Είναι σαφές ότι σήμερα τα ΜΜΕ θα συζητούν δύο θέματα: ποιος έφταιξε και πόσο αποτελεσματικό ήταν το κράτος;
Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τα βρει όλα λάθος. Αν η κυβέρνηση παρασυρθεί και άμεσα τα βρει όλα σωστά, το παιγνίδι της εμπιστοσύνης θα έχει χαθεί.
Ο δήμαρχος της Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου είναι ένας σύγχρονος αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχοντας δείξει καλή προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες που φέρνουν τους δημότες ποιο κοντά στην αρχή και επιτρέπουν στην αρχή να είναι πολύ πιο άμεσα αποτελεσματική στην ικανοποίηση των αιτημάτων και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Το Σάββατο το απόγευμα ήταν σαφής: η πυρκαγιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι βέβαιο ότι πριν καλά-καλά βγει συμπέρασμα από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, η εταιρεία θα έχει αποποιηθεί κάθε ευθύνης.
Φυσικά υπάρχει η εκδοχή του εμπρησμού. Κάποιος ή κάποιο θα βρεθούν που θα μιλάνε για ταυτόχρονες εστίες σε απρόσιτα μέρη.
Στον εμπρησμό θα υπεισέλθει η πολιτική διάσταση – σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύσει την κυβέρνηση—και η γεωπολιτική – σχέδιο της Τουρκίας να υποσκάψει τον Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει τι έχει συμβεί, να βάλει νέους εμπειρογνώμονες δίπλα σ’ αυτούς της Πυροσβεστικής και να αποδώσει ευθύνες όπου κι αν ανήκουν. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βεβαρυμμένο παρελθόν και μακρά ιστορία όπου κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Αν η διαπίστωση Παπανικολάου στέκει, η παραίτηση Αναστάσιου Μάνου θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα. Και θα πρέπει να είναι η απαρχή ξηλώματος των καλώς βολεμένων.
Εξάλλου, η ΔΕΗ είναι αυτή που επέβαλλε να είναι ο ΔΕΔΔΗΕ θυγατρική της. Αν οι ευθύνες ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ, να αναλάβει και η ΔΕΗ τις δικές της.
Αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα επάρκειας του κρατικού μηχανισμού. Οφείλω να ομολογήσω ότι παρακολουθώντας τους πυροσβέστες από την τηλεόραση και έχοντας ζωντανά βιώσει την αντίστοιχη πραγματικότητα στις ΗΠΑ και στο Η.Β., πραγματικά λυπήθηκα τους δικούς μας: ο εξοπλισμός, οι στολές, τα αυτοκίνητα είναι τριτοκοσμικά. Το θέαμα ενός μοναχικού πυροσβέστη μέσα σε πυκνή βλάστηση να προσπαθεί να σβήσει μία εστία φωτιάς με μάνικα διαμέτρου περίπου κήπου σπιτιού ήταν αποκαρδιωτικό.
Παρά ταύτα, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, τα εναέρια μέσα έκαναν την δουλειά τους. Στη ηχώ του αυτοθαυμασμού και των αυτοσυγχαρητηρίων, οι αρμόδιοι έχουν την ευκαιρία με σκληρή κριτική να αναλύσουνε χρόνους ανταπόκρισης, ακρίβεια πληροφοριών, αποτελεσματικότητα μέσων, επάρκεια εξοπλισμού, ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού.
Κι ας μην βιαστούν στην συγκάλυψη. Όταν πάνω από 100 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καλούνται σε απολογία για τα περσινά λάθη της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, κάτι πρέπει να είναι στραβό στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Το 2021, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης είχε το άλλοθι της άγνοιας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Φέτος αυτό δεν υπάρχει. Είχε περίπου ένα χρόνο να πληροφορηθεί. Θεωρητικά, οι περσινές αδυναμίες επισημάνθηκαν και αντιμετωπίστηκαν. Στην Ελλάδα αυτό βέβαια είναι, κατά κανόνα, θεωρητικό: τα καταλογιστικά πορίσματα γράφονται, μία -δύο αλλαγές υλοποιούνται και μετά θάβονται.
Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό: το τεστ έγινε. Θα εξαχθούν τα ειλικρινή συμπεράσματα ή θα πάμε σε νέο κουκούλωμα;
Για την κυβέρνηση αυτό είναι το λεγόμενο Litmus Test. Είναι σαφές ότι θα έχουμε καυτό καλοκαίρι. Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή δεν βοηθά. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι προβλήματα στους μηχανισμούς υπάρχουν. Τώρα είναι η ευκαιρία για μία ύστατη προσπάθεια βελτίωσης.
Γι’ αυτό απαιτείται η διάθεση να σπάσουν αυγά—όποια κι αν είναι, όσα κι αν είναι. Διαφορετικά θα είναι πολύ αργά: για την κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, για τον πολίτη. Ας μην αυταπατώμεθα: το πρόβλημα είναι εθνικό και επαναλαμβανόμενο. Αν επιτέλους δεν αντιμετωπιστεί με ωμή ειλικρίνεια θα «κάψει» όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία.
Διαβάστε επίσης
Οι δέκα πληγές της ελληνικής οικονομίας