ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αναβάθμιση της χώρας, στην επενδυτική βαθμίδα , η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός στόχος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται ότι αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί της Κυβέρνησης για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Χωρίς βέβαια να αποκλείεται η άνοδος της χώρας και των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα προεκλογικά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και θεσμικοί επενδυτές, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας καθώς σε ένα ς ασταθές αν όχι εκρητικό διεθνές περιβάλλον όπως αυτό που παγιώνεται πλέον οι οίκοι θα αξιολογήσουν ιδιαίτερα την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας πριν κάνουν το μεγάλο βήμα. Ιδιαίτερα μάλιστα για την Ελλάδα η οποία στο παρελθόν τους έχει επιφυλάξει πολλές αρνητικές εκπλήξεις .
Ουδείς επίσης μπορεί να εγγυηθεί πως η οικονομική και γεωπολιτική κρίση θα εκτονωθούν στα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου με την Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στασιμοπληθωρισμού.
Εξίσου κρίσιμος παράγοντας για τους οίκους είναι φυσικά και η δυνατότητα επίτευξης του στόχου για το έλλειμμα φέτος. Για παράδειγμα, σε ένα θεωρητικό σενάριο, εάν οι εκλογές γίνουν τελικά το φθινόπωρο και η Ελλάδα πιστοποιήσει πως πέτυχε το στόχο για το έλλειμμα στο τέλος του 2022, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να προκύψει στις αρχές του 2023.
Στην αντίθετη περίπτωση η αναβάθμιση της χώρας μοιάζει με στοίχημα υψηλού ρίσκου. Και τούτο διότι μία τέτοια απόφαση προυποθέτει ότι παρά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται η οικονομική ανάπτυξη δεν θα επηρεαστεί αρνητικά αφενός και η δημοσιονομική κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 θεωρείται πιθανόν πως η χώρα θα πετύχει την άνοδό της στο κλαμπ της «επενδυσιμότητας», σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών. Ένα πρώτο, χρήσιμο, feedback πάντως για το πώς αποτιμούν επί του παρόντος οι οίκοι την κατάσταση στην Ελλάδα, αναμένεται στις 8 Ιουλίου, καθώς τότε έχει προγραμματιστεί έκθεση αξιολόγησης από το διεθνή οίκο Fitch, που διατηρεί την Ελλάδα, ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Εκτός από τις εκλογές και το έλλειμμα τέσσερις ακόμη παράγοντες συνεκτιμώνται στις αποφάσεις των οίκων: Ανάπτυξη, βιωσιμότητα χρέους, έξοδος από εποπτεία και κόκκινα δάνεια:
- Ρυθμός ανάπτυξης: Η κυβέρνηση αναμένει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3% έχοντας προβεί σε μια σχετικά συντηρητική εκτίμηση με δεδομένο πως η Κομισιόν αναμένει 3,5%. Πολλά κρίνονται το καλοκαίρι, από το πόσο δηλαδή τα έσοδα από τον τουρισμό θα υπερβούν τις προσδοκίες. Οι ενδείξεις πάντως μέχρι στιγμής παραπέμπουν σε μια πολύ δυνατή σεζόν. Εάν η ανάπτυξη φέτος αποδειχθεί καλύτερη των προσδοκιών θα έχουμε ένα θετικό παράγοντα στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων. Να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποιεί τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.
- Δημόσιο Χρέος: Τα αριθμητικά δεδομένα είναι δυσμενή καθώς το χρέος υπερβαίνει τα 350 δισ. ευρώ ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πιέζονται σε καθεστώς γενικευμένης αβεβαιότητας. Η εποχή του φθηνού χρήματος τελειώνει με την αγορά να προεξοφλεί δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή το ελληνικό δεκαετές ήταν στο 3,7%, αντί του 3,2% της Ιταλίας και του 2,4% σε Ισπανία και Πορτογαλία. Ωστόσο μέχρι στιγμής από τις εκθέσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης τα μηνύματα παραμένουν καθησυχαστικά καθώς η διάρθρωση του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών είναι τέτοιες που, ακόμη, δεν φαίνεται να εμπνέουν ανησυχία.
- Έξοδος από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία: Εφόσον οι Ευρωπαίοι «επιτρέπουν» στην Ελλάδα να περάσει σε καθεστώς πιο light εποπτείας – κάτι που αναμένεται να κλειδώσει ως απόφαση στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου – οι οίκοι μπορούν να το εκλάβουν ως ψήφο εμπιστοσύνης. Με δεδομένο πως είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, στους οποίους χρωστάμε σχεδόν 240 δισ. ευρώ, το μήνυμα αυτό εκτιμάται πως θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
- Κόκκινα δάνεια: Είναι ένας δείκτης τον οποίο παρακολουθούν πολύ στενά οι οίκοι. Μέχρι τώρα τα μηνύματα είναι σχετικά καθησυχαστικά. Ωστόσο επειδή σε αυτό το μέτωπο υπάρχει πάντα μια χρονική καθυστέρηση μέχρις ότου εκδηλωθεί το όποιο πρόβλημα, η πορεία των δεικτών αυτών τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας και για τους οίκους ως προς την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Διαβάστε επίσης
Προς την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εν μέσω θυέλλης στις αγορές
«Λίφτινγκ» στην αγορά ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ – Γιατί γίνονται σήμερα νέες, έκτακτες δημοπρασίες