ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Εάν έχετε νιώσει ποτέ πρησμένοι ή έχετε μία απλή αδιαθεσία μετά από ένα μπολ παγωτό ή ένα γεύμα με τυρί, τότε μπορεί να γνωρίζετε καλά την ενόχληση που προκαλεί η δυσανεξία στη λακτόζη.
«Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να αφομοιώσουν πλήρως τη λακτόζη, τη ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα», λέει η Emilie Vandenberg, διαιτολόγος διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.
Η δυσανεξία στη λακτόζη και η έλλειψη συγκεκριμένου ενζύμου
Για να αφομοιώσει τη λακτόζη, το σώμα σας πρέπει να παράγει αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε δύο απλά σάκχαρα: τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη, εξηγεί η Vandenberg.
«Τα περισσότερα μωρά και παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να παράγουν αρκετή λακτάση, αλλά καθώς μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερη λακτάση. Αυτό οδηγεί σε δυσανεξία στη λακτόζη για πολλούς ενήλικες. Περίπου το 65% των ενηλίκων έχουν κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη λακτόζη».
Υπάρχουν δύο τύποι δυσανεξίας στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους: την πρωτογενή και τη δευτερογενή.
«Η πρωτογενής δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στην έλλειψη ή στη μειωμένη παραγωγή του πεπτικού ενζύμου λακτάση που βοηθά στην πέψη της λακτόζης».
Η δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη «μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό της βλεννογόνου επιφάνειας των εντέρων, καθώς η λακτάση παράγεται στο τέλος των εντερικών σπλάχνων», εξηγεί. Απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώτε και τα τραβούν στην κυκλοφορία του αίματος για να διοχετευθούν σε άλλα μέρη του σώματος όπου αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα.
Η δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων, όπως:
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
- Κοιλιοκάκη.
- Ιογενείς λοιμώξεις.
Υπάρχουν επίσης διάφοροι βαθμοί δυσανεξίας στη λακτόζη
«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν απολύτως μηδενική παραγωγή λακτάσης, ενώ άλλοι έχουν χαμηλά επίπεδα παραγωγής λακτάσης», λέει στο health.usnews.com.
«Ως εκ τούτου, είναι δυνατό για κάποιον με χαμηλή παραγωγή λακτάσης να ανεχθεί μία ή δύο μερίδες τροφών που περιέχουν λακτόζη χωρίς συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εάν υπερβούν τις δύο μερίδες ή αυξήσουν τη συχνότητα πρόσληψης λακτόζης», εξηγεί.
Υπάρχουν πέντε κύρια συμπτώματα
Εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα, συνήθως μέσα σε 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη, μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσανεξία στη λακτόζη.
- Φούσκωμα
- Διάρροια
- Αέρια και/ή μετεωρισμός
- Κράμπες
- Ναυτία
Η αφαίρεση τροφών που περιέχουν λακτόζη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
«Συμβουλεύω τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, όχι απαραίτητα τα γαλακτοκομικά», επισημαίνει η διαιτολόγος.
Οι συνήθεις ένοχοι που περιέχουν λακτόζη περιλαμβάνουν:
- Αγελαδινό γάλα
- Κατσικίσιο γάλα
- Παγωτό
- Τυρί
- Μαργαρίνη
- Βούτυρο
- Ορρός γάλακτος
- Βάφλες
- Τηγανίτες
- Χοτ ντογκ
- Κρεμώδεις σούπες
- Ντρέσινγκ για σαλάτες
- Έτοιμες πατάτες
Η αφαίρεση αυτών των τροφών ή η αντικατάσταση τους με προϊόντα χωρίς λακτόζη μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Αλλά όταν αφαιρείτε τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη ασβεστίου. Για να το αποφύγετε, επιλέξτε εναλλακτικά τρόφιμα που έχουν ενισχυθεί με ασβέστιο, όπως χυμούς, και προσθέστε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως σκούρα πράσινα λαχανικά, τόφου, αμύγδαλα, σύκα και σολομό.
Δεν προκαλούν συμπτώματα όλα τα γαλακτοκομικά
Ενώ τα γαλακτοκομικά είναι κοινά ένοχοι, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα με βάση το γάλα ή τα τρόφιμα που περιέχουν γάλα, λακτόζη. Το καλό είναι ότι υπάρχουν μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζ.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Σκληρά τυριά
- Τυρί ρικότα
- Τυρί κρέμα
«Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη τείνουν να ανέχονται καλά αυτά τα τρόφιμα», λέει.
Επιλέξτε προϊόντα χωρίς λακτόζη
Εάν αγαπάτε τα γαλακτοκομικά και δεν θέλετε να αφήσετε μερικά από τα τρόφιμα που το σώμα σας δυσκολεύεται να αφομοιώσει, δείτε αν υπάρχει παρόμοιο προϊόν χωρίς λακτόζη.
«Υπάρχουν επίσης πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, όπως γάλα χωρίς λακτόζη, παγωτό χωρίς λακτόζη και τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη», λέει η διαιτολόγος Nneka Ricketts-Cameron.
Για παράδειγμα, εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε συχνά αγελαδινό γάλα, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με το γάλα αμυγδάλου, βρώμης ή άλλο γάλα φυτικής προέλευσης για να αφαιρέσετε αυτή την πηγή λακτόζης.
Διαβάστε επίσης:
Το μυαλό σου είναι συνεχώς στο φαγητό; 7 τρόποι για να σταματήσεις να το σκέφτεσαι
5 ύπουλα πρόσθετα τροφίμων που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ