τραπεζική αγορά ενδιαφέρον θα υπάρξει, όμως οι τιμές θα διαμορφωθούν σημαντικά χαμηλότερα.
Με τον πληθωρισμό να αποτελεί την μέγιστη απειλή της παγκόσμιας οικονομίας και τραπεζίτες χρηματοπιστωτικών κολοσσών να κάνουν λόγο ότι έρχεται οικονομικός τυφώνας, τα περιθώρια αισιοδοξίας εξανεμίζονται.
Η εξίσωση είναι δύσκολη. Το σενάριο του Ηρακλή ΙΙ καθίσταται δυσμενέστερο και πιο απαιτητικό. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει για τις νέες τιτλοποιήσεις και τις εγγυήσεις τους.
Οι εναπομείνασες τιτλοποιήσεις, αν προχωρήσουν θα «τρέξουν» σε νέο περιβάλλον και οι επενδυτές σταθμίζουν τα νέα δεδομένα, που έφεραν ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία.
Οι τιτλοποιήσεις σ αυτό το νέο περιβάλλον γίνονται πιο δύσκολες και πιο ακριβές. Και όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr, επενδυτικό ενδιαφέρον θα υπάρξει, είναι όμως άγνωστο που θα διαμορφωθούν οι τιμές.
Και το ερώτημα είναι: Θα ισχύσει ο Ηρακλής ΙΙ; Το σίγουρο είναι ότι έχει αυξηθεί το κόστος της εγγύησης του Ηρακλή και σίγουρα οι αποδόσεις έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι επενδυτές μετρούν τα εξής: Πρώτον ότι οι αποδόσεις έχουν μετακινηθεί. Ποιο θα είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια –ο πήχης των προσδοκιών έχει χαμηλώσει-, υψηλός πληθωρισμός, υψηλό κόστος ζωής, ενώ επανέρχεται ο φόβος για νέα «κόκκινα» δάνεια. Κι αν ισχύσει ο Ηρακλής, ποιο θα είναι το κόστος των εγγυήσεων, καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έχει αυξηθεί
Επενδυτές θα υπάρξουν. Δεν έχει στερέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, απλώς οι τιμές θα είναι χαμηλότερες, σημειώνει η πηγή.
Στο νέο αυτό περιβάλλον οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, στις οποίες ο δείκτης των NPEs διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό έχουν προετοιμάσει τις κινήσεις τους. Συγκεκριμένα η Alpha βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των 700 εκατ ευρώ (wholesale), προχωρά το πακέτο των 200 εκατ ευρώ (leasing), όπως και πώληση πακέτου δανείων λιανικής και ναυτιλιακά (150 εκ ευρώ), με στόχο μονοψήφιο δείκτη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022 και 7% NPEs στο τέλος του χρόνου.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο μέσα στο έτος να ολοκληρώσει το project Sunshine (συμβάσεις leasing, ύψους 500 εκατ. ευρώ), τις τιτλοποιήσεις Sunrise ΙΙΙ, ύψους 800 εκατ. ευρώ και Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ, όπως και την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων (ναυτιλιακών και άλλων) Ermis συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στόχος της ο δείκτης καθυστερήσεων να περιοριστεί στο 9% μέσα στο έτος.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς είχε δείκτη καθυστερήσεων στο τέλος του 2021 στο 12,6% και η Alpha Bank στο 13%.
Διαβάστε επίσης
«Κάρτα» από τους Θεσμούς στο υπουργείο Οικονομικών για εξωδικαστικό μηχανισμό και πλειστηριασμούς
Φωκίων Καραβίας στο mononews: Η Eurobank εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για την έκδοση ομολόγου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ